FN: 15.000 utlendinger har sluttet seg til IS
15.000 militante islamister fra over 80 land har reist til Irak og Syria for å kjempe sammen med Den islamske staten (IS) og andre opprørsgrupper, ifølge en FN-rapport.
Flere islamister har forlatt sine hjemland og reist for å krige i løpet av de siste fire årene, enn i de 20 foregående årene til sammen, går det fram av rapporten fra én komité som overvåker al-Qaida for Sikkerhetsrådet.
FN-rapporten, som The Guardian har fått tilgang til et utdrag fra, stiller spørsmål ved om al-Qaida nyter godt av tilstrømmingen av fremmedkrigere og viser til at terrornettverket tydelig har distansert seg fra Den islamske staten (IS) som de anklager for unødvendig voldsbruk.
Det synes imidlertid som om al-Qaidas leder Ayman al-Zawahri nå er i ferd med å «manøvrere seg til større relevans», heter det i rapporten.
Usannsynlige land
Sikkerhetsrådet påpeker at mange av fremmedkrigerne kommer fra «usannsynlige» land som hittil «ikke har opplevd utfordringer knyttet til al-Qaida».
Blant dem The Guardian trekker fram er norsk-chilenske Bastian Velasquez fra Skien, som nylig dukket opp i en propagandavideo fra IS.
FNs anslag over fremmedkrigere i Syria og Irak er høyere enn det amerikansk etterretning tidligere har anslått. FN-rapporten konstaterer også at problemet er økende til tross for USAs aggressive krigføring og verdensomspennende overvåking.
IS utgjør imidlertid en liten trussel utenfor Irak og Syria, påpekes det i rapporten.
– De står bak få angrep på tvers av grenser eller angrep rettet mot internasjonale mål, heter det.
Effektiv propaganda
Rapporten mener IS og al-Qaida til en viss grad har sammenfallende mål, men at de ellers er svært ulike organisasjoner, ikke minst i sin bruk av propaganda.
Mens al-Qaidas ledelse med ujevne mellomrom sender ut lange og svulstige kunngjøringer, bruker IS-medlemmene flittig sosiale medier som Twitter, Snapchat, Kik og Ask.fm, påpeker FN-rapporten.
Mangelen på disiplin når det gjelder bruken av sosiale medier i IS, tyder på en ledelse som anerkjenner verdien av å rekruttere unge personer fra flere land enn det al-Qaida tradisjonelt har gjort, slår rapporten fast.
Stor krigskasse
IS kontrollerer nå store områder i Syria og Irak, der det bor mellom fem og seks millioner mennesker.
Opprørerne har tatt kontroll over rike oljeforekomster, og har nå daglig oljeinntekter på rundt 1 million dollar, slår FN fast.
Kombinert med løsepengene de har innkassert for vestlige gisler, har de nå opparbeidet seg en krigskasse på over 300 millioner kroner, går det fram av rapporten.