Flertall vil avdekke Downs syndrom
Over halvparten av de spurte i en undersøkelse vil innføre blodprøven som kan avdekke om fosteret har Downs syndrom før 12. uke. Tre av ti vil vite fosterets kjønn før abortgrensen.
For første gang er nordmenns holdning til den nye NIPD-blodprøven kartlagt i en spørreundersøkelse InFact Norge har gjort for Dagen.
Blodprøven kan erstatte dagens fosterdiagnostikk som gis til kvinner i risikogrupper. Testen kan avdekke alvorlige sykdommer før abortgrensen ved 12. uke, og er både sikrere og mindre risikabel.
Det vakte stor debatt da Lars Ødegård, leder av Bioteknologinemnda, 2. juli sa til Dagen at han frykter at Downs syndrom vil bli utryddet dersom testen innføres.
- Ett skritt videre
Spørreundersøkelsen Dagen har fått gjennomført viser at 55,5 prosent av de spurte mente at blodprøven bør tillates.
- Jeg forventet kanskje at det var enda flere, sier Jacob Hølen, førsteamanuensis i medisinsk etikk ved institutt for samfunnsmedisin ved NTNU.
- Dette er ikke overraskende, i og med at vi allerede langt på vei har åpnet for en mer aggressiv diagnostikk av disse tilstandene gjennom forbedret teknologi og aksept av tidlig ultralyd. Dette er bare ett skritt videre, sier professor Reidun Førde ved Senter for medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo.
Hun viser til at mange kvinner i dag går til tidlig ultralyd i privat regi for å avdekke Downs syndrom. Flere partier har derfor tatt til orde for å gjøre tidlig ultralyd til et offentlig tilbud.
- Det er en utvikling som jeg dessverre ikke har noen tro på at noen vil stoppe, det bare et spørsmål om tid, sier Førde.
Da vg.no skrev om blodprøven i juli, spurte de også sine lesere om Norge bør «ta i bruk blodprøve som avdekker Downs syndrom fra 10. svangerskapsuke».
Av over 23.400 stemmer svarte 78, 4 prosent ja.
Vil ikke vite kjønn
Samtidig som mange av de spurte vil tillate avdekking av Downs syndrom, er flertallet derimot skeptisk til at den nye blodprøven også skal avdekke barnets kjønn.
51 prosent av de spurte i undersøkelsen er mot at foreldre skal få vite fosterets kjønn før uke 12, mens 33,5 prosent er for.
Menn er mer liberale enn kvinner i begge spørsmålene.
Undersøkelsen viser at over seks av ti menn er positive til å tillate testen for avsløre Downs syndrom, mens under fem av ti kvinner mener det samme, viser undersøkelsen.
På spørsmål om foreldre bør vite fosterets kjønn for abortgrensen, svarer seks av ti kvinner nei, mens mennene er delt mellom ja og nei.
- Mitt inntrykk er at kvinnene er mer konservative enn menn, sier Førde.
- Hvis vi sier at det å teste fosteret for Downs syndrom er en mer alvorlig tilstand enn å teste for om det er gutt eller jente, vil det være fornuftig at flere er betenkt i når det gjelder å teste på kjønn. Det bekrefter vel det vi som jobber i feltet stort sett ser, at vanlige mennesker er fornuftige individer som tar fornuftige avgjørelser, sier Ketil Heimdal.
Han er overlege ved Seksjon for klinisk genetikk ved Oslo Universitetssykehus.
Liberale unge
Videre er folk mer skeptisk til blodprøven jo eldre de blir.
- Det har nok med å gjøre at de yngre er mer preget av et liberalt syn på bruk av medisinsk teknologi. Jakten på avvik og risiko er en større del av den generasjonens tankegang, sier Førde.
Det er befolkningen på Østlandet som er mest positive, der nesten syv av ti vil tillate testen, mens flest sier nei på Sørlandet og Rogaland.
- Det henger antakelig sammen med at muligheten for fosterdiagnostikk er størst på Østlandet, tror Førde
DAGEN