Klikk for å endre tekst

Flere gravide søker veiledning

Amathea rådgivningstjeneste for gravide hadde 11.122 konsultasjoner i fjor. Det er 241 flere enn året før.

Publisert Sist oppdatert

- Vi ser at bru­ker­ne har satt pris på våre tje­nes­ter. I til­legg til en­kelt-kon­sul­ta­sjo­ner kom­mer all kon­takt med ulike grup­per og mi­no­ri­te­ter. Vi dri­ver også mye un­der­vis­ning og fore­byg­gen­de virk­som­het, ikke minst blant tu­sen­vis av ele­ver i ung­doms­sko­ler, sier di­rek­tør Hilde­gunn Bom­nes til Dagen.

Amathea er en stif­tel­se som tid­li­ge­re het Al­ter­na­tiv til Abort i Norge (AAN).

De fles­te kon­sul­ta­sjo­ner skjer ved per­son­lig fram­møte med sam­ta­le på de 13 vei­led­nings­kon­to­re­ne rundt i lan­det. Al­de­ren på kvin­ne­ne som tar kon­takt va­rie­rer fra 13 til 50 år.

- Hva mener dere om re­ser­va­sjons­ret­ten til fast­le­ger?

- Jeg øns­ker ikke å ut­ta­le meg om dette. Vi har en for­måls­pa­ra­graf om å være et lav­ters­kel­til­bud til gra­vi­de kvin­ner. Der­for er det vår opp­ga­ve å iva­re­ta bru­ker­ne, ikke å drive en po­li­tisk helse­de­batt, sva­rer Bom­nes.

Flere menn

- Vi ser at det er flere par enn tid­li­ge­re som tar kon­takt. Det er også en øk­ning når det gjel­der menn, og dette er fan­tas­tisk, sier di­rek­tør Bom­nes.

En god del sam­ta­ler drei­er seg om å for­tel­le om ulike as­pek­ter ved de valg som tas, enten svan­ger­ska­pet av­bry­tes eller ikke. Flere spør også om øko­no­mis­ke ret­tig­he­ter og for­hol­det til sin part­ner.

Amathea er enes­te virk­som­het i Norge som har som pri­mær­opp­ga­ve å vei­le­de kvin­ner som er blitt uøns­ket gra­vi­de.

- Vi dri­ver et lav­ters­kel­til­bud i di­rek­te kon­takt med kvin­ner i en sår­bar fase. Hos oss kan de sjek­ke om de er gra­vi­de og få en sam­ta­le der de kan sor­te­re sine fø­lel­ser. De får også mu­lig­het til å komme til­ba­ke til oss.

Sam­ar­beid med Same­tin­get

Hilde­gunn Bom­nes viser i års­mel­din­gen til at Amatha i fjor inn­le­det sam­ar­beid med Same­tin­get. Det ble ar­ran­gert en kon­fe­ran­se sam­men med uni­ver­si­te­tet og syke­hu­set i Tromsø.

«Kon­fe­ran­sen «Ung fram­tids­helse i nord» ble et meget vel­lyk­ket re­sul­tat med den siste forsk­ning på psy­kisk, fy­sisk og sek­su­ell helse med de ta­bu­er som er i en tre-da­gers kon­fe­ran­se», heter det i års­mel­din­gen.

Bom­nes leg­ger ikke skjul på at det var me­nings­fullt å kunne bidra fore­byg­gen­de med bak­grunn i de høye abort­tal­le­ne i Troms og Finn­mark.

Solid stats­støt­te

Virk­som­he­ten til Amathea fi­nan­sie­res ho­ved­sak­lig gjen­nom til­skudd fra Helse- og om­sorgs­de­par­te­men­tet. I år fikk stif­tel­sen 16,2 mil­lio­ner kro­ner i stats­støt­te, og dette var en øk­ning på om­kring 300.000 kro­ner i for­hold til året før. Det to­ta­le bud­sjet­tet i år er på 20,7 mil­lio­ner kro­ner, og det er likt med året før.

- Hvor­dan opp­le­ver dere myn­dig­he­te­nes hold­ning til Amathea?

- Vi har god kon­takt og opp­le­ver ingen end­ring i for­hold til den nye re­gje­rin­gen, men vi er spen­te på hvor­dan de ser på oss. Dette vil ikke minst komme til ut­trykk i stats­bud­sjet­tet neste høst. Da vil vi se om de verd­set­ter vårt tje­neste­til­bud, sier Hilde­gunn Bom­nes.

DAGEN

Amathea

Opprettet i 1978 under navnet Alternativ til Abort i Norge (AAN). I 2003 endret stiftelsen navn til Amathea

Driver i dag 13 veiledningskontor rundt i landet, og har 29 ansatte

En del av de regionale helseforetaks arbeid med å oppfylle retten kvinner har til informasjon og veiledning med hjemmel i abortloven

Tilbyr informasjon og veiledning, og vil forebygge uønsket svangerskap og abort

Powered by Labrador CMS