Flere gravide søker veiledning
Amathea rådgivningstjeneste for gravide hadde 11.122 konsultasjoner i fjor. Det er 241 flere enn året før.
- Vi ser at brukerne har satt pris på våre tjenester. I tillegg til enkelt-konsultasjoner kommer all kontakt med ulike grupper og minoriteter. Vi driver også mye undervisning og forebyggende virksomhet, ikke minst blant tusenvis av elever i ungdomsskoler, sier direktør Hildegunn Bomnes til Dagen.
Amathea er en stiftelse som tidligere het Alternativ til Abort i Norge (AAN).
De fleste konsultasjoner skjer ved personlig frammøte med samtale på de 13 veiledningskontorene rundt i landet. Alderen på kvinnene som tar kontakt varierer fra 13 til 50 år.
- Hva mener dere om reservasjonsretten til fastleger?
- Jeg ønsker ikke å uttale meg om dette. Vi har en formålsparagraf om å være et lavterskeltilbud til gravide kvinner. Derfor er det vår oppgave å ivareta brukerne, ikke å drive en politisk helsedebatt, svarer Bomnes.
Flere menn
- Vi ser at det er flere par enn tidligere som tar kontakt. Det er også en økning når det gjelder menn, og dette er fantastisk, sier direktør Bomnes.
En god del samtaler dreier seg om å fortelle om ulike aspekter ved de valg som tas, enten svangerskapet avbrytes eller ikke. Flere spør også om økonomiske rettigheter og forholdet til sin partner.
Amathea er eneste virksomhet i Norge som har som primæroppgave å veilede kvinner som er blitt uønsket gravide.
- Vi driver et lavterskeltilbud i direkte kontakt med kvinner i en sårbar fase. Hos oss kan de sjekke om de er gravide og få en samtale der de kan sortere sine følelser. De får også mulighet til å komme tilbake til oss.
Samarbeid med Sametinget
Hildegunn Bomnes viser i årsmeldingen til at Amatha i fjor innledet samarbeid med Sametinget. Det ble arrangert en konferanse sammen med universitetet og sykehuset i Tromsø.
«Konferansen «Ung framtidshelse i nord» ble et meget vellykket resultat med den siste forskning på psykisk, fysisk og seksuell helse med de tabuer som er i en tre-dagers konferanse», heter det i årsmeldingen.
Bomnes legger ikke skjul på at det var meningsfullt å kunne bidra forebyggende med bakgrunn i de høye aborttallene i Troms og Finnmark.
Solid statsstøtte
Virksomheten til Amathea finansieres hovedsaklig gjennom tilskudd fra Helse- og omsorgsdepartementet. I år fikk stiftelsen 16,2 millioner kroner i statsstøtte, og dette var en økning på omkring 300.000 kroner i forhold til året før. Det totale budsjettet i år er på 20,7 millioner kroner, og det er likt med året før.
- Hvordan opplever dere myndighetenes holdning til Amathea?
- Vi har god kontakt og opplever ingen endring i forhold til den nye regjeringen, men vi er spente på hvordan de ser på oss. Dette vil ikke minst komme til uttrykk i statsbudsjettet neste høst. Da vil vi se om de verdsetter vårt tjenestetilbud, sier Hildegunn Bomnes.
DAGEN