GÅ UT SENTERET: Tobias Jektvik og Jakob Sødal går begge på Gå Ut Senteret i år.

Flere gutter velger bibelskole i år: – Det har blitt kult å være kristen

Tobias Jektvik og Jakob Sødal tror sosiale medier er en viktig grunn til at flere gutter setter av et år til å gå på bibelskole.

Publisert Sist oppdatert

Gå Ut Senteret i Trondheim er en av mange bibelskoler som opplever gode elevtall. Rektor Olav Vestbøstad registrerer også at det er spesielt mange gutter i år.

På linjen Bare bibel er 8 av 18 helårsstudenter gutter, og på Global disippel er 10 av 24 gutter. Til sammenligning var 6 av 24 gutter på Global disippel i fjor, mens 3 av 16 gikk på Bare bibel.

– Det skal bli interessant å se om det er et blaff eller en trend, sier Vestbøstad til Dagen.

14 bibelskoler

Dagen har vært i kontakt med 13 andre bibelskoler. De fleste rapporterer om oppgang i antall gutter. Flere skriver at den er betydelig.

* Ved Ansgar bibelskole i Kristiansand er 28 av 50 elever gutter.

* Bibelskolen i Grimstad har stort sett hatt en fordeling på 60/40 der gutter har vært i mindretall. I år er det nesten 50/50.

* På bibelskolen Link er 12 av 16 gutter.

* På Oslo Kristne Senter har de 14 gutter i år mot 10 i fjor.

* Fossnes bibelskole har 10 gutter og 8 kvinner i år.

* På bibelskolen i Trondheim er 11 av 20 elever gutter.

* Ved Acta bibelskole i Stavanger ligger andelen gutter på 40 prosent.

Ble kristen i januar

Tobias Jektvik og Jakob Sødal er begge elever ved Gå Ut Senteret i Trondheim. De har valgt linjen Global disippel. I fire måneder skal de to ha praksis i et annet land: I Japan og Nepal.

BEHOV: Tobias Jektvik (i midten) fikk behov for å gå i kirken og lære mer om den kristne tro.

Tobias ble kristen i januar, mens Jakob «teknisk sett» har vært kristen hele livet. Men for ett år siden ble han det han omtaler som «en følger av Jesus».

Omvendelsen skjedde i forbindelse med et dødsfall i nær familie.

– Jeg innså hva Gud hadde gjort, at han ikke bare har skapt verden, men at han ser meg som individ og bryr seg. Det gjorde at jeg tok valget om å legge livet mitt i hans hender, sier Jakob.

Fikk behov for å gå i kirken

For Tobias sin del handlet det om at han fikk behov for å gå i kirken og lære mer om den kristne tro. Det startet i september i fjor. I januar ble han kristen.

– Tidligere følte jeg at jeg hadde kontroll over mitt eget liv, men så har det skjedd ting som gjorde at jeg innså at det ikke var sant. Så startet en søken etter Gud, sier han.

Da han søkte seg inn på bibelskole handlet det om at han trengte pause fra karriere og utdanning.

– Jeg har tatt fagbrev som baker og har ett års forkurs på NTNU. Jeg er glad i å reise og glad i Gud. Jeg tenker derfor at Global disippel er en god kombinasjon.

– Hva tror du at du vil ha igjen for dette året?

– Jeg ønsker å finne mer ut om hvem jeg er og vokse i relasjonen til Gud. Jeg har også et ønske om å få en bedre forståelse av Guds ord.

«Grunnen til at vi er her»

For Jakob handler dette året om at troen på Jesus har blitt «selve grunnen til at vi er her».

– Jeg ønsker å bruke resten av livet på å følge han. Å være korttidsmisjonær i Japan høres veldig meningsfullt ut.

På spørsmålet om hvorfor flere gutter velger bibelskole, kommer svaret kjapt: sosiale medier.

STATUS: Jakob Sødal mener å se at det å være kristen har fått mer status.

De tror at folk kan tenke at kristne er kjedelige, men på sosiale medier blir det tydelig at også popstjerner, influensere og akademikere bekjenner seg som kristne.

Jakob mener å se at det å være kristen har fått mer status.

– På skolen der jeg gikk kunne jeg for eksempel gi tydelig uttrykk for mine meninger, som kommer av min tro, og få respekt for det. Mitt inntrykk er at folk er mer åpne for å tenke utenfor boksen nå.

Influensere

De trekker fram store influensere som snakker om kristen tro og nevner konkret den amerikanske pastoren Cliffe Knechtle og podkasten «Give me an answer». De nevner også den verdenskjente psykologen Jordan Peterson som har vært åpen om sin vei til tro.

– Et annet eksempel er podkasten til George Janco der han snakker med kjendiser om tro, legger Tobias til.

Han har også registrert at det er populært med selvhjelpsbøker, spesielt for menn.

– Jeg tror mange har lest, men at de ikke treffer helt. Og på jakt etter en aktuell bok kommer de over sitat fra Bibelen som blir til hjelp, sier han.

Stemmer som gutter lytter til

Andreas Nordli, leder for Ungdom i Oppdrag, tror i likhet med Tobias og Jakob at det internasjonalt finnes stemmer som gutter lytter til.

– Personer som Jordan Peterson, Russel Brand og en mengde fotballspillere er alle stemmer som er tydelige kristne og som gutter ser til, skriver han i en e-post.

Han peker også på at flere opplever det materialistiske verdensbildet som meningsløst, og at mange er på jakt etter en dypere mening med livet.

Peker på «krigerne»

Olav Vestbøstad, rektor ved Gå Ut Senteret, er forsiktig med å oppgi grunner til at flere gutter vil gå på bibelskole. Men han tror at for eksempel konseptet «Krigerne» kan være en årsak.

TROR: Rektor Olav Vestbøstad tror at konseptet «krigerne» kan være en grunn til veksten.

Konseptet er utviklet av Andreas Kjøndal, lærer ved KVS Lyngdal. På flere videregående skoler, bibelskoler og folkehøgskoler møtes gutter til undervisning og samtaler i smågrupper der de deler ærlig om tro og liv.

Også Thomas Wilhelmsen, rektor ved Acta bibelskole, peker på «Krigerne».

– Min oppfatning er at bibelskolene leverer et stabilt godt produkt, men vi lever ikke i et vakuum. Hovedfaktoren til den positive utviklingen vi nå ser i både tall og modenhet, mener jeg skyldes innsatsen som legges ned i unge før de kommer til oss. For eksempel har helt klart konsept som «Krigerne» og «Søstrene» bidratt til at studentene har kommet lenger i modningsprosessen med å ta ansvar for eget og fellesskapets liv, skriver han.

Anne Mari Vadset, rektor ved bibelskolen i Grimstad, synes det er gledelig at andelen gutter øker.

– Men jeg aner ikke om det har sammenheng med kullet som helhet, om det er flere gutter i denne årgangen eller ikke, skriver hun.

Har ikke levd i en kristenboble

Tobias og Jakob har aldri hørt om konseptet «Krigerne». Ingen av dem har levd i noen kristenboble før denne høsten.

GLAD: Tobias og Jakob er glad for at de er en god gjeng med gutter.

– Men det kan virke som at flere blir kristne, og at Bibelen har blitt mer aktuell. Jeg tror sosiale medier har forandret synet folk har på kristendom og har bidratt til at det å være kristen har blitt kult og ikke snålt, sier Jakob.

Powered by Labrador CMS