Flere jordmødre ønsker å reservere seg mot abort etter SV-vedtak
Det opplyser Hanne Charlotte Schjelderup som er leder i Jordmorforbundet.
I helgen overrasket SVs landsmøte flere da de gikk inn for selvbestemt abort helt fram til uke 22 i svangerskapet.
Dette har fått flere til å reagere. Blant dem professor i nyfødtmedisin, Ola Didrik Saugstad, som var overlege i nyfødtmedisin ved Rikshospitalet/OUS i 30 år.
Saugstad forklarer at et 22 uker gammelt foster er et menneske i miniatyrstørrelse, og har alle organer.
Suger på tommelen
Saugstad forteller at et barn i uke 22 blant annet kan gripe med hånden, hikke og suge på tommelen. Fostret har også utviklet en døgnrytme allerede fra 20 uker.
Både lepper, øyelokk og øyebryn er godt synlig når barnet er på denne størrelsen.
I Norge i dag er vanlig å behandle barn som blir for tidlig født fra uke 23 og oppover, forteller professoren.
– Men vi har også behandlet barn født ved uke 22 på Rikshospitalet, sier Saugstad, som selv var sentral i kampen for behandlingen av for tidlig fødte barn fra 1980 -og 90-tallet.
– Det var en hard kamp, for det var mange konservative stemmer som ikke ville at vi skulle behandle barn som var født før uke 26.
Dilemmaer på fødeavdelingene
Det fødes omtrent 180 barn mellom 22 og 26 uker hvert år i Norge. Av disse er mellom 15-20 født ved 23 uker. Professoren mener SVs vedtak innebærer at man potensielt tar livet av levedyktige barn.
– Terminberegningen, som sier hvor langt i utviklingen av fosteret er kommet, er alltid litt usikker og kan variere i to uker før og etter angitt termindato. Det betyr i praksis at de som går inn for en abort i uke 22, potensielt tar livet av et svært levedyktige foster som egentlig er i uke 24. Ved aborter så sent i svangerskapet, vil det være barn som puster og er potensielt levedyktige, sier Saugstad.
Professoren i nyfødtmedisin går ut fra at abortloven ikke gjelder straks barnet er født. Senaborter i Norge utføres ved at man setter i gang fødselen.
– SVs forslag vil derfor kunne føre til store dilemmaer ved våre fødeavdelinger, sier Saugstad, og drar en sammenligning til senabortpraksisen i USA.
– I USA løste man dette problemet ved å ta livet av fosteret ved å stikke en saks inn i hjernen noen minutter før det ble født. Denne brutale metoden er nå forbudt, men er en av grunnene til at abortdebatten i USA er så tøff, sier barnelegen.
– SV er blitt et ekstremistparti
Saugstad er personlig svært opprørt og rystet over SVs vedtak.
– Det representerer en kulturkollaps. Dette er et stort skritt å ta i retningen av en brutalisering i samfunnet. Det skremmer meg at et parti i Norge kan gå så langt.
Han har tidligere stemt på SV ved valg. Det kommer han ikke til å gjøre igjen.
– Tidligere sto partiet for en rettferdig fordeling i samfunnet, men ikke nå lenger. Nå er det blitt et ekstremistparti, sier Ola Didrik Saugstad.
– Ordinær fødsel
Hanne Charlotte Schjelderup er leder i Jordmorforbundet NSF, som en faggruppe i Norsk Sykepleierforbund.
– I uke 22 er barnet omlag 30 cm langt. En abort så sent i svangerskapet er mer å regne som en ordinær fødsel. Det er ikke uvanlig at barn født i uke 21 og 22 kan leve en stund etter fødselen, sier Schjelderup.
Hun viser til at det i flere land blir reddet barn tidligere enn det som er vanlig praksis i Norge.
– I Sverige regnes barnet som levedyktig fra uke 22. I Japan, Sør-Korea og USA har fødselsleger reddet for tidlig fødte barn helt ned i uke 21, sier lederen for Jordmorforbundet.
Frykter økt reservasjon
Schjelderup frykter at SVs vedtak vil føre til økt motstand mot abortloven både blant helsepersonell og befolkningen forøvrig.
– Jordmorforbundet mener det er svært uklokt at SV ønsker å utvide retten til selvbestemt abort til femte måned av svangerskapet, skriver Schjelderup i en e-post til Dagen.
Lederen for Jordmorforbundet forteller at de allerede har fått tilbakemelding fra jordmødrene om at enda flere ønsker å reservere seg mot abort i praksis når grensen er satt til så tett opp mot levedyktighet for barnet.
– Jordmorforbundet mener dagens abortlov balanserer både fosterets rettsvern og mors selvbestemmelsesrett på en fornuftig måte i dag. Jordmødre er redd for at kvinner som står i et krysspress der de selv ønsker å beholde barnet vil oppleve mer abortpress lengre ut i svangerskapet, sier Schjelderup.