Flere velger personlige begravelser

Musikkvalg er en av hovedgrunnene til at rekordmange nå dropper både Den norske kirke og Human-Etisk Forbund når de planlegger begravelse.

Publisert Sist oppdatert

De er et stort byrå og har kontorer i Oslo, Akershus, Østfold og Hedmark. Hos Fonus begravelsesbyrå velger de å kalle de såkalte «livssynsnøytrale seremoniene» for «personlige seremonier».

– Seremoniene er ikke nøytrale, men personlige. Ingen av oss lever livssynsnøytrale liv, sier han.

Vanskelig musikkvalg

Da de blågrønne la frem sin regjeringsplattform i forrige uke ble begravelses-tematikken omtalt. I plattformen heter det at regjeringen ønsker å «legge til rette for mer livssynsnøytrale gravferdsseremonier». Altså begravelser som ikke finner sted er i Den norske kirke, hos Human-Etisk Forbund eller hos andre tros-og livssynnsamfunn.

– Hvorfor velger folk personlige seremonier, Eggen?

– Det er flere årsaker, men den viktigste er musikkvalg. Mange ender opp med en personlig seremoni fordi sammensetningen av musikk utelukker at de kan ha begravelse i kirken eller hos Human-Etisk Forbund.

De pårørende kan for eksempel ønske å ha en sang som ikke passer inn i en kristen liturgi, for eksempel en supportersang. Men samtidig ønsker de kanskje å spille en salme fordi avdøde hadde et nært forhold til den, noe som gjør at man heller ikke kan begrave vedkommende hos Human-Etisk Forbund.

I fjor høst ble det debatt da Human-Etisk Forbund nektet pårørende å spille Pie Jesu i en humanistisk begravelse. Seremonirådgiver i Human-Etisk Forbund, Tale Pleym, uttalte den gang til nettstedet fritanke.no:

– Vi er et livssynssamfunn, ikke en nøytral seremonileverandør.

– Må være personlig

Eggen forteller at en del pårørende de er i kontakt med, sier det gjerne kan være en prest som forretter begravelsen, men det er «fint om han ikke snakker så mye om Gud og Jesus og sånn».

– Da foreslår vi gjerne personlig seremoni i stedet, sier Eggen.

– Kan man sette sammen en personlig seremoni helt fritt?

– Vi har i utgangspunktet ikke noen mal for hvordan en slik seremoni ser ut. Innholdmessig er den ikke så annerledes enn andre norske gravferder med taler og musikk, sier han og fortsetter:

– I større grad enn ved andre seremonier er de pårørende gjerne mer aktive. Det kan de være på ulike måter, for eksempel ved å skrive eller holde minnetalen selv, lese dikt, legge ned blomster eller tenne lys.

– Hvilke ønsker går igjen?

– Ønsket om at det skal være personlig. Man vil føle at avdøde er i kapellet og at de avdøde kan kjenne seg igjen i det som skjer.

– Hva skal til for å gjøre en seremoni personlig?

– Det varierer fra gang til gang. Noen ganger kan det være ti minutt stillhet ved båren, andre ganger et bilde, en spesiell sang eller kanskje det å legge frem tursekken til den avdøde som personen alltid brukte, sier gravferdskonsulenten.

Mangler lokaler

Han er glad for at regjeringen nå vil legge til rette for flere livssynsnøytrale seremonier.

– Dette er veldig positivt. Det trengs et tilbud for de som ikke føler seg hjemme i de ulike trossamfunnene. At staten nå tar initiativ og ansvar er fint.

– Hva må regjeringen konkret gjøre for å legge til rette?

– Hovedproblemet er fortsatt tilgang til seremonilokaler, ­særlig utenfor storbyene.

I tillegg etterlyser han flere seremoniledere. På samme måte som ordførere og kommunalt ansatte nå gjennomfører borgelige vigsler, ser han for seg at de kan lede begravelser.

– Jeg tror flere pårørende mange steder velger begravelse i kirken fordi det ikke finnes lokale seremoniledere, sier Eggen.

Biskop: Ingen tvang

Biskop i Nord-Hålogaland, Olav Øygard, mener det er viktig at alle som ønsker det har anledning til å benytte en livssynsnøytral begravelse.

– Mange ønsker personlig seremoni på grunn av musikkvalg. Burde kirken å åpne for et større spekter av sanger og musikk?

– Det er i dag veldig store lokale variasjoner. Liturgien åpner for å ta inn litt av hvert, men det må ikke være i strid med det kristne budskapet. Prest og kirkemusiker har også ansvaret for kvaliteten på innholdet og å sy det hele sammen.

Han understreker at selv om et begravelsesbyrå sier de opplever stor økning av personlige begravelser, er det også mange som ikke er medlem av kirken som ønsker å ha begravelse der.

– Jeg har selv forrettet begravelser for mange mennesker som ikke er medlemmer i Den norske kirke, sier biskopen.

SV: God idé

At regjeringen nå vil legge til rette for flere livssynsnøytrale begravelser synes også opposisjonspolitiker Freddy André Øvstegård fra SV at er en god ide.

– Det er bra å styrke muligheten for dette. Det må være opp til familie og pårørende å bestemme hvilke gravferdsseremoni deres nære skal få, sier Øvstegård.

– Hva synes du om forslaget at ordførere og andre, kommunalt ansatte kan være seremoniledere?

– Da vil jeg spørre landets ordførere først, de har allerede mange andre oppgaver. Men at vi finner en offentlig part, høres ut som en god løsning, sier han.

Powered by Labrador CMS