PROTESTER: Iranske amerikanere protesterer utenfor FN-bygningen i New York i forbindelse med møte i Generalforsamlingen – hvor Irans president Ebrahim Raisi var til stede.

FN-rapport om kristne i Iran: – Ekstremt bekymringsfullt

Forfølgelsen blant kristne konvertitter er av den verste typen, slår FNs spesialrapportør om menneskerettigheter i Iran fast.

Publisert Sist oppdatert

En fersk rapport fra organisasjonene for trosfrihet Article 18, Åpne Dører og Middle East Concern om forholdene for kristne i Iran ble lagt fram i FNs menneskerettighetsråd forrige uke.

Rapporten er laget i samarbeid med FNs kvinnekommisjon (CSW). Den viser blant annet at i 2022 ble 134 kristne arrestert, 61 varetektsfengslet og 30 dømt til fengsel på grunn av sin tro.

Under presentasjonen i menneskerettighetsrådet kom det sterke reaksjoner på funnene i rapporten.

Det skriver Article 18 på sine nettsider.

PRESSET PRESIDENT: Irans president Ebrahim Raisi opplever et sterkt press fra folket som ikke holder opp med å protestere mot regimets totalitære metoder. Her under FNs generalforsamling i New York 21. september 2022.

– De ikke-anerkjente minoritetene, spesielt de kristne konvertittene og bahaiene, står virkelig overfor den verste typen forfølgelse; vilkårlig arrestasjon, forvaring og fengsel. Det er uakseptabelt, sa FNs spesialrapportør om menneskerettigheter i Iran, Javid Rehman.

– Ekstremt bekymret

Rehman leverte samtidig en rapport med vekt på iranske sikkerhetsstyrkers respons på protestene som startet i september i 2022.

De ble utløst av at den 22 år gamle kurdisk-iranske kvinnen Mahsa Amini døde i politiets varetekt.

I sin rapportering la han merke til hvordan mange kristne konvertitter blir siktet for lovbrudd med påstander om at de er en trussel mot den nasjonale sikkerheten.

Konsekvensen av denne type forfølgelsen er ifølge Rehman tortur eller tvang til å trekke tilbake konverteringen – noe som er i strid med deres moralske og personlige samvittighet.

– Derfor er jeg fortsatt ekstremt bekymret over situasjonen til kristne konvertitter. Men jeg ser frem til noen konkrete anbefalinger om hvordan vi kan sikre at mennesker med ulike religioner eller tro kan leve i et samfunn som er overveldende dominert av en bestemt ideologisk tro – og som påtvinger den troen på resten av samfunnet, sa Rehman fra talerstolen..

Pastor måtte flykte

Pastorparet Shamiram og Victor Bet-Tamraz var to andre som fikk komme til ordet i FNs menneskerettighetsråd.

De tilhører den assyriske minoriteten i Iran, en offisielt kristen minoritet, men som langt fra har full frihet for utøvelse av sin tro.

Sistnevnte av de to ble i 2017 dømt til 10 års fengsel for å ha ledet en husmenighet i Iran. Shamiram ble like etter dømt til fem års fengsel for falske anklager om «spionering»,

FLYKTET: Pastorparet Shamiram og Victor Bet-Tamraz ble dømt til fengsel i Iran på grunn av sin kristne tro i 2017. Siden har de oppholdt seg utenfor Iran.

Pastorparet, som begge er i 60-årene, så seg nødt til å flykte og har siden da bodd på ukjent adresse utenfor regimets rekkevidde.

Leder i Christian Solidarity Worldwide, Mervyn Thomas, har uttalt: «Pastor Victor Bet-Tamraz og Shamiram er ikke skyldige i anklagene som er rettet mot dem. Som alle andre kristne i samme situasjon er de blitt dømt for å utøve trosfriheten».

Vil ha kirken tilbake

Victor ønsker bare å få trosfriheten tilbake.

– Vi vil at våre kirker skal gjenopprettes, at våre anklager skal frafalles, og at våre medlemmer skal ha rett til å samles og tilbe i våre egne kirkebygninger, sa han fra talerstolen.

DE FORFULGTES ANSIKT: Pastorparet Victor Bet-Tamraz og Shamiram har fortalt om sine opplevelser som forfulgte kristne i ulike sammenhenger tidligere.

Kona Shamiram benyttet anledningen til å takke alle iranere som har protestert og tatt opp kampen mot regimet i gatene.

– I 44 år har den iranske regjeringen brukt frykt som en hånd for å kontrollere sine egne borgere, og for å påtvinge sin egen ideologi og sin tro. (...) Men jeg er så glad for at jeg i dag er vitne til omfattende protester, og folket, spesielt den unge generasjonen, som bryter muren av frykt. For meg er det nå på tide at frykten forsvinner og at folk står opp for sine rettigheter, sa hun.

Kommer mer råd

I rapporten ramses det opp ulike råd som iranske myndigheter bør følge for å oppfylle internasjonal lov om trosfrihet.

Blant dem er å umiddelbart legge bort alle anklager mot kristne som er relatert til tro eller kirkelig aktivitet.

Les rådene i bunnen av artikkelen.

Organisasjonene oppfordrer samtidig medlemmene av det internasjonale samfunnet til å hjelpe dem med å holde Iran ansvarlig for kontinuerlige brudd på trosfriheten.

Råd fra rapporten til iranske myndigheter

Opprettholde retten til religions- eller trosfrihet for enhver borger, uavhengig av etnisk bakgrunn eller språklig gruppe, inkludert konvertitter fra andre religioner. Endre dermed artikkel 13 i grunnloven for fullt ut og uten forbehold å anerkjenne religions- eller livssynsfriheten til alle, som forutsatt av Artikkel 18 i ICCPR, som Iran er part i.

Dropp umiddelbart og betingelsesløst alle siktelser mot kristne som er internert knyttet til deres tro eller religiøse aktiviteter.

Dropp alle ventende anklager mot kristne relatert til kirkelige aktiviteter som anses lovlige av den iranske høyesterett.

Slutt med kriminaliseringen av husmenighetsorganisering og -medlemskap, slik at kristne tillates av all etnisk bakgrunn å tilbe fritt og kollektivt.

Gjenopprett steder for tilbedelse, eiendommer og materialer konfiskert fra kristne og andre religiøse minoriteter under "nasjonal sikkerhet"-relaterte anklager.

Gjenåpne kirker stengt under tiltak som ble pålagt under Covid19-pandemien.

Slutt å bruke bestemmelser som artikkel 498, 499, 500 og 513 i straffeloven og artikkel 167 i den iranske grunnloven for urettmessig å arrestere tilhengere av minoritetstro.

Garantere rett til rådgiving for alle personer som er siktet for «nasjonal sikkerhet»-relatert forbrytelser samt retten til å velge en advokat etter eget valg, og opphev derfor notatet til Artikkel 48 i Irans straffeprosessforskrifter.

Gi tilgang til FNs spesialrapportør om menneskerettighetssituasjonen i Iran til grundig undersøke Irans etterlevelse av internasjonal lov om menneskerettigheter.

Samarbeide fullt ut med faktaoppdraget som FNs menneskerettighetsråd har i oppgave å undersøke påståtte menneskerettighetsbrudd knyttet til protestene.

Kilde: RIGHTS VIOLATIONS AGAINST CHRISTIANS IN IRAN, 2023, av Article 18, Åpne Dører, Middle East Concern (MEC) og FNs kvinnekommisjon

Powered by Labrador CMS