- Flyktningleirene i Sør-Sudan er tikkende bomber

Tusenvis av mennesker er stuet sammen i flyktningleirer i Sør-Sudan. En massiv katastrofe kan skje når som helst, sier generaldirektør i Leger Uten Grenser, Arjan Hehenkamp.

Publisert Sist oppdatert

- Disse lei­re­ne er som tik­ken­de bom­ber, sier He­hen­kamp til NTB.

De men­nes­ke­li­ge om­kost­nin­ge­ne av kri­sen i Sør-Su­dan be­gyn­ner nå å slå inn for fullt. I den størs­te del­sta­ten i Sør-Su­dan, Jong­lei, der mange av kam­pe­ne de siste ukene har på­gått, er alle syke­hu­se­ne brent ned og plynd­ret, for­tel­ler He­hen­kamp, som kom til­ba­ke til Sør-Su­dans ho­ved­stad Juba tirs­dag kveld etter en rund­tur i de verst her­je­de om­rå­de­ne.

På FNs base i Ton­ping i Juba har nær­me­re 25.000 men­nes­ker, unge og gamle, kvin­ner og menn, tryk­ket seg sam­men på en drøyt fire kilo­me­ter lang vei­strek­ning.

Stan­ken slår imot oss al­le­re­de før vi er in­nen­for por­ten i den pro­vi­so­ris­ke lei­ren. Her fin­nes knapt vann å vaske seg i, og ingen la­tri­ner. Fra en gjør­me­te grøft i et hjør­ne av lei­ren, der folk har rul­let ut mat­te­ne sine tett i tett, sti­ger stan­ken.

- Ri­si­ko­en for syk­dom­mer er enorm. Hva om det be­gyn­ner å regne, sier He­hen­kamp. En mes­ling­epi­de­mi har al­le­re­de brutt ut, og UNICEF meld­te tid­li­ge­re denne uka at minst 30 barn er døde av syk­dom­men.

Redde

For David Khor (23) er fryk­ten for å bli drept li­ke­vel stør­re enn fryk­ten for syk­dom­mer. De seks stri­pe­ne i pan­nen, nue­re­nes stamme­mer­ke som han stolt har båret hele sitt voks­ne liv, har blitt et stort pro­blem.

- Jeg kan ikke gå uten­for lei­ren. Alle ser jo hvem jeg er, sier han. Alle i flykt­ning­lei­ren som NTB snak­ker med, sier det samme. De er redde for å bli drept.

- Vi nuere er all­tid blitt dis­kri­mi­nert, sier flere. Ryk­te­ne flo­re­rer om nye an­grep, og få tror at re­gje­rings­hæ­ren, som nå i ho­ved­sak be­står av sol­da­ter fra din­kas­tam­men som er lo­ja­le til pre­si­dent Salva Kiir, vil re­spek­te­re av­ta­len om vå­pen­still­stand som ble inn­gått før hel­gen.

- Din­ka­ene hater nuer­ne. Det har de all­tid gjort. Vi kan aldri leve sam­men som bror og søs­ter, sier en grup­pe kvin­ner som har slått seg ned i skyg­gen av en busk. De har holdt til i FN-ba­sen siden uroen brøt ut 15. de­sem­ber i fjor.

De har liten tro på for­soning.

- Vi kan ikke være tryg­ge før Salva Kiir går av som pre­si­dent. Det er han som er an­svar­lig for dette, sier de.

Kir­ke­ne be­skyt­ter

Men det er ikke bare nuere som har måt­tet flyk­te. Når det stun­der mot kveld, fyl­les den store plas­sen uten­for St. There­sa-kir­ken i by­de­len Kator i Juba opp av folk fra andre stam­mer som ikke len­ger har noe hjem å sove i.

- Jeg fin­ner ikke fa­mi­li­en min, for­tel­ler Gisma Abang (15). Faren hen­nes er sol­dat, og fa­mi­li­en bodde i brak­ke­ne der uroen brøt ut. Den nat­ten hadde Gisma over­nat­tet hos en venn­in­ne.

- Dagen etter løp jeg hjem. Men alle var borte, og huset vårt var brent ned, sier hun.

Nå bor hun under et tre sam­men med Dabora Awak Ga­rang og hen­nes sju barn. Også huset til Dabora ble plynd­ret og stuk­ket i brann under uroen. Noen mat­ter på bak­ken og en papp­eske med det hun grei­de å redde ut, er alt hun har. De­bora aner ikke hvor lenge hun må bli ved kir­ken.

- Hvor kan jeg dra? Jeg vet ikke hva som vil skje med oss, sier hun.

Til­bake­slag

- Kri­sen har vært en enormt til­bake­slag. Vi er blitt tvun­get til å endre stra­te­gi, sier Ken­ne­dy Mabon­ga, som leder Flykt­ning­hjel­pens ar­beid i Sør-Su­dan, til NTB.

Det lang­sik­ti­ge ut­vik­lings­ar­bei­det som or­ga­ni­sa­sjo­nen skul­le dre­vet med, er satt på vent. Nå er det akutt nød­hjelp som gjel­der.

- Kri­sen har ram­met alle. Folk skul­le snart til å plan­te på åkre­ne sine. Nå vil de bli uten mat, sier Mabon­ga.

Iføl­ge FNs nød­hjelps­or­ga­ni­sa­sjon OCHA er 7,2 mil­lio­ner sør­s­u­da­ne­re, om lag tre fire­de­ler av be­folk­nin­gen, nå ram­met av mat­man­gel. (©NTB)

Powered by Labrador CMS