UTMELDING: I 2014 var det mer enn 11.000 som meldte seg ut av Den norske kirke, ifølge tall fra SSB. Dette er dobbelt så mange som året før, da var tallet 5464.

Flere melder seg ut av Den norske kirke

Kontroversielle samlivs- spørsmål brukes som forklaringsmodell for flere kirkeutmeldelser i år. – En for enkel analyse, mener Rolf Kjøde i Levende Folkekirke.

Publisert Sist oppdatert

I 2014 var det mer enn 11.000 som meldte seg ut av Den norske kirke, ifølge tall fra SSB. Dette er dobbelt så mange som året før, da var tallet 5464.

I går skrev NRK at utmeldingene måtte sees som en respons på vedtaket til kirken om ikke å vie homofile par i kirken.

– Det er vårt syn at forholdsvis mange flere meldte seg ut i fjor som følge av denne saken, sa Ole Inge Bekkelund i Kirkerådet til NRK.

Media påvirker

– Vi ser at de gangene samlivsspørsmål diskuteres i kirken og dette får mye publisitet i media, påvirker dette utmeldingstallene for året, sier Ida Marie Høeg, forsker i KIFO, Instiutt for Kirke-, Religions og livssynsforskning til Dagen.

– Utmeldingene skjer omkring tidspunkt hvor debatten raser som mest. Tallene er nesten alltid dobbelt så store.

Selv om tallene er fordoblet, foregår det en jevn utmelding hvert år, uavhengig av om kontroversielle spørsmål preger kirke- og mediedebatten. Siden 2001 har tallet på medlemmer i Den norske kirke gått ned fra 86 prosent til 74 prosent av befolkningen, men fremdeles har Den norsk kirke 3,8 millioner medlemmer. Det er altså snakk om en liten andel årlige utmeldelser, ifølge Høeg.

– Utmeldelser blir blåst opp i media. Mange går ut offentlig med det. Det er lett for den vanlige kirkegjenger å få et inntrykk av at mange melder seg ut av kirken. Det er ikke tilfelle, sier Høeg.

Det jevne antallet utmeldelser som ikke kan forklares med typiske konfliktspørsmål, kan ikke Høeg si noe sikkert om.

– Man må ikke oppgi noen grunn når man melder seg verken ut eller inn. Så dette vet vi for lite om til å uttale oss.

– En for enkel analyse

Rolf Kjøde, leder av Evangelisk Luthersk Nettverk og leder av styringsgruppen i Levende Folkekirke, mener at det blir for enkelt å skylde utmeldinger på vigselspørsmålet.

– Det er en for enkel analyse. Det finnes et gjennomgående mønster, og dette handler om sekularisering, sier han til Dagen.

Kjøde mener Kirkemøtets vedtak i 2014 fungerer som en grei kortsiktig forklaring på doblingen av tallene. Når det gjelder den langsiktige utviklingen mener han den er rimelig lik for alle europeiske folkekirker og at den ikke handler om enkeltsaker, men om en gjennomgående tendens.

– Alle samlivsspørsmålene er sekulariseringstrekk, sier han. – Det er en sekulær teologi som er med på å tappe kirken for ekte ressurser. De som melder seg ut av kirken er folk som allerede er langt fra å identifisere seg med Bibelens lære.

Han er opptatt av kjernen.

– Det er når vi har folk som identifiserer seg med kristen tro at en folkekirke kan bli en folkekirke, det er da vi kan ha mennesker med et genuint ønske om å nå ut til folket med budskapet.

Mister medlemmer

– En liberal kirke vil ikke nødvendigvis tiltrekke seg eller holde på antall medlemmer, snarere tvert imot. Ser man på den svenske kirken så er den en av de mest liberale kirkene i verden. Der har man mistet mange medlemmer. Utmeldelsene er en del av en allmenn sekularisering i hele den vestlige verden.

Han trekker også frem den største lutherske kirken i USA, ELCA, som et annet eksempel på medlemsfrafall. Den har mistet mange medlemmer på å velge en liberal tilnærming til teologiske spørsmål. Da ELCA ble dannet i 1988 hadde de 5.2 millioner medlemmer, i 2013 var tallet nede i 4 millioner, et tap av over 1.2 millioner medlemmer, altså nesten en av fire.

Angående vigselspørsmålet i Norge, undres Kjøde på hvordan utmeldingstallene ville blitt hadde vigselsavgjørelsen fått et annet utfall.

– Hvordan ville avskallingen vært hadde den andre siden vunnet? Jeg tror det kunne blitt minst like mange utmeldinger og da ville genuint, troende mennesker meldt seg ut. Det ville man merket på kirkebenkene.

Forandre kirken innenfra

– Det er forståelig at noen melder seg ut som en konsekvens av Kirkemøtets nei til liturgi for vigsler av likekjønnede par i april i fjor, sier Sturla Stålsett, leder i Åpen Folkekirke.

– Samtidig er det leit. Det er vårt håp at folk blir værende og heller forsøker å forandre kirken innenfra i stedet for å melde seg ut.

– Det er viktig for dere å ha en åpen kirke hvor flest kan delta?

– Ja. Kirken er ikke et mål i seg selv, men et rom for et møte med Gud. Vi ønsker å holde det rommet åpent for så mange som mulig.

– Men det finnes flere eksempler på at liberalisering av kirker fører til medlemsfrafall. Har du gjort deg opp noen tanker om det?

– Det vil alltid være motreaksjoner på begge fløyer. Det har vi sist sett nå med at Norsk Luthersk Misjonssamband har meldt seg ut og blitt et eget trossamfunn. Vi vil at folk skal kunne samle seg i troen og at det skal være greit å være uenige.

Powered by Labrador CMS