Flukten fra Midtøsten
Islamisering og ekstremisme skremmer kristne ut av landene i Midtøsten. Innen ti år er Irak tømt for kristne.
Det er et dystert bilde den danske journalisten Klaus Wivel tegner for kristne i land etter land i Midtøsten der kristendommens vugge en gang stod.
LES: Et stykke kristen historie snart ferdig fortalt
Polarisering og islamisering sammen med ekstreme jihadister som myrder kristne som ikke lar seg konvertere til islam, er skremmebildet han tegner for situasjonen i land som Irak, Egypt, Libanon og palestinskkontrollerte områder i Israel. Men også USAs og Vestens invasjon i Irak får sin del av skylden for uføret de kristne araberne er kommet i.
Fullkommen katastrofe
– Krigen i Irak i 2003 da USA gikk inn i landet, er blitt en fullkommen katastrofe for de kristne i landet. Motstanden mot USA ble til en religiøs konflikt, og de kristne ble oppfattet som vestlig allierte. Muslimer hevnet seg på USA ved å vende sin vrede mot de kristne. Over 50 kirker ble angrepet og rasert på én dag, flere prester ble drept og de kristne ble fordrevet. To tredeler av de kristne er forsvunnet fra Irak. En undersøkelse i byen Mosul viser at 84 prosent av de spurte tror landet vil være fullstendig tømt for kristne innen ti år, sier Wivel.
I 2003 utgjorde de kristne fire prosent av befolkningen i Irak. Tallet var sunket til under én prosent i 2011. Tendensen er den samme for de fleste land i Midtøsten. Mens det i år 1900 var rundt 10 prosent kristne i området, er tallet i 2011 nede i fire prosent. I Egypt var det i 8,3 prosent kristne i 1927, mens tallet i 2011 var nede i 5,5 prosent. I de palestinske områdene var det 10,5 prosent kristne i 1922, mens det i 2011 er sunket til to prosent, ifølge tall fra Wivel.
Islamifisering
Han peker på utviklingen etter at den såkalte Osloprosessen brøt sammen i 2000 etterfulgt av fem år med opptøyer i Israel som en av årsakene til flukten av kristne fra området.
– Palestinernes sak ble islamifisert, og de kristne ble stigmatisert og marginalisert under den andre intifadaen. Kristne palestinere hadde vært foregangsmenn både som forretningsmenn og som ledere innen den palestinske nasjonalismen. Fødselskirken i Betlehem ble «okkupert» av ekstreme nasjonalister som holdt 200 gisler fanget i kirken. Israelske soldater beleiret kirken, og det gikk åtte menneskeliv og 39 dager før konflikten ble løst. Dette var en katastrofe for de kristne, og det som skjedde var et bilde på de kristnes situasjon der islamister brukte kirken som beskyttelse mot israelerne, sier Wivel.
– Tusenvis av kristne arabere har forlatt Betlehem etter dette, og mange hevder det ikke er lenge før Betlehem er tømt for kristne, legger han til.
Forretningsfolk
Wivel lister opp en rekke årsaker til at kristne arabere forlater landene i Midtøsten. Islamiseringen har gjort forholdene stadig vanskeligere for de kristne, som ofte har vært dyktige forretningsmenn. De flykter til land i Vesten der de kan utnytte sin forretningssans uten å frykte for at hjem eller kontorer skal bli ødelagt eller sprengt i luften fordi de er kristne.
– Framveksten av ekstreme islamske grupper som IS og Al-Qaeda setter fart i denne flukten. Kristne får valget mellom å konvertere til islam, betale en skatt for såkalte «vantro», forsvinne eller bli henrettet. De praktiserer sharialovene, og håndhever forbudet for muslimer å konvertere og forbudet for kristne mot misjonering.
Bryter mennskerettene
– Men alle de muslimske landene har skrevet under på FNs menneskerettserklæring der det i Artikkel 18 står at alle mennesker har rett til å skifte tro. Det er det på høy tid vi minner disse landene om. Menneskerettighetene gjelder også for Midtøsten, og tar vi ikke tak i dette, lar vi den gamle og rike kristne kulturen i Midtøsten i stikken, sa Klaus Wivel i et foredrag i Bergen MIFF onsdag.