Flyplassen stengt, strender og gater er folketomme på turistøya Bali i dag
Hinduene, som utgjør mer enn 80 prosent av befolkningen på Bali, søker stillheten på innsiden. Mens alle andre på øya må holde seg i ro.
Bali, Indonesia:
Silent day, stillhetens dag, fører med seg et totalt portforbud. I år falt dagen på 31. mars. Stillheten satte inn ved midnatt og varer fram til klokken 06.00 om morgenen neste dag, altså 1. april.
Stillhet. Faste. Meditasjon.
I gatene på Bali, den indonesiske ferieøya som pulserer døgnet rundt 364 dager i året, der motorsyklene kjører både fem og seks i bredden, i endeløse rekker, er det tomt. Bare en og annen politibil - og en ambulanse på vei til livreddende oppdrag - får lov til å kjøre fritt.
Alle andre kjøretøy står parkert. Det gjør også flyene som landet på den internasjonale flyplassen Ngurah Rai sent i går kveld. Vanligvis er det flere avganger og ankomster hver time, på flystripa som strekker seg ut i havet mellom surfestranden Kuta og sjømatrestaurant-stranden Djimbaran.
I fjor besøkte 3,2 millioner utenlandske turister Bali. Men i dag, 31. mars, kommer det ingen. Og ingen får heller forlate Bali.
Faktisk får ingen gå ut av sitt eget hus, leilighet - eller hotell.
I går kveld hamstret folk mat.
Novita, en kristen lærer som vi snakket med på telefon, fortalte om lange køer i- og utenfor matbutikker og restauranter.
- Folk kjøper mat som om det er deres siste dag her på jorden. Kommer du sent, kan det være utsolgt, sier hun.
Silent day. Ikke reise. Ikke jobbe. Ingen sex. Ingen fornøyelser. Får ikke tenne opp ild. Og for noen - ikke snakke eller spise. Det gjelder å søke stillheten, på innsiden.
Trosfrihet
Det bor mer enn fire millioner mennesker på Bali. Et lite antall sett i Indonesia-målestokk, en republikk som består av mer enn 17.000 øyer med totalt over 240 millioner innbyggere.
Den hinduistiske minioriteten i Indonesia er en majoritet på Bali.
Under folketellingen i 2010 oppga 84 prosent av befolkningen på Bali at de er hinduer. 12 prosent er muslimer. Resten er i hovedsak kristne. Og alle ser ut til å leve nokså greit sammen, på øya der folk får tro hva de vil.
Kristne møtes i alt fra små internasjonale menigheter med mellom 50 og 200 på søndagsmøtene, til den største menigheten som har mer enn 7000 medlemmer.
Muslimer kan velge mellom minst syv store moskeer i og rundt distriktshovedstaden på Bali, Denpasar.
Konstant terrortrussel
Dessverre har militante islamister utført terrorhandlinger som gjør at både fastboende og turister får kjenne på de mange sikkerhetstiltakene i hverdagen.
Terrorangrepet på Bali i oktober 2002 regnes som en av de verste terrorhandlinger i Indonesias historie.
202 mennesker omkom og like mange ble alvorlig skadet da en selvmordsbomber detonerte ryggsekkbomben sin inne på en nattklubb - og en bilbombe litt senere eksploderte ute i gaten.
Bombeangrepene ble utført av forskjellige medlemmer av Jemaah Islamiyah, som er en militant islamistisk organisasjon som blant annet har tilknytning til Al Quaida og Taliban, ifølge Wikipedia.
Bombene rammet turismen hardt de første årene, men i dag har mange glemt det som skjedde. Men du blir minnet om det når du søker informasjon om sikkerhetssituasjonen på nettsiden til den norske ambassaden i Jakarta, der de skriver:
«Indonesia har de senere år vært utsatt for ulike terroraksjoner, enkelte av dem rettet mot vestlige interesser. Fortsatt kan vestlige interesser være mål for terroraksjoner. Norske borgere bør derfor vise ekstra varsomhet på offentlige steder der mange vestlige samles, som restauranter og andre utesteder, større kjøpesentra, turistattraksjoner og lignende.»
På store hoteller og kjøpesentre må du ofte gjennom metallsøkere og sjekk av bagasje før du slipper inn. Kommer du med bil, åpner de bagasjelokket ditt, mens en annen vaktmann sjekker bilens understell med speil.
Men i dag er kjøpesenterne stengt. Stillhetens dag. Og bor du på hotell, må du nøye deg med svømmebassenget. Du får ikke gå på stranden.
Stillheten på innsiden
Hinduer og deres templer ser du nesten over alt på Bali. Noen ganger stopper hinduer trafikken. All trafikk. Og folk venter, tilsynelatende tålmodig, mens trafikken korker seg når de troende bruker gatene for å be.
- Hvor lenge holder de på? spurte jeg i baksetet på en BlueBird-taxi i februar.
- Tja, sa han. Halvannen time. Kanskje to, mens han kikket på meg i bakspeilet. Omkjøringsveier? Nei. Vi sto så tett at selv tohjulingene måtte gi opp å finne et smutthull.
I dag ber de innendørs.
TV-skjermene er svarte. Radioen sender bare stillhet. Gatelysene skrus av. Og folk oppfordres til å ha det mørkest mulig hjemme.
«Elsker stillheten og den rene luften»
Vi fortsetter telefonsamtalen kvelden før stillhetens dag med den kristne læreren.
Selv flyttet hun for mange år siden til Bali fra en av de største av de 17.508 øyene som republikken Indonesia består av.
- Bali er full av mennesker, trafikk, liv, støy og forurensning, forteller Novita.
- Den første stille dagen jeg hadde her var merkelig. Det var som om alt liv ble skrudd av. Men det ble raskt favorittdagen min. Luften kjennes mye friskere ut uten alle kjøretøyene. Og det er så stille. Selv innendørs hvisker folk til hverandre.
- Hva skjer hvis noen bryter portforbudet?
- Hvis de blir tatt av politiet, må de plukke søppel. Det skjedde med en av naboene mine. Han fikk ikke gå hjem, men måtte bruke resten av dagen til å gå gatelangs og plukke søppel under den brennende solen, forteller hun.
Hun tenker seg om og lufter tanken om en årlig «rydd opp i nabolaget ditt-dag», der alle bidrar.
Bali sliter stort med søppel. Avfall slenges både gatelangs og på strendene. Plast, klær, husholdningsavfall vaskes ut i havet med tidevannet - og inn på strendene igjen i en tilsynelatende evig syklus. Dette er spesielt ille på mange Bali-strender i vintermånedene.
De mest hardhudede surferene, som klenger seg fast på bølgene utenfor Kuta-stranden, lar seg ikke affisere av søppel. De er her for å surfe. Og flesteparten kommer fra Australia. For dem er Bali som Kanariøyene for oss nordmenn. Øya ligger 4-6 timers flytur unna Australis og blir av mange ansett som paradisøya.
Det turister ofte framhever med Bali, er de hyggelige menneskene, sola som skinner timesvis hver dag også når det er regntid, strendene, kulturen, naturen, den gode maten - og det lave prisnivået, spesielt hvis du kommer deg litt utenfor turistfellene.
Vil ha flere nordmenn til Bali
Reiseselskapet Star Tour har Bali som «eksotisk nyhet» kommende vinter. De skal frakte norske turister til den indonesiske ferieøya med Qatar Airways. Det renommerte flyselskapet, ett av få med hele fem stjerner, fikk massiv kritikk i vinter for å behandle sitt kabinpersonale på en svært kritikkverdig måte, etter en reportasje i den svenske avisen Expressen.
Om du heller vil surfe litt på egenhånd - på nett - ordner du Bali-reisen like enkelt selv. De fleste store flyselskapene tar deg på en eller annen måte til Bali, ofte i samarbeid med et annet selskap. De fleste reiseruter gjør at du må ha to mellomlandinger med flyskifte. Thai Airways er det selskapet vi har funnet som flyr deg kjappest både til og fra Ngurah Rai-flyplassen i Denpasar, med mellomlanding kun i Bangkok.
Både Thai og Singapore Airlines (to mellomlandinger) gir deg muligheten for en stop-over (Bangkok eller Singapore) på vei til eller fra Bali.
Hvis du vil finne deg et rom i et privathus, eller en hel leilighet, kanskje en villa i by eller på stranden, er utvalget stort på nettstedet airbnb.
Viktig tips
PS: Du skal få ett stillhetens tips av oss. For Silent day faller ikke på samme dato hvert år.
I 2015 bør du styre unna 21. mars. Eller kanskje det er nettopp den dagen du bør være på Bali. For virkelig å finne roen.