Flere hundre i karantene – bedehusforsamling avviser å ha tatt lett på smittevernet
Styreleder for Kleppe bedehus på Askøy, Bård Hauge, er lei seg for det som har skjedd, men avviser at de skal ha invitert til en flerkommunal samling.
Sist søndag var 66 personer samlet på Kleppe bedehus på Askøy. I ettertid har det vist seg at noen av de som var tilstede var smittebærere.
Bergensavisen skrev torsdag at smitteutbruddet er et resultat av at bedehusgjengere har krysset kommunegrensene for å delta på møter.
Ifølge BA vurderer også Askøy-ordfører Siv Høgtun (H) nå å anmelde de ansvarlige.
Avviser flerkommunal samling
Styreleder Bård Hauge er svært lei seg for det som har skjedd, men avviser at de skal ha invitert til en flerkommunal samling, slik mediene kan gi inntrykk av.
– På gudstjenesten hos oss 14. mars var det fire personer til stede som ikke bor i Askøy kommune. Etter det jeg vet var ingen av dem bærere av smitte. To av dem, et ektepar, bor i nabokommunen. De har vært medlemmer i Askøy misjonsforsamling i nærmere ti år og deltok på søndagsmøtet, opplyser han.
Det var satt ut 80 stoler. Ikke alle var enkeltstoler. Ektepar satt sammen og familier på tre og fire kunne også sitte sammen.
Hauge forteller at alle ble henvist til plassene og at det ikke var lov å bevege seg vekk fra dem.
– Vi bruker ikke sangbøker, og vi ivaretar alle smittevernregler når det gjelder spriting av hender og utstyr. Og vi har heller ingen servering. Alle som kommer blir registrert med navn og kontaktinformasjon. Derfor har vi kunnet gi Askøy en komplett liste over alle som var der den søndagen, forteller han.
Flere smittetilfeller
Av de 66 som var til stede, var det 50 voksne og 16 barn. Torsdag denne uken var det konstatert at tre av de som deltok var smittet av kovid-19. Hauge regner med at det kan komme flere smittetilfeller de nærmeste dagene.
I en uttalelse om smitteverntiltak før påskehøytiden som ble offentliggjort 12. mars står det at man ikke bør delta på religiøse markeringer og livssynssamlinger utenfor egen kommune.
Ordfører i Øygarden kommune, Tom Georg Indrevik (H), sa til BA torsdag at han håper det var en forglemmelse at folk har krysset kommunegrensene for å gå på kristne møter.
– Jeg regner med, eller jeg vet at de fleste gjør så godt de kan for å følge disse reglene. Her har noen kanskje ikke tenkt over konsekvensene av en slik forflytning. Jeg oppfordrer folk til å sette seg inn i gjeldende regler og anbefalinger. Dette er krevende for mange, og jeg håper dette er en forglemmelse eller misforståelse, sier Indrevik til BA.
– Anbefaling, ikke forbud
Styreleder Bård Hauge understreker at det er en anbefaling, ikke et forbud, og mener at de ikke har gjort noe ulovlig. Senest for tre-fire uker siden var de i kontakt med smittevernlegen i Askøy kommune om dette spørsmålet i forbindelse med et annet arrangement. I svaret kom det fram at det ikke var ulovlig, men at man ikke ville tilrå å samle folk fra flere kommuner.
– Så når kommunen antyder at de vil gå ut og anmelde oss, har de ingen god sak. De kan ikke anmelde oss for noe som ikke er forbud ved lov eller forskrift, mener Hauge.
Han opplever situasjonen som ubehagelig, men understreker at det verste ville være om Kleppe bedehus har bidratt til å spre smitte som kan føre til alvorlig sykdom og i verste fall død.
– Samtidig er det slik at dette kunne skjedd i en hvilken som helst forsamling der folk kommer sammen og sitter i et lokale sammen.
Indirekte kontakt
Ifølge Hauge har det vært en indirekte kontakt mellom Kleppe bedehus og noen av dem som har blitt smittet i Øygarden den siste tiden. Avisa Vestnytt skrev denne uken om et smitteutbrudd i Pinsemenigheten Saron på Sotra. 36 personer skal ha deltatt på to samlinger forrige helg, og nå er 350 i karantene, ifølge NRK.
– Men at det skal ha blitt invitert til samlinger på tvers av kommunegrensene, er ikke riktig, sier han.
Askøy Misjonsforsamling skulle egentlig vært samlet til flere møter denne helgen, men nå er alt avlyst, og alle er i karantene.
Hauge har også notert seg at enkelte har harselert med at de var så pass mange samlet.
– Til det vil jeg si at folk har et voldsomt behov for å komme sammen og delta i det kristne fellesskapet og tilbe Gud sammen. Å samles til gudstjeneste har med folks livskvalitetet å gjøre, sier han.