Flere kirker utsatt for hatkriminalitet
Stadig oftere blir kirker utsatt for hærværk, tyveri og brannstiftelse.
– Hatkriminalitet må ikke undervurderes. Kanskje trenger kirker bedre beskyttelse fra staten, seier Madeleine Enzlberger.
Hun er direktør i organisasjonen «Observatory on Intolerance and Discrimination against Christians in Europe» (OIDCE).
I en årrekke har de samlet inn informasjon om hatkriminalitet rettet mot kirker og kristne. Rapporteringen skjer i samarbeide med Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa, OSSE.
– Vi må øke bevisstheten rundt dette problemet, slår hun fast.
Se oversikt over innrapporterte angrep nederst i saken.
Diskriminering
Enzlberger sier til Dagen at de vanligvis rapporterer om tilfeller av intoleranse og/eller diskriminering av kristne i Europa. Men hatkriminalitet, og spesielt hærverk rettet mot kirker, kristne bygninger og offentlige kristne symboler, utgjør et flertall av sakene deres.
– Hærverk kombinert med åpenbare fordommer, betraktes som hatkriminalitet av OSSE, sier hun og tilføyer:
– Når vi årlig gir OSSE data om hatforbrytelser mot kristne i Europa, vurderer vi sakene opp mot kriterier som OSSE har gitt. På den måten kan vi garantere at vurdering og kategorisering av hendelsene skjer i henhold til internasjonale standarder, understreker direktøren, som har kontor i den østerrikske hovedstaden Wien.
Notre-Dame
Enzlberger avviser at det som skjer er en ny trend. En av grunnene til at OIDAC ble grunnlagt for over ti år siden, var at det ikke var noen annen organisasjon som rapporterte om dette fenomenet.
– Trenden er altså ikke ny, men det økende antallet hendelser ser ut til å ha gjort noe med evnen til å ignorere det som skjer. Brannen som ødela Notre-Dame-katedralen i Paris, selv om den offisielt ikke er klassifisert som brannstiftelse, utløste en stor interesse rundt emnet.
– OSSE samler hvert år inn data for å publisere en hatkriminalitetsrapport som også inkluderer anti-kristen hatkriminalitet.
Tre per dag
– Kan det som skjer nå oppfattes som en «pandemi» i Europa?
– Tall taler noen ganger høyere enn ord. Ikke alle regjeringer har en offisiell politistatistikk som inkluderer anti-kristne hatforbrytelser. Selv om dataene våre aldri kan bli fullstendige, hovedsakelig fordi media rett og slett ikke rapporterer om dette, har vi så langt samlet inn over 2.100 saker, svarer direktøren.
Hun opplyser at angrepene mot kirker skjer over hele Europa, men at de registrerer at situasjonen i enkelte land er betydelig verre enn i andre.
– Frankrike, Italia og, overraskende nok, Tyskland er landene der vi observerer det høyeste antallet hendelser. I Frankrike, for eksempel, viser den siste statistikken fra innenriksdepartementet nesten tre antikristne hendelser per dag.
Vilje til ødeleggelse
Madeiene Enzlberger sier at de registrerer en viss variasjon i motiver blant gjerningsmenn.
– Det påfallende er det store antall brannstiftelser og viljen til total ødeleggelse. I disse tilfellene snakker vi ikke bare om et lite vindu som blir knust, litt graffiti på en kirkevegg eller småtyveri. Her dreier det seg om hendelser som tilsynelatende har et truende budskap og som forårsaker betydelig økonomisk og kulturhistorisk skade, sier østerrikeren.
Norden mangler
Hendelser fra de nordiske landene mangler helt i oversiktene som OIDAC har publisert siden starten.
Morten Askeland, generalsekretær i Åpne Dører i Norge, sier til Dagen at selv om deres hovedfokus er å hjelpe der den kristne kirke forfølges sterkest, er de ikke blinde for utviklingen i Europa.
– Vi ser at klimaet for kristne er blitt tøffere også i vår del av verden, og vi følger med på utviklingen. Vi har valgt å kartlegge enkelthendelser og trender og utarbeide rapporter til internt bruk.
– Enn så lenge har vi valgt å konsentrere oss om å kartlegge de landene hvor utviklingen har vært mest foruroligende. Vi er glade for den omfattende jobben OIDCE gjør på dette feltet, sier Askeland.
Han er enig i Enzlbergers påpekning av at angrep på kristnes trosfrihet synes å være underrapportert, og at systemisk negative holdninger mot kristne synes å bli tolerert i større grad enn negative holdninger til andre religiøse minoriteter.
– Det er også et problem at ytringsrommet er blitt trangere og at det å stå fram med tradisjonelle, kristne og bibelske synspunkter i mindre grad blir tolerert, understreker Morten Askeland.
Samfunnsklima
– Hva kan gjøres for å stoppe denne utviklingen?
– Hatkriminalitet må ikke undervurderes, svarer Enzlberger, og legger til: – Det er derfor OSSE og FN rapporterer om dette samfunnsproblemet. Slik kriminalitet er en viktig indikator for samfunnsklimaet og det sosiale samholdet i en stat eller region. Det er en viktig sikkerhetsfaktor.
Direktøren advarer mot en oppfatning om at hatkriminalitet er små forbrytelser. Det har et høyt signalpotensiale i samfunnene som rammes, understreker hun.
– Hvis hatkriminalitet stadig oftere ignoreres, kan det føre til spenninger i samfunnet og normalisering av vold mot en bestemt gruppe. I verste fall kan det til og med føre til folkemord, noe som viser alvorlighetsgraden av denne dynamikken, hvis den ikke motarbeides.
Politet får kunnskap
Madeleine Enzlberger viser til at alle europeiske land allerede har en solid lovgivning mot hatkriminalitet som beskytter religiøse grupper. Men det er noe som mangler: Politiet er ikke tilstrekkelig opplært til å oppdage slike forbrytelser, mener hun.
– Et av de konkrete tiltakene fra OSSE er nettopp å tilby opplæring til politiet.
– I tillegg må vi oppmuntre folk og menigheter til å si fra om det som skjer. Det vanlige problemet med hatforbrytelser er at mørketallene er veldig høye, fordi ofrene ikke snakker om det som skjedde. Dette må endres, konstaterer direktøren.
Trosfrihet under press
– Er det som skjer enda et tegn på at tros- og religionsfriheten i Europa er under press?
Enzlberger svarer med et nytt spørsmål:
– Hva indikerer denne formen for hatkriminalitet for oss? Hendelsene er vanligvis bare den synlige toppen av isfjellet som består av en bredere sosial dynamikk av intoleranse og diskriminering, i dette tilfellet rettet mot kristne i Europa.
– Vandalisme kan betraktes som det mest åpenbare uttrykket for intoleranse. Det kan ikke benektes eller snakkes ned, fordi det er et beviselig faktum. Det kan sies at handlinger noen ganger taler høyere enn ord.
Begrenset religionsfrihet
Organisasjonslederen mener at spesielt media har en tendens til å ha en negativ skjevhet som sjelden skildrer kristne som målet, men snarere de «gamle koloniale hvite og skyldige misjonærene som representerer det gamle patriarkatet» som de faktiske gjerningsmennene.
– Vandalisme mot kirker eller kristne arrangementer blir ofte begått av radikale, ideologiske grupper på den politiske venstresiden som angriper kirkens moralske lære i bioetiske spørsmål, sier hun.
– Denne trenden støttes av nylig implementert lovgivning om likestilling og hatytringer. Slikt lovverk kan begrense religionsfriheten ved for eksempel kriminalisering av synspunkter bygget på bibelsk moral-lære som angår spørsmål som ekteskap, abort eller sexualopplæring i skolen, avslutter Madeleine Enzlberger.
Kirkeangrep i Europa
Oversikten dekker innrapporterte angrep mot kirker og kirkelig eiendom i en tre måneders periode. Diskriminering, arrestasjoner og undertrykking av kristne er ikke med i denne listen.
Mars 2021:
19. Glonn i Bayern: Forsøk på brannstiftelse på inngangspartiet til den protestantiske kirken.
20. St. Georgs kirke, Freistett, Baden-Württemberg: Vandaler skadet orgelet og ødela interiør i kirken.
20. Santa Maria della Speranza i Catanzaro, Italia: Ukjente gjerningsmenn knuste et vindu i kirken.
20. Sacred Heart Church i Singen, Baden-Württemberg: Knuste vinduer.
22. Rheinau, Tyskland: Hærverk og skader på eiendom på flere tusen euro i en kirke.
21. (+18. april): Golasecca, Varese, Italia: To ganger ble kirken vandalisert av ukjente som brøt seg inn om natten.
22. Saint-Louis Hospital, La Rochelle, Frankrike: Forsøk på ildspåsettelse. Statue av Kristus knust og alterduken tilgriset.
25. St. Bernhard kirke i Baden-Baden, Baden-Württemberg: Forsøk på brannstiftelse med brennbar gjenstand kastet gjennom et knust vindu.
25. Det Hellige Tempel på Golgata-fjellet, Foggia, Italia: Angrepet av vandaler som tagget barokkbygningen med uanstendige symboler.
26. St. Paul's, Wokingham, Berkshire, England: Forsøk på brannstiftelse.
28. St. Peter-kirken i Linz, Østerrike: Store skader etter angrep av en brannstifter. Trealteret ble ødelagt.
31. Servite Church i Innsbruck, Østerrike: Betydelig skader etter angrep fra vandaler.
April 2021:
4. Natt til påskedag: Kirken Aichach i Bayern sprayet med antikatolske slagord
5. Påskedag: Forsøk på brannstiftelse på St. Mary-budskapskirken i tyske Gelsenkirchen.
11. Höxter, i Nordrhein-Westfalen: Orgelpipene i St. Anne kirken ødelagt.
12. - 16. Maxkirche i Düsseldorf: Kvinne kastet lys, lysestaker, blomsteroppsatser og alterklokker på gulvet.
11. - 12. Mosina, Poznań, Polen: Kirkegården angrepet og vandalisert.
15. Montecatini Alto, Toscana, Italia: Døren til kirken Hellige Jacopo og Filippo påtent.
19. Paris: Bysten av pave Johannes Paul II sprayet med rød maling ved den polske kirken.
26. Gussago, Brescia-provinsen, Italia: Kirken påført blasfemisk graffiti. Overvåkningskamera knust.
Mai 2021:
30/4 - 1/5, Pilegrimsveien St.James, Italia: Ukjente gjerningsmenn vandaliserte to kirker, samt monumenter og gatelykter.
6. Waldeck-Frankenberg, Tyskland: Døpefont stjålet fra evangelisk kirke i mars ble gjenfunnet.
9. Uzbornia-skogen, Polen: Statue av Jomfru Maria revet av sokkelen i et kapell og knust
11. Marta Shimoni-kirken, Mehri, Tyrkia: Vanhelliget av foreløpig ukjente gjerningsmenn, gjenstander og relikvier ødelagt.
13. All Saints Church i Gosforth, Newcastle: Et seks fot høyt krusifiks stjålet fra kirkegården. Anslått verdi er 250.000 kroner.
14. Maristella, Alghero, Italia: Ukjente gjerningsmenn skal ha angrepet kirken Jomfru Stella Maris, i Maristella, Alghero.
19. Saint Alexander's Church, Warszawa: Vandalisert av Womens Strike-gruppen.
21. Saint Wolfgang, Haidhausen, Tyskland: Fikk trussel om brannstiftelse. Vandaler sprayet på kirkeveggene «Den eneste opplyste kirken, er den som brenner».
28. San Michele Degli Scalzi, Italia: Tyver gikk inn i kirken og tok med seg religiøse gjenstander som kun har åndelig verdi.
29. Pizzoletta, nær Verona, Italia: Vandaler har brutt opp plater som markerer korsveien som fører til kirkegården.