Flere har søkt stillingen som ny generalsekretær i NLM
Men fungerende generalsekretær Birger Helland vil ikke gå ut med hvor mange som har søkt.
12. november gikk fristen ut for å søke stillingen som ny generalsekretær i NLM. Fungerende generalsekretær Birger Helland sier til Dagen at prosessen så langt har gitt dem flere søknader og god kontakt med aktuelle kandidater.
– De kommende ukene skal vi følge opp disse og gjennomføre samtaler og intervju, opplyser han.
– Er det mulig å si hvor mange som har søkt?
– Nei, men vi har fått flere, og vi har god kontakt med dem det gjelder.
Håper fortsatt på ny toppleder rundt nyttår
– Er det realistisk å tenke at dere har på plass en ny generalsekretær til 1. januar?
– Vi håper fortsatt at vi skal kunne presentere et navn rundt årsskiftet, men jeg kan ikke gi noen garanti for det. Jeg tror hovedstyret og innstillingsrådet vil bruke den nødvendige tiden, sier han.
NLM har tradisjon for finne topplederen internt for deretter å kalle sin nye generalsekretær. Men denne gangen lyste de ut stillingen for å finne en permanent leder etter Øyvind Åsland, som måtte gå i mai. Det har aldri skjedd tidligere i Misjonssambandets 131 år lange historie.
I stillingsannonsen som ble lagt ut 24. oktober lyses generalsekretærstillingen ut om en åremålsstilling på seks år med mulighet for forlengelse, i følge nlm.no. Også det skjer for første gang.
Spille på lag med hele organisasjonen
I oktober ble det på vegne av hovedstyret, som er øverste organ i NLM, sendt ut en henvendelse til ledere både i regioner, på felt og ved hovedkontoret. Alle ble bedt om å komme med innspill til hva slags kompetanse og egenskaper Misjonssambandet bør lete etter hos en ny generalsekretær.
Birger Helland begrunnet det med at hovedstyret ønsker å spille på lag med hele organisasjonen i rekrutteringsprosessen.
– Vi tror denne typen innspill kan være nyttig både med tanke på utarbeidelse av stillingsannonse og de vurderingene som skal gjøres overfor de ulike søkerne, sa han til nlm.no.
I innstillingsrådet sitter hovedstyrets formann, Knut Espeland, nestformann Raymond Bjuland og Gunnar Bråthen, som også sitter i hovedstyret.
– Er det mulig å si hvilken kompetanse og egenskaper som etterlyses, Helland?
– Nei. Det er en bredde av kompetanse vi har etterlyst og som vil ligge til grunn når vi skal definere behovet, sier han til Dagen.
– Antagelig er en på jakt etter en som kan mye på en gang
Informasjonsleder i NLM, Espen Ottosen, sa i programmet Kompass på NRK 12. oktober at en ekstern utlysning ikke betyr at generalsekretæren vil komme utenfra.
Til NRK sa Ottosen at man ville ta en gjennomgang av alle innspill rett før stillingen ble lyst ut for å se hvorvidt det er økonomisk eller teologisk kompetanse som skal vektlegges.
– Antagelig er en på jakt etter en som kan mye på en gang, sa Ottosen.
Han la til at det det vanligste er å rekruttere en som har hatt mange roller i organisasjonen og gjerne vært misjonær.
— Oppsiktsvekkende
25. oktober ble Magne Lerø, redaktør og teolog ble intervjuet i Dagen om at hovedstyret hadde valgt å lyse ut stillingen som et åremål på seks år.
Teologen kjenner godt til Kristen-Norge, og sier til Dagen at ordningen med åremål verken er vanlig i organisasjoner eller næringslivet.
– Det brukes en del i offentlig sektor.
Han opplever hovedstyrets valg som litt oppsiktsvekkende, og tror det kan henge sammen med tre faktorer: konflikten som har vært rundt generalsekretæren i organisasjonen, at generalsekretærer i NLM har hatt tradisjon for å sitte lenge og at hovedstyret ønsker en noe yngre generalsekretær i en periode.