– Flertall for lokalt arbeidsgiveransvar for alle ansatte i folkekirken
Kirkelig arbeidsgiverorganisasjon advarer mot forenklet tolkning av svarene i høringsrunde.
Tirsdag morgen la Kirkerådets direktør forslaget om «prostifellesråd» i Den norske kirke dødt. Bakgrunnen er en høringsrunde med massiv motstand mot en slik ordning.
Fire timer senere er KA, som er arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter, på banen med en pressemelding, der hovedbudskapet er dette:
Flertallet av sognets arbeidsgiverorganer vil beholde arbeidsgiveransvaret lokalt i Den norske kirke. Bare drøyt 20 prosent av de kirkelige fellesrådene støtter forslaget om å samle arbeidsgiveransvaret nasjonalt.
KA trekker konklusjonen etter å ha gått gjennom høringssvarene. En av deres fagdirektører sier det er krevende å tolke det omfattende høringsmaterialet.
– Overta ansvaret for prestene
I KAs innspill blir det lagt stor vekt på at høringsinstansene ønsker å samle alt arbeidsgiveransvar lokalt. I dag er prestene ansatt i rettssubjektet Den norske kirke, mens øvrige ansatte i lokalkirken har fellesrådene som arbeidsgiver.
Kirkerådsdirektør Ingrid Vad Nilsen uttaler på sin side at ny organisering «må ta utgangspunkt i dagens nivåer i kirken: lokalt, regionalt og nasjonalt». Hun mener høringssvarene viser et tydelig mønster: En «sammmenhengende kirke», heter det i en pressemelding fra Kirkerådet.
Et massivt flertall i høringen uttrykker behovet for en ny kirkelig organisering, slik at lokalt ansatte har samme arbeidsgiver.
– Dette har vært Kirkemøtet sitt mål siden 2005. Det blir viktig om kirken skal være en attraktiv arbeidsplass i fremtiden, sier Vad Nilsen.
Lokalt eller nasjonalt
Så langt er ulike aktører i kirken enige om tolkningen. Men hvem skal være arbeidsgiver? Det spørsmålet må kirkens styrende organer komme til rette med dersom det skal bli en ny organisering.
Dersom prosti-modellen ikke lenger er aktuell, står to modeller tilbake: En lokalt forankret arbeidsgiver eller en arbeidsgiver på nasjonalt nivå.
– Flertallet av fellesrådene ønsker å beholde det arbeidsgiveransvaret de allerede har, men vil gjerne overta ansvaret for prestene også, sier fagdirektør Øystein Dahle i KA i pressemeldingen.
Samle alle ansatte
I fjor kom et prestisjetungt og bredt sammensatt utvalg med forslag til en helt ny organisering av Den norske kirke.
Utvalget, som ble ledet av Vy-direktør Morten Müller-Nilssen, hadde som mandat å utrede prostiet som nytt nivå for organisering av Den norske kirke.
Et hovedmål med prosessen har vært å samle alle ansatte i folkekirken hos én arbeidsgiver. Deretter ble utkastet sendt på høring.
Mindretall: Nasjonal arbeidsgiver
KA har gått gjennom de rundt 1300 høringssvarene. Her er noen av deres funn:
Blant sognets arbeidsgiverorganer (kirkelig fellesråd inkludert menighetsråd i kommuner med ett sokn) er det et klart flertall (65 prosent) som vil videreføre en ordning med at arbeidsgiveransvaret for lokalt ansatte forankres i et organ for soknet eller sognene.
43 prosent ønsker et felles arbeidsgiveransvar lagt til et fellesorgan for sognene på kommunalt/interkommunalt/justert prostinivå. 22 prosent vil videreføre dagens todelte organisering med fellesrådet som lokal arbeidsgiver for flertallet av de kirkelig tilsatte.
Et mindretall på 22 prosent av fellesrådene åpner for at et felles arbeidsgiveransvar legges til rettssubjektet Den norske kirke. Blant menighetsråd i kommuner med flere sokn peker 35 prosent på en slik løsning.
Det er et klart flertall både i menighetsråd og fellesråd som mener at alle lokalt ansatte skal ha samme arbeidsgiver, men prostiet som enhet er det liten begeistring for.
– Krevende å tolke svarene
Harald Askeland, fagdirektør og prosjektleder i KA, mener det er krevende å tolke høringsmaterialet, som totalt er på flere tusen sider.
Høringsinstansene er bedt om å svare på 14 spørsmål om ulike modeller innenfor en ordning med prostifellesråd. Flere har ikke svart på spørsmålene, men nøyd seg med å framføre sitt syn i fritekst. Disse er med i KAs opptelling.
– Disse risikerer å bli kategorisert som blanke svar. Det er også slik at en stor andel av høringsinstansene sier de ikke ønsker en prostibasert organisering, men de har likevel valgt å uttale seg i spørsmål som legger til grunn disse tre prostimodellene i tilfelle de likevel skulle bli innført, sier Askeland.
Årelang diskusjon
Utspillet fra KA viser at kampen om framtidens organisering nå er tilbake. Diskusjonen om de to arbeidsgiverlinjene i Den norske kirke har pågått i årtier, og det var et forsøk på å skjære gjennom en gang for alle da Kirkerådet i fjor sendte tre varianter av prosti-modellen ut på bred høring.
Ikke gitt opp
I store deler av presteskapet har det hele tiden vært skepsis mot en lokalt forankret arbeidsgiverorganisasjon.
Leder i Presteforeningen, Martin Enstad, har ikke gitt opp tanken om en nasjonal arbeidsgiver, samtidig som man beholder det han omtaler som tette bånd til kommunene. Til Vårt Land sier Enstad at dette kan bli en god løsning for Den norske kirke.