En politimann følger med mens en ny gruppe krysser grensen mellom Ungarn og Østerrike mandag. Foto: David W. Cerny / Reuters / NTB scanpix

– Flyktningkrisen savner sidestykke

OECD sier flyktningkrisen i Europa mangler sidestykke. Hittil i år er tilstrømmingen til organisasjonens medlemsland som i toppåret under Balkan-krigene på 1990-tallet.

Publisert Sist oppdatert

I en rapport som ble lagt fram tirsdag, påpeker Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) at flere land er bedre rustet til å ta imot flyktninger og asylsøkere enn de var under den forrige migrasjonsbølgen.

Til tross for bedre institusjoner og regelverk, er ikke landene i stand til å fordele byrden rettferdig, og mange av migrantene velger derfor ulovlige smuglerruter. I tillegg er noen av landene uvant med å ta imot store flyktningstrømmer. Det gjelder særlig Ungarn, men også Bulgaria og Polen, om enn i mindre grad.

Mangfoldig gruppe

Rapporten bekrefter også at mottaksapparatet i flere land sliter med å ta imot og bistå dem som kommer, og at presset er «intenst» i enkelte regioner. OECD sier det er nødvendig med bedre samordning for å unngå at lokalsamfunn blir overveldet av flyktningstrømmen.

Samtidig som det kommer flere mennesker enn noen gang tidligere, er også sammensetningen av flyktninger og migranter annerledes enn ved tidligere kriser. Det er større variasjon når det gjelder både motivasjon og opprinnelsesland. Det er også flere enslige, mindreårige blant migrantene.

Søker arbeidsmarked

De syriske flyktningene har høyere kompetanse enn andre grupper som kom under blant annet krigene i eks-Jugoslavia. Strømmen av migranter går også først og fremst til land med gode økonomiske forhold. Her er et sterkt arbeidsmarked den viktigste faktoren.

Med 1,9 millioner syriske flyktninger og mange på flukt fra Irak, er Tyrkia det OECD-landet som huser flest flyktninger. I EU er det Italia, Hellas og Ungarn som utgjør frontlinjen, men Tyskland er det landet flest ønsker seg til.

Ellers er destinasjonslandene de samme som på 1990-tallet. Per innbygger er det Sverige Østerrike og Sveits som tar imot flest, henholdsvis 7,8, 3,3 og 2,7 migranter per 1.000 innbyggere.

Powered by Labrador CMS