Fødselstallene i Norge stuper. Firebarnsmoren Thao (30) trosser trenden
Ekteparet Huyncek har fått fire barn på seks år: – Folk tror det er kaotisk, sier Thao Huyncek (30).
– Jeg blir stolt når jeg forteller folk at jeg har fire barn.
Thao Huyncek (30) smiler og titter ned på lille Rakel som kom til verden for to måneder siden.
Småbarnsmoren bor sammen med ektemannen Benedikt (35) og de fire jentene deres i en kjedet enebolig på Furuset i Oslo.
De drøyt 140 kvadratmeterne har tre soverom hvorav barna Veronika (6), Klara (5), Iona (3) og Rakel (2 mnd) deler på to av dem.
«Oi, det må være kaotisk»
Som firebarnsforeldre skiller ekteparet seg klart ut blant andre unge par i hovedstaden. Gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende kvinner i Oslo er 31,5 år.
Thao har dermed fått fire barn før jevnaldrende kvinner har rukket å få ett.
Selv synes hun det er stas når folk spør hvor mange barn hun har. De fleste har en positiv reaksjon, forteller hun, men hun merker også at enkelte blir forfjamset når de hører antallet.
– Jeg tror ikke de mener det negativt, men noen sier «oi, det må være travelt» og «oi, det var mange barn». Det er kanskje litt forhåndsdømming. Noen sier «da er det nok full rulle og kaotisk hjemme hos dere». Da sier jeg «ja, nei, egentlig ikke», sier Thao.
Ville ha mange barn
Thao og Bendik møttes i en katolsk menighet i Oslo i 2012, og giftet seg i 2015.
Allerede tidlig ut i forholdet snakkes de om deres felles ønske om å få mange barn. Begge kommer fra store søskenflokker.
– Thao hadde lyst på sitt første barn før hun ble 25 år, og jeg ville bli pappa før jeg ble 30 år, sier Benedikt mens han koker tevann på kjøkkenet.
Det lyktes de med, for snaut et år etter bryllupet kom lille Veronika til verden.
– Det å få barn er jo en veldig sentral del av ekteskapet. I hvert fall for oss. Vi vet jo hvordan barn lages, sier hun og humrer mens hun ser bort på ektemannen.
10.000 færre barn i året
Nordmenn får færre barn enn noen gang før.
I starten av året kunne NRK fortelle at det nå fødes rundt 10.000 færre barn årlig i Norge enn for ti år siden. Med unntak av koronaåret 2021 har trenden vært den samme i mange år.
Ved utgangen av november 2022 var det blitt født 48.133 barn i Norge.
Det er 4.666 færre enn på samme tid i 2021.
De rekordlave fødselstallene har fått flere politikere til å heve stemmen. I 2019 benyttet daværende statsminister Erna Solberg sin årlige nyttårstale til å oppfordre norske kvinner til å lage flere barn.
Anbefaler «attpåklatter»
Etter at fødselstallene for 2022 ble kjent har også andre politikere uttalt seg.
Barne- og familieminister Kjersti Toppe, som selv er seksbarnsmor, er blant de som er bekymret over at færre barn blir født i Norge. Til NRK uttalte hun nylig at det kan være et behov at staten prioriterer unge foreldre mer.
Også Frp-leder Sylvi Listhaug, som fikk en såkalt «attpåklatt» i 2017, oppmuntrer unge til å få flere barn.
– Mange orker nok ikke tanken på nummer tre. Jeg fikk en attpåklatt, og det kan jeg virkelig varmt anbefale. Det er positivt for hele familien, sa Listhaug til NRK.
Tobarnsnormen
Det er ikke bare blant karrieredrevne Oslo-borgere at ekteparet Huyncek skiller seg ut. Også innad i slekten og i kirken er det få som får flere enn to barn.
– Vi kjenner ikke mange som har så mange barn som oss. Ingen av søsknene våre har mer enn to barn. To barn er nok normen også i våre kretser. Tre barn er litt eksotisk, sier Thao og humrer.
– Vi kan telle de familiene vi kjenner som har mer enn tre barn, på to hender, supplerer Benedikt.
Behov for egentid
For Benedikt var den største overgangen å gå fra to til tre barn.
– Det var vanskeligere enn å gå fra én til to, for med tre barn så er vi i mindretall, sier han og sender et lekent smil til Thao.
Paret er bevisst på å kommunisere med den andre parten når behovene for egentid melder seg.
– Jeg sier ifra til Benedikt når jeg trenger påfyll av hvile eller mat, for det trenger man jo. Å ha fire barn er frustrerende og utmattende til tider, men så glemmer man det litt, for det er så mye fint.
Og paret er åpne for at det kan komme flere barn.
– Men vi sier alltid at vi «venter litt», så får vi se hva som skjer, sier Thao Phuong Huyncek.