Flere vil gå på bibelskole
Over 900 unge begynner i høst på bibelskole, en økning på fem prosent sammenlignet med i fjor.
Fortell om ditt år på bibelskole. Bruk kommentarfeltet nederst på siden.
En rundspørring som Dagen har gjort blant de 19 bibelskolene som er medlemmer i Kristne Friskolers Forbund (KFF), viser at det er høyere elevtall enn i fjor på 12 av skolene.
Stabilt kristenliv
- Det skal bli fint å bruke et år på å lære Bibelen bedre å kjenne, og å få en nærmere relasjon til Jesus, sier Lars Martin F. Vik (19) til Dagen.
Han er en av de 900 som går på bibelskole i høst, og begynte nylig på Fjellheim i Tromsø.
Vik ønsker å få et mer stabilt kristenliv. Han synes at det til tider kan være vanskelig å leve slik som Bibelen utfordrer ham til. Derfor kan være godt å legge vekt på å leve mer lik Jesus i hverdagen.
- Jesus er min frelser, men jeg har ikke helt fått tak i hva dette innebærer for mitt liv. Derfor har jeg forventning om å få en dypere innsikt i Bibelen, og lære meg gode rutiner for bibellesning, sier Vik, som kommer fra Øystese i Hardanger.
God reklame for Fjellheim
- Hvorfor reiste du helt til Tromsø for å gå på bibelskole?
- Jeg har hørt mye bra om Fjellheim. Det er også viktig for meg at Fjellheim er opptatt av å gi grundig bibelundervisning, svarer Lars Martin F. Vik.
Han har nå vært på skolen en kort tid, men sier at all ros om Fjellheim stemmer bra med hans erfaringer.
- Det er godt å være her, og undervisningen er spennende, påpeker han.
Utvikle evner og gaver
Rektor Thor Fremmegård på Fjellheim mener at det er viktig med en solid bibelkunnskap, og på bibelskolen gis det innsikt i Guds ords lære om tro og liv.
- De unge modnes som mennesker, og får utvikle evner og gaver. Men aller viktigst er at elevene får klarhet i sitt personlige forhold til Jesus. De kan også få hjelp til å avklare kall og tjeneste for livet videre, sier Fremmegård.
Elevene på Fjellheim får mulighet til å reise til Mongolia eller Bolivia i løpet av skoleåret.
- Dette gir et nært forhold til misjonærene og deres hverdag, og elevene får omsorg for folkeslag som ikke har så stor tilgang på evangeliet, sier rektor.
Fjellheim Bibelskole opplever at de får så å si fulle hus hvert skoleår, og flesteparten kommer fra Hordaland og Rogaland.
- Takknemlige elever er vår beste rekruttering, sier Thor Fremmegård.
Kristent push
Generalsekretær Torgeir Flateby i Kristne Friskolers Forbund (KFF) mener det er både viktig og bra at minst 900 elever går på bibelskole i høst.
- Dette betyr mye både for de unge selv og for den kristne sammenhengen som de tilhører. De får en viktig bibel-, etikk- og lederkompetanse og et kristent push i livet, sier Flateby.
For tiden er det 19 bibelskoler som er registrert som medlemmer i KFF. Det er de bibelskolene som er offentlig godkjent med statsstøtte.
- Hvordan er de økonomiske rammevilkårene for bibelskolene?
- Disse skolene må drives non-profit, det vil si at eieren eller de nær og bak skolen ikke kan berike seg på skoledriften, og statsstøtten og skolepenger skal brukes til elevenes beste. Hvis bibelskolen har et fullt skoleår slik som de videregående, får de 75 prosent av det som videregående skoler er studieforberedende eller allmennfaglige mottar i statsstøtte, svarer Torgeir Flateby.
Ingen endring
Tidligere lå bibelskolene under Privatskoleloven, men i 2009 ble de flyttet til Voksenopplæringsloven.
- Det ble ingen endring i rammevilkårene, og bibelskolene får den samme statsstøtte som tidligere. Vi håper stadig på at bibelskolene - sammen med andre friskoler - også skal få tilskudd til vedlikehold og husleie, sier Flateby.
DAGEN