Flertall tror ikke Maria var jomfru
Bare en av fem medlemmer av Den norske kirke tror på jomfrufødselen. For sogneprest Ronald Mong er det absurd at Gud lot seg føde som et lite barn. - Men jeg tror det likevel, sier han.
De fleste som lytter til juleevangeliet i kirken denne julen tror ikke på at Jesus virkelig ble unnfanget i Maria uten en mann til stede, slik det fortelles i Det nye testamentet.
En undersøkelse InFact har gjort for Dagen, viser nemlig at kun én av fem medlemmer av Den norske kirke tror på jomfrufødselen.
Preses i bispemøtet Helga Haugland Byfuglien sier at jomfrufødselen ikke er en enkel sak for folk å forholde seg til.
- Det er en del av vår trosbekjennelse, men tradisjonelt er det også et spørsmål som mange sier at det er vanskelig å tro på, sier hun.
Lite reflekterte
Sogneprest Ronald Mong i Hana i Sandnes tror ikke at alle som deltar i trosbekjennelsen på gudstjenestene egentlig tenker gjennom troen de bekjenner seg til.
- En god del reflekterer nok ikke over det de bekjenner, og da vil de kanskje stoppe litt opp dersom noen spør dem om det de tror på, som for eksempel jomfrufødselen, sier han.
I høst ble sognepresten spurt av en konfirmant om han virkelig trodde på at Jesus ble unnfanget slik Bibelen beskriver.
- Ja, svarte jeg. Det virket nesten som om han ønsket å høre om jeg selv trodde på det jeg underviste om, sier Mong.
- Absurd tanke
Presten synes det er enklere å formidle budskapet om jomfrufødsel til barn enn til voksne.
- Et barn lytter til det som blir sagt og tar budskapet inn over seg, akkurat som en fortelling. Ungdommer og voksne problematiserer på en helt annen måte, og ønsker ofte en forklaring på hvorfor det er slik. Man forholder seg til trosspørsmål mer rasjonelt ettersom man blir eldre, sier han.
Selv tror han ikke at alt kan forklares.
- For meg er det en absurd tanke at Gud lot seg føde som et lite barn, men jeg tror det likevel, sier presten.
Ulogisk mysterium
I løpet av sin tid som prest har han møtt kristne som ikke tror på jomfrufødsel, uten at han har gått inn i en dyp diskusjon om temaet.
- Man kommer generelt ikke langt med logisk argumentasjon når man snakker om mirakler, sier Mong.
Han mener at det er spennende å leve i brytningen mellom troens og vitenskapens verden.
- Jeg stiller selv mange spørsmål, både når det gjelder troen på Gud og andre ting i livet, men jeg lever godt med ikke å ha alle svarene. Det er en del av troens vesen, sier han.
Ikke mest sentralt
- Er det et problem for kirken at bare én av fem medlemmer tror på jomfrufødselen, Byfuglien?
- Jeg tror ikke det er hovedutfordringen for verken vår kirke eller andre at medlemmene skal si ja eller nei til om de tror på jomfrufødselen. Utfordringen for kirken er å forkynne tydelig Jesus som Guds sønn, både Gud og menneske, og det gjør vi, sier Byfuglien, og fortsetter:
- Å utfolde jomfrufødselen som sådan er jo krevende fordi det er et mysterium. Det er uforståelig og ikke noe vi kan gripe med tanken vår.
- Men jomfrufødselen er en sentral del av juleevangeliet?
- Juleevangeliets store under er at Gud ble menneske og kom til jorden med frelse og fred. Det viktigste er ikke en intellektuell tilnærming til om jeg tror på jomfrufødselen, sier preses.
Unge er skeptiske
Kun rundt én av ti unge mellom 18 til 29 år tror på jomfrufødselen, mens rundt to av ti voksne over 30 år tror på underet, ifølge undersøkelsen.
- Når man er ung er dette med «det vi ikke skjønner med tanken vår finnes ikke» ganske fremtredende. Etter som vi erfarer mer ser vi at mye i vår tilværelse ikke kan forklares, også når det gjelder troen, sier Byfuglien.
DAGEN