MILITÆRE: En militærkolonne fotografert i oktober 2021 på vei til byen Thantlang i Chin-provinsen i den nordvestre delen av Myanmar.

FN-rapport sier at kristne er ofre for målrettede angrep i Myanmar

Nå kommer det også meldinger om systematisk nedbrenning av kirker.

Publisert Sist oppdatert

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, og Amnesty International konkluderer i to nye rapporter med at kristne nordvest i Myanmar blir utsatt for målrettede angrep. Det skriver nettstedet Premier Christian News.

ADVARER: Michelle Bachelet, FNs høykommissær for menneskeretter, advarer mot utviklingen i Myanmar.

Høykommissæren konkluderer også med at Myanmars hær er skyldig i forbrytelser mot menneskeheten.

Stille borgerkrig

Organisasjonen Åpne Dører, som står bak den årlige World Watch List med rangering av kristenforfølgelse verden rundt, ønsker rapportene velkommen.

Julia Bicknell, som analyserer forskningen bak World Watch List, sier til Premier at det er mulig å gjøre en innsats for å hjelpe sivile.

– Gjennom sosiale medier har vi sett solide bevis på angrep mot ubevæpnede sivile i den overveiende kristne delstaten Kachin, uttaler hun og fortsetter:

– Selv om mange regjeringer er svært opptatt av Ukraina, tror jeg det er mulig å appellere til dem om at de ikke må glemme Myanmar. Det pågår en slags stille borgerkrig i Myanmar, som vi ganske enkelt har glemt, sier Bicknell.

Betydelig forverring

USAs kommisjon for internasjonal religionsfrihet (USCIRF) skriver i sin oppsummering for 2021 at situasjonen for religionsfrihet i Burma er betydelig forverret.

I den siste rapporten sin påpeker de blant annet følgende:

«Det nye militærstyret i landet har økte sin forfølgelse av kristne samfunn i løpet av 2021.

I februar raidet hæren Hakha Baptist Church i hovedstaden i Chin State, og arresterte pastoren. Samme måned raidet juntaens folk en Kachin Baptist Church i Shan State.

I mars skjøt og drepte militæret den 25 år gamle pastor Chung Lian Ceu og tre andre sivile i lansbyen Kalay i Sagaing-regionen.

I mai angrep militæret en katolsk kirke i delstaten Kayah. I juni ble en annen katolsk kirke i Kayah State skadet i luftangrep.

I september ble baptistpastoren Cung Biak Hum i Chin State skutt da han dro for å hjelpe til med å slukke en brann forårsaket av militær beskytning.

Soldater har satt fyr på hjem og kirker.»

Samarbeidspartnere

Myanmars kristne sivile blir ikke angrepet utelukkende på grunn av sin tro. De blir ofte anklaget for å samarbeide med væpnede grupper som er motstandere av militæret.

Julia Bicknell peker spesielt på et sjokkerende angrep mot kristne i Myanmar der flere kjøretøyer ble stoppet og 35 menn, kvinner og barn ble drept. Kroppene deres ble brent.

Bicknell forklarer at det trolig var bevisst timet til julaften for å traumatisere det lokale kristne samfunnet.

– Det var til og med et luftangrep på leire for internt fordrevne, så vel som på landsbyer og kirker, pluss systematisk plyndring før hus ble brent, sier Julia Bicknell.

PINSEKIRKE: Pinsekirken i Thantlang før og etter ildspåsettelsen.

40 kirker brent

Menneskerettsorganisasjonen Chin Human Rights Organization har nylig lagt ut en video der de har filmet nedbrenning av ulike kirker i byen Thantlang i løpet av det siste året.

Organisasjonen, som har fått en spesiell konsultativ status i FNs Economic and Social Council (ECOSOC), skriver at juntaen i Myanmar har ødelagt om lag 40 kirker i Chin-delstaten det siste året.

Dagen presiserer:Vi fjerner begrepet «folkemord» fra tittelen og erstatter med «målrettede angrep». Endringen ble gjort 24.06.22, kl. 14

Powered by Labrador CMS