Flykter fra sentralafrikansk vold og kaos
Både utlendinger og lokale forsøker å rømme fra Den sentralafrikanske republikk, hvor kristne og muslimske væpnede grupper angriper sivile.
BANGUI: Franske soldater passet på da folk fra nabolandet Tsjad satte seg inn i privatbiler, drosjer og lastebiler i hovedstaden Bangui. Rundt dem sto sinte sentralafrikanere.
- De kom for å ødelegge det kristne regimet. Vi skal ødelegge det islamske regimet! Vi skal drepe dem alle, ropte én, mens kjøretøyene satte kursen nordover mot Tsjad.
Like i nærheten ble hjemmet til et tidligere medlem av opprørsgruppen Seleka plyndret av flere hundre mennesker.
- Selekaene stjal alt. Nå tar vi det tilbake, ropte en av plyndrerne, ifølge nyhetsbyrået AFP.
- Djevelen har tatt kontroll
Tsjaderne var trolig heldige som kunne forlate Bangui lørdag. Over 1.000 mennesker er drept i byen den siste måneden, og hundretusener fordrevet fra hjemmene sine.
Både opprørerne i Seleka, hvorav de fleste er muslimer, og kristne militser kalt anti-balaka har gjort seg skyldige i drap og overgrep mot sivile. Lokale innbyggere med bakgrunn fra Tsjad er blitt rammet siden de er muslimer og det finnes tsjadere blant opprørerne.
- Vi har aldri opplevd vold så barbarisk som dette. Djevelen har tatt kontroll over landet vårt, sier Aishatou Abdelkarim (31).
Hun er gift med en mann fra Tsjad og ventet lørdag i stekende varme på flyplassen i Bangui i håp om å komme seg ut av landet.
Tok hevn
Voldsbølgen i det lutfattige og underutviklede landet begynte da Seleka tok makten og innsatte Michel Djotodia som president i vår. Han ble den første muslimske lederen i Den sentralafrikanske republikk.
Medlemmer av Seleka begynte å plyndre sivilbefolkningen, noe som hovedsakelig gikk utover det kristne flertallet av befolkningen.
Vanlige mennesker ble drept og utsatt for overgrep, og anti-balaka-militser ble dannet som et kristent borgervern. De har i sin tur hevnet seg på uskyldige muslimske sivile.
President Djotodia erklærte i september at Seleka var oppløst, men flertallet av opprørerne nektet å følge ordre og har i stedet fortsatt konflikten.
- Levde i harmoni
Selv om partene i konflikten tilhører hver sin religion, mener mange at blodsutgytelsene i virkeligheten har fint lite med religion å gjøre.
En alternativ forklaring er at volden skyldes kamp om ressurser og makt i en av verdens svakeste og mest ustabile stater. Landets viktigste eksportvare er diamanter, og det anslås at opptil 50 prosent av dem fraktes ut av republikken ulovlig.
Franske og afrikanske fredsbevarende soldater er blitt utplassert i Den sentralafrikanske republikk, uten at det har stanset konflikten. Lokale kristne og muslimske ledere har i fellesskap bedt om at også FN må sende soldater.
- Vi pleide å leve i fullstendig harmoni med de kristne. Men Seleka og anti-balaka forsøker å splitte oss, sier Issa Baro (35), som kommer fra Tsjad, men bor i Den sentralafrikanske republikk.
Soldater fra Tsjad
Flere hundre tusen tsjadere antas å være bosatt i Den sentralafrikanske republikk, og mange tilhører familier som har vært i landet i generasjoner. Nå opplever de likevel å være uønsket.
Også i den fredsbevarende styrken til Den afrikanske union (AU) finnes det tsjadere. De anklages for å støtte Seleka og bruke unødvendig vold mot lokale demonstranter, noe som ikke gjør situasjonen enklere for tsjaderne som bor i landet.
Folk fra flere andre afrikanske land forsøker også å komme seg ut av den voldsherjede republikken. Myndighetene i Senegal og Niger jobber med å evakuere sine borgere og har bedt Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) om umiddelbar hjelp.