Flere stortingsrepresentanter innrømmer lovbrudd
I en undersøkelse sier én av fem at de har nasket, mens fire av fem sier de har kjørt for fort. Noen har kjøpt seksuelle tjenester, flere har snytt på skatten og 11 prosent har prøvd narkotika.
I undersøkelsen som Dagbladet har gjennomført ved å sende epost med flere spørsmål til de 169 stortingsrepresentantene, har 44 sendt avisen sine svar. Undersøkelsen er anonym og avisen vet derfor ikke hvem som har svart.
I undersøkelsen innrømmer 20,5 prosent å ha nasket i butikk eller stjålet fra andre. 81,8 prosent sier de har kjørt for fort.
2,3 prosent sier de har kjøpt seksuelle tjenester, mens nesten to av fem sier de har urinert på offentlig sted. 4,5 prosent sier de har snytt på skatten, 15,9 prosent sier de har betalt «svart» for tjenester og 11,8 prosent sier de har prøvd narkotika.
- Dette viser at stortingsrepresentantene er et godt snitt av det norske folk, med unntak av ett tall, nemlig at bare 82 prosent av oss skal ha kjørt for fort, sier justispolitisk talsmann for Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen.
Ellingsen fikk bot
Ellingsen forteller at han så sent som denne uka havnet i kriminalstatistikken selv.
- Jeg har blitt bøtelagt denne uka for en trafikkforseelse. Jeg gjorde en glipp og fikk en bot. Jeg er jo ikke noe bedre enn andre, jeg. Det er sure penger, men det er bare å lukke øynene, betale boten og komme seg videre, sier Ellingsen som ikke vil gå nærmere inn på hva han gjorde for å fortjene boten.
Hva som er snittet av befolkningen framgår ikke av Dagbladets artikkel, men førsteamanuensis i kriminologi Petter Olaussen gir Frp-representanten rett i at tallene fra undersøkelsen stemmer godt overens med undersøkelser av kriminalitet i den generelle befolkningen.
Troverdig
- Dette høres veldig troverdig ut. Dere har spurt om helt bagatellmessige forhold, og det er jo den type forhold folk flest begår. Hvis noen går rundt og tror at vi velger engler inn på Stortinget, så tar de selvsagt feil, sier Olaussen.
Han legger til at han ikke tror stortingsrepresentantene har for vane å bryte loven.
Filosof Einar Øverenget mener det er viktig at det ikke stilles krav om noen form for plettfri fortid for dem som velges inn på Stortinget. Han mener imidlertid at saken stiller seg annerledes når man først er valgt inn i den lovgivende forsamlingen.
- Det er som at en toller ikke kan drive med smugling. Sitter du i en lovgivende forsamling, stilles det ekstra krav til deg fra samfunnet rundt, sier han.
(©NTB)