MØTER NØDEN: Som ledere av Bergen slumstasjon lever Anne-Grethe og Ørjan Amland tett på nøden i en storby.FOTO: Tor-Helge Gundersen

Flere ber om hjelp fra Frelsesarmeen

Frelsesarmeens slumstasjon i Bergen har hatt en markant økning fra mennesker som trenger hjelp for å greie hverdagen sin.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har hatt en økning på rundt 10 prosent så langt i år når det gjelder nye brukere. Det er alle typer mennesker i ulike livssituasjoner som kommer til oss, sier Anne-Grethe Amland. Brukerne er hovedsaklig nordmenn.

Sammen med mannen sin Ørjan leder hun Ladegården korps og Bergen slumstasjon. Hver eneste uke møter de noe av den usynlige nøden i det norske samfunnet, og for mange mennesker er kontakten med Frelsesarmeen helt avgjørende for å greie seg i hverdagen. Det handler om de har mat på bordet eller ikke. Slumstasjonen i Sandviken ønsker å møte hele mennesket. Der kan de besøkende få hjelp med både mat, klær, samtale og veiledning.

LES OGSÅ: Håper folk «smittes» til tjeneste

Flere årsaker

Ekteparet kan ikke peke på en enkeltforklaring på økningen, men tror det kan være flere årsaker som ligger bak.

– Det kan handle om at flere trenger hjelp, men også at tilbudet vårt er bedre kjent enn tidligere. Og så kan det også være at terskelen for å søke hjelp er blitt lavere. Aldersmessig er det alt fra unge studenter til minstepensjonister som oppsøker slumstasjonen. Noen kommer kanskje innom et par ganger fordi de har havnet i en trøblete sitasjon av midlertidig karakter, mens andre har en så vanskelig tilværelse at de ikke greier å komme seg ut av den, forklarer Anne-Grethe.

Hjelper tusenvis

Frelsesarmeen sentralt har ikke noe samlet statstikk over hvordan tendensen er i resten av landet når det gjelder søkning til organisasjonens øvrige slumstasjoner og velferdssentre. Informasjonssjef Andrew Hannevik sier imidlertid at rapportene tyder på at det har vært en viss økning på noen av de små- og mellomstore stedene. Konklusjonen er uansett at svært mange mennesker mottar helt livsnødvendig hjelp fra «armeen» gjennom hele året.

– Den hjelpen de mottar for oss, er helt avgjørende for en rekke mennesker i samfunnet vårt. Det er ganske mange tusen husstander som får hjelp av Frelsesarmeen, fremholder Hannevik.

LES OGSÅ: Frelsesarmeen deler ut 300 påskeegg

Mye nød

Anne-Grethe skulle på mange måter ønske at det ikke var behov for den hjelpen Frelsearmeen yter i samfunnet, men peker samtidig på at det sosiale arbeidet er en helt vesentlig del av organisasjonens oppgave. Mannen Ørjan mener denne delen av virksomheten på mange måter er kjernen i kristendomsforståelsen til «armeen».

– Vi må leve det vi tror på, fastlår Frelsesarmeen-majoren.

De legger ikke skjul på at det gjør inntrykk å møte mennesker i mange vanskelige livssituasjoner.

– Man blir først og fremst veldig ydmyk i denne tjenesten, men man lærer seg også å være glad for det man har i egen tilværelse. Vi ser hvor små marginene kan være i livet, sier Anne Grethe

– Og det er alltid en historie bak de ansiktene vi møter. En del av dem vi treffer har kanskje gjort feile valg i livet som får store konsekvenser. Andre kan være offer for systemet, mens noen rett og slett har hatt uflaks i tilværelsen. Det er klart at det noen ganger kan være tungt å møte voldsomme skjebner, men i løpet av en uke veies det likevel opp ved at man opplever mange lyspunkt, understreker Ørjan.

LES OGSÅ: Beordret til å flytte 36 ganger

Travel tid

Tiden Bergen slumstasjon er inne i nå er en av de travleste periodene i året. Fram til 29. november kan nemlig de som har behov for den såkalte julehjelpen søke om dette. Hjelpen innebærer at søkere får mulighet til å kunne feire en «normal» jul med det som hører høytiden til.

– Pågangen for å få slik hjelp er veldig stor. Det kan eksempelvis være en alenefar som skal ha barna sine i julen, men som faktisk ikke har noe som helst i kjøleskapet. Da er julehjelpen fra Frelsesarmeen helt avgjørende for disse menneskene, sier Anne-Grethe.

Bergen slumstasjon

Bergen slumstasjon har vært drevet i byen i over 120 år.

Hjelper mennesker med mat, klær, samtale og veiledning.

Har rundt 900 brukere innom slumstasjonen hvert år.

Powered by Labrador CMS