Flommen har satt Balkan ti år tilbake

Beograd forbereder seg på to nye flomtopper denne uken. 49 menneskeliv er gått tapt, og ødeleggelsene på Balkan er enorme.

Publisert Sist oppdatert

En 12 kilo­me­ter lang mur av sand­sek­ker er byg­get opp langs elve­bred­de­ne i Be­o­grad. Byen lig­ger der elva Sava ren­ner inn i Donau. Selv om vann­stan­den hadde truk­ket seg noe til­ba­ke ons­dag mor­gen, job­bet hjelpe­mann­ska­pe­ne fort­satt på spreng.

Ven­ter nye flom­top­per

- Vi ven­ter nye flom­top­per ons­dag og fre­dag. Der­som vi kla­rer å holde dem unna, kan vi med rette si at vi har be­skyt­tet Be­o­grad, sier bor­ger­mes­ter Sini­sa Mali til ny­hets­by­rå­et AFP.

Også i byen Ora­sje, 15 mil vest for ho­ved­sta­den, er håpet at 6 kilo­me­ter med sand­sek­ker skal for­hind­re yt­ter­li­ge­re øde­leg­gel­ser.

- Sava er fort­satt tru­en­de. Øde­leg­gel­se­ne er så store at det vil ta oss mer enn ti år å komme til­ba­ke, sier Blaz Zupa­ric, en tal­s­per­son for myn­dig­he­te­ne i Ora­sje.

I Ser­bia er 1,6 mil­lio­ner men­nes­ker ram­met. I Bos­nia-Her­cego­vi­na er nes­ten en mil­lion men­nes­ker uten rent drikke­vann. Også i Kroa­tia er mange ram­met.

Bare i Ser­bia er 3.500 kilo­me­ter vei øde­lagt. Myn­dig­he­te­ne i lan­det an­slår at det vil koste rundt 8 mil­li­ar­der nors­ke kro­ner å gjen­opp­byg­ge den øde­lag­te in­fra­struk­tu­ren.

Stan­ser mine­ryd­ding

Norsk Folke­hjelp, som har rundt 130 an­sat­te i Bos­nia-Her­cego­vi­na, har stan­set sitt mine­ryd­dings­ar­beid på Bal­kan og bi­står nå i nød­hjelps­inn­sat­sen. Or­ga­ni­sa­sjo­nen byg­ger blant annet flom­mu­rer og låner ut ut­styr til lo­ka­le myn­dig­he­ter.

- Når van­net har lagt seg vil vi gå til­ba­ke til mine­fel­te­ne for å mar­ke­re dem opp på nytt og fort­set­te ryd­din­gen. Da vil vi også vur­de­re om flom­men har flyt­tet på miner, sier Chris­ti­an Ill­man An­der­sen i Norsk Folke­hjelp til NTB.

Han sier li­ke­vel at or­ga­ni­sa­sjo­nens er­fa­ring fra tid­li­ge­re flom­mer er at store vann­mas­ser over flate om­rå­der ikke flyt­ter på miner, fordi strøm­men ikke er sterk nok.

- Der­som det lig­ger mine­felt langs elve­bred­der, er det ikke uten­ke­lig at van­net kan flyt­te på miner. Vår er­fa­ring fra andre flom­mer er li­ke­vel at pro­ble­me­ne ble mye mind­re enn man fryk­tet. Det er for tid­lig å si noe sik­kert om det nå, sier An­der­sen.

Får fram so­li­da­ri­tet

For mange trek­ker øde­leg­gel­se­ne fram vonde min­ner fra kri­ge­ne på 90-tal­let. Pro­gram­le­der Leo Ajkic sier flom­men er det siste Bos­nia tren­ger.

- Jeg var i noen av de flom­ram­me­de om­rå­de­ne for fire år siden. Vi ryd­det miner med TV-ak­sjo­nen. Halv­par­ten av hu­se­ne var ikke bygd fer­dig siden kri­gen. Folk har brukt 20 år på å komme seg etter kri­gen, og nå kom­mer det en flom og øde­leg­ger alt igjen, sier han til NRK.

Li­ke­vel mener flere at flom­men fører til stør­re sam­hold på Bal­kan, til tross for mot­set­nin­ge­ne som fort­satt ek­sis­te­rer i det tid­li­ge­re Ju­go­sla­via.

- Hvis det er noe som får fram håpet i alt dette, så er det so­li­da­ri­te­ten som har duk­ket opp igjen blant fol­ket i det tid­li­ge­re Ju­go­sla­via, skri­ver den bos­nis­ke for­fat­te­ren And­rej Ni­ko­lai­dis i en kom­men­tar for The Guar­di­an.

Nabo­lan­de­ne Mon­te­ne­gro og Mace­do­nia har sendt hjelpe­mann­ska­per. Selv Ko­so­vo har til­budt seg å hjel­pe, til tross for at ver­ken Bos­nia-Her­cego­vi­na eller Ser­bia an­er­kjen­ner dem som land.

- Nok en gang er en ka­ta­stro­fe i tid­li­ge­re Ju­go­sla­via i ny­hets­bil­det. Men denne gan­gen dre­per vi ikke hver­and­re. Vi hjel­per hver­and­re i ste­det, skri­ver han.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS