40.000 sørsudanere har søkt tilflukt på FNs base i Bentiu de siste månedene. Leveforholdene har vært dårlige og sykdommer har spredd seg, men lederen for UNMMISS-styrken Hilde Frafjord Johnson mener det ikke har vært noe alternativ til å slippe dem inn. Nå bygges det nye leire for de fordrevne. Foto: Reuters / Andreea Campeanu / NTB scanpix
Reuters / Andreea Campeanu / NTB scanpix
FN bygger leire til fordrevne i Sør-Sudan
FN bygger fem leire for internt fordrevne som har søkt tilflukt i basene til de fredsbevarende FN-styrkene i Sør-Sudan.
Det siste halve året har over 100.000 mennesker søkt tilflukt på FN-styrken UNMISS' baser på grunn av kamphandlinger. Avtroppende sjef for UNMISS, Hilde Frafjord Johnson, opplyser til NTB at det arbeides med å bygge fem nye leire, blant annet i Bentiu. Der har 40.000 mennesker slått seg ned på FNs base.
– Vi etablerer en ny leir like ved, men bare 8.000 mennesker får plass der, sier Johnson, som nylig besøkte basen.
FN er blitt kritisert for ikke å sørge for rent vann og hindre sykdom blant de fordrevne på basene. Frafjord Johnson sier hun venter at kritikken bare vil øke.
– Men alternativet var at de ikke hadde fått hjelp i det hele tatt og at de ville blitt drept, sier hun.
Hun berømmer FN-soldater for «heroisk» innsats for å hente ut sivile fra konfliktsonen og bringe dem i trygghet på basene. Til sammen 1,5 millioner mennesker er fordrevet som følge av kampene, som nå har roet seg.
Fakta om Sør-Sudan
* Frigjøringsbevegelsen SPLM/A kjempet for selvstendighet for Sør-Sudan fra 1983-2005. Borgerkrigen kostet omkring to millioner mennesker livet.
* Fredsavtale som ble inngått i 2005, innebar at det skulle holdes folkeavstemning om selvstendighet. 99 prosent av innbyggerne i sør sa ja til løsrivelse. Sør-Sudan ble selvstendig 9. juli 2011.
* FN-operasjonen UNMISS fikk i oppdrag å sikre fred og sikkerhet og bistå statsbyggingen. Norske Hilde Frafjord Johnson ble leder for styrken.
* Anslagsvis 8 millioner mennesker, fordelt på en rekke folkegrupper, bor i Sør-Sudan.
* president Salva Kiir sparket i fjor visepresident Riek Machar etter en langvarig maktkamp. De to mobiliserte folkegruppene de tilhører, dinka og nuer, mot hverandre. Flere tusen mennesker er drept, og 1,5 millioner er fordrevet siden desember.
* Den regionale samarbeidsorganisasjonen IGAD har fått partene til å inngå våpenhvile. De har også fått frist til 10. august for å bli enige om en overgangsregjering.
(NTB)
NTB