Flyktningene som verden glemte
20. juni var Verdens Flyktningdag. Vi har spurt sentrale organisasjoner om hvor i verden de glemte flyktningsituasjonene er.
- I Den sentralafrikanske republikk er det en konflikt som ingen vet om eller gjør noe med. 165.000 mennesker er i flyktningleire i nabolandene, 50.000 er internt fordrevet. Selv når utviklingen endres dramatisk, det marsjeres mot hovedstaden og gjennomføres et kupp, blir det kun notiser i pressen. Det er et land hvor folk utsette for grov vold, sier Mørk.
Han tror manglende naturressurser, landets størrelse, lite kulturelle bånd og næringsinteresser er noen av årsakene til at Vesten ikke bryr seg.
- Hadde landet hatt olje ville situasjonen vært helt annerledes. Nå er det ingen grunn til at politikere skal ta opp saken.
Landet har rundt 300 leger. Norge som har samme innbyggertall har 40.000. Norge gir litt bistand til landet, men det går ikke til å bøte på den humanitære katastrofen.
- Den bistanden går til vern av regnskog, forteller Mørk.
Margrethe Volden, konstituert leder for beredskap i Kirkens Nødhjelp:
- I Burma er det tegn på politisk bedring, men fortsatt er det en stor mengde mennesker på flukt. Fortsatt bor det 125.000 mennesker i leire i Thailand, samt at 400.000 er internt fordrevet i Burma.
- Leirene har eksistert i nesten 30 år. Utfordringen er å få til en trygg tilbakekomst for flyktningene. Mange av dem har ikke noe å flytte tilbake til. Landsbyer er ødelagt, skog og avlinger det samme.
- Det må legges en plan for tilbakekomsten, og dette seiler opp som en stor, humanitær utfordring. Flyktningene ønsker å flytte tilbake, men mye må være på plass før de våger det, sier Volden.
Bjørn Wegge, generalsekretær i Stefanusalliansen:
- Jeg vil trekke frem masse-exodusen fra Irak, som kom i kjølvannet av Irak-krigen for ti år siden.
- I år 2000 var det opp mot 1,5 millioner kristne i landet. Helt siden kristendommens opprinnelse har det vært kristne i dette området. I dag regner man med at det er rundt en halv million kristne igjen. De fleste har flyktet til Jordan og Syria eller mot Vesten.
- Dette er en humanitær katastrofe, men også et drama som skjer i hele regionen. For Midtøsten tømmes for kristne. Dette var kjerneområdet for kristendommen, nå utarmes kirkene. Denne situasjonen drukner i andre humanitære kriser i verden, sier Wegge.
Rolf A. Vestvik, samfunns- og informasjonssjef i Flyktninghjelpen:
- Jeg vil trekke frem to konflikter. Den ene er Kongo. Flyktningkrisen i det landet får overhode ikke den oppmerksomhet den trenger. Det er en av de mest brutale konflikter i verden i dag, særlig går det utover kvinner som utsettes for seksualisert vold. Konflikten har mange berørte og har pågått lenge.
- Den andre er i Vest-Sahara. Den er ikke en varm konflikt, det er ikke krig der. Men det er en fortvilet situasjon for de mange som ble fordrevet far Vest-Sahara i konflikten med Marokko. Mange har levd i leire i 30 år. Det anslås at det bor opp mot 170.000 mennesker i flyktningleire. Det foreligger intet press fra verdenssamfunnet på Marokko for å løse situasjonen, sier han.