– Flere unge jenter konverteres med tvang i Pakistan
– Det ser ikke ut til å stoppe, sier pakistansk menneskerettighetsforkjemper.
Dagen skrev nylig om den pakistanske jenta Chashman (14) som ble bortført på vei hjem fra skolen 27. juli.
Et par dager senere mottok familien mobilbilder som viste at jenta hadde konvertert til islam og giftet seg med en muslim.
Chashmans far, Gulzar Masih, fortalte til den kristne nyhetstjenesten Morning Star News at de møtte liten forståelse hos politiet da de anmeldte saken.
Mindreårige
Katolske Chasman føyer seg inn i rekken av stadig flere kristne jenter som blir kidnappet, tvangskonvertert og tvangsgiftet i Pakistan. Problemet rammer slett ikke bare kristne.
Hvert år blir over tusen unge jenter med minoritetsbakgrunn ofre for tvangskonvertering til islam og tvangsekteskap, ifølge nyhetsbyrået Associated Press (AP).
– Det kommer nye saker hele tiden, sier Sajid Christopher, grunnlegger og leder av Human Friends Organization.
– Det ser ikke ut til å stoppe. Det øker. Og det rammer mindreårige helt ned til 12-13 år, sier Christopher.
Han er Stefanusalliansens partner i Pakistan og mottok nylig en pris for sitt arbeid for religiøse minoriteter fra guvernøren i Punjab.
Også nyhetsbyrået Associated Press (AP) melder at omfanget øker.
Skuffelse
Det skapte optimisme da det ble nedsatt en gruppe i det pakistanske parlamentet i fjor som skulle arbeide mot tvangskonvertering av minoritetsjenter.
Å få bukt med tvangskonverteringene blir sett på som viktig i seg selv, men også fordi tvangskonvertering henger tett sammen med problemene med kidnapping og tvangsekteskap.
Nå er Sajid Christopher skuffet.
– Det har gått et og et halvt år uten resultater, slår han fast.
Prinsipiell motstand
Føderal minister for religiøse saker, Pir Noorul Haq Qadri, har uttalt at regjeringen er prinsipielt imot å innføre 18-årsgrense for religionsskifte som et middel mot tvangskonvertering, skriver Morning Star News.
– Hvis 14-åringer ønsker å konvertere til andre religioner, kan de ikke stoppes, sa han på et møte i senatets minoritetskomité 14. juli, ifølge Morning Star News.
Må bli hos kidnapperne
– Jeg kan ikke se at regjeringen og parlamentet gjør noe for å stoppe problemet med kidnappinger, tvangskonvertering og tvangsekteskap, sier Sajid Christopher.
Han mener det blant annet skyldes manglende interesse for minoritetene.
– Minoritetene blir ikke sett på som likeverdige borgere.
– Kun i provinsen Sindh har de regionale myndighetene forbudt tvangskonvertering. Men islamistiske partier har lagt så sterkt press på myndighetene, at forbudet ble opphevet, sier Christopher.
– Ser du noen løsning?
– Tre ting må gjøres for å stoppe problemet, svarer Christopher.
– For det første må vi fortsette å arbeide for lover som forbyr tvangskonvertering. For det andre må lovene respekteres. Og for det tredje må vi arbeide med religionsdialog og øke forståelsen for sameksistens.
– Hva med rettssystemet?
– Det må fornyes. Domstolene tar ikke hensyn til at mange av de kidnappede jentene uttaler seg under press og trusler. De aksepterer jentenes vitnemål som bevis uten reservasjoner, svarer Christopher.
– De aller fleste rettssakene ender med at jentene må bli værende hos kidnapperen. Det skjer sjelden at jentene blir gjenforent med familiene sine, tilføyer han.
Aksept i samfunnet
Maria har et særlig ansvar for Pakistan i Stefanusalliansen. Av sikkerhetshensyn ønsker hun bare å bruke fornavnet sitt.
Hun peker på tre forhold som svekker rettssikkerheten til minoritetsjentene i Pakistan:
– Lovverket beskytter dem ikke, myndighetene følger ikke opp, og det er en aksept i samfunnet for å omvende jenter, så de skal bli muslimer.
Maria merker seg at foreldrene til kidnappede Chasman måtte trygle politiet om hjelp før de fikk anmelde bortføringen av datteren.
– Dette er typisk for mange av bortføringshistoriene. Politiet opptrer ofte likegyldig eller aksepterer kidnappernes versjon om at jenta har samtykket til ekteskapet, selv om mange av jentene er mindreårige. Folk med minoritetsbakgrunn når ikke frem.
Også Maria er opptatt av at rettssystemet må styrkes.
– Lavere instanser virker mer ettergivende for press, mens høyesterett har vist større respekt for loven og har faktisk omgjort enkelte kontroversielle saker, som dødsdommen mot Asia Bibi.
Største trussel
Bortføring, tvangskonvertering og tvangsekteskap er faktisk den største trusselen mot kvinner fra religiøse minoriteter. Dette kommer frem i en rapport om kjønnsrelatert vold som ble utgitt av Open Doors International tidligere i år.
– Denne typen trosfrihetsbrudd har en tydelig kjønnsdimensjon, sier Vija Herefoss, teolog, prosjektrådgiver i Stefanusalliansen og medforfatter av et hefte om kvinners trosfrihet som organisasjonen nylig gav ut.
Hun forklarer at kvinner betraktes som enkle mål for bortføring og tvangskonvertering, fordi de har lav status i samfunnet. Kvinner fra religiøse minoriteter er særlig utsatte.
– De forfølges både på grunn av sitt kjønn og sin tro, sier Herefoss.
Hun sier videre at ekteskap ofte brukes som rettslig dekning for bortføring, tvangskonvertering og voldtekt.
– Gjerningsmennene utnytter at ekteskap og kvinners seksuelle renhet verdsettes høyt i de fleste religioner og samfunn. Dette brukes ofte som argument for at det er i jentenes og deres familiers interesse at de blir værende i ekteskap som i utgangspunktet er tuftet på vold og overgrep.
Trussel mot minoritetens eksistens
Også Vija Herefoss er opptatt av at politiet og rettsvesenet ofte henlegger saker som gjelder bortføring, tvangskonvertering og tvangsekteskap.
– Det er sjelden at noen blir straffet, sier hun og tilføyer:
– Overgrepene har selvsagt ødeleggende følger for jentene og familiene deres, men de påvirker også det øvrige minoritetssamfunnet. Mange familier lever i frykt for at noe skal hende døtrene deres, og selve tapet av unge kvinner i reproduktiv alder truer samfunnets fremtidige overlevelse.