IS-LEDEREN: Abu Bakr Al-Baghdadi leder mellom 20- 30 000 krigere som har forårsaket store ødeleggelser i Syria og Irak.

Folder hender for terrorister

Klarer du å be for verdens verste terrorister? Da er du i målgruppen til Åpne Dørers nye bønnehefte.

Publisert Sist oppdatert

Blant «verstingene» i Åpne Dørers bønnehefte finner man Nord-Koreas leder, Kim Jong-Un, Ibrahim Abu Bakr al-Baghdadi fra Islamsk Stat, og terrorleder Abubakar Shekau fra Boko Haram.

LES: IS truer med å styrte Hamas på Gazastripen

Organisasjonen presenterer 13 av verdens mest beryktede trosforfølgere og oppfordrer kristne til å be for dem.

– Vi ber om at de må bli som Saul som ble møtt av Jesus når han var på vei til å forfølge kristne, sier Stig Magne Heitmann i Åpne Dører.

Siden 2009 har Boko Haram stått bak drap på over 13 000 mennesker, og bare den siste uken har et titalls personer mistet livet i bombeangrep. Lignende omstendigheter finner man også i Nord Korea, hvor FN har anslått at mellom 80- 100 000 holdes i arbeidsleirer. I begge landene har kristne svært begrensede rettigheter.

Åpne Dører mener at kristne ikke er flinke nok til å be for de som forfølger dem, og får støtte fra religionsforsker Jan Opsal. Han understreker at det å be for forfølgerne er en bibelsk oppfordring.

– Det er en god, bibelsk skikk å be for forfølgerne. Det gjør også mange forfulgte kristne selv. Vi som lever i trygge samfunn bør selvsagt be både for forfølgerne og for de forfulgte, skriver han i en e-post til Dagen.

I forbønn

Brikt Goa ber både for de forfulgte kristne og dem som forfølger. Han er del av en bønnegruppe som heter Stefanusgruppen, oppkalt etter Bibelens første martyr. Goa påpeker at det er en sterk opplevelse å be, særlig hvis du er i et land hvor du vet forfølgelsen pågår.

– Du kjenner kontrasten, og du kjenner nærværet. Du vet at her er det kristne som blir forfulgt, og at det er folk som står bak forfølgelsen, forteller han.

Goa sier at selv om man ikke ber for noen som en kjenner personlig, så kan man identifisere seg med de kristne i landet.

– De du ber for er ikke noen som du personlig kjenner, men så kjenner du likevel på en nærhet fordi du identifiserer deg med våre søsken som blir forfulgt.

Forfatter i Åpne Dører, Jan Vermeer, presiserer i forordet at det å be for en leder ikke er det samme som å velsigne handlingene deres.

– Man overlater i stedet dommen til Gud, skriver han.

Inspirasjon

Inspirasjonen til heftet knyttes i forordet til en oppfordring fra Broder Andreas. På en turné spurte han de oppmøtte, blant dem skribent i Åpne Dører, Jan Vermeer, om de hadde bedt for Osama Bin Laden. Vermeer måtte erkjenne at det var noe han ikke hadde gjort, men spørsmålet fikk ham likevel til å reflektere.

– Det fortsatte å plage meg, og for ikke lenge siden leste jeg Jesu bud i Matteus fem om å be for dem som forfølger deg, skriver han.

Han understreker at det er én ting å si nei til Broder Andreas, noe helt annet er å si nei til Gud.

Ett sitat henger spesielt igjen fra møtet.

– Sagt med Broder Andreas' ord: «Hvis vi forsto den virkelige kraften i bønn, ville vi være på våre knær flere titalls ganger hver dag», skriver Vermeer.

Grundig utvelgelse

På mandag gjennomførte den militante gruppen Islamsk Stat et bombeangrep i Aleppo hvor 25 mennesker mistet livet. Tidligere har de gjennomført terrorangrep mot både kristne andre minoriteter.

Stig Magne Heitmann forteller at utvelgelsen av forfølgerne har skjedd med utgangspunkt i listen over verdens mest forfulgte land på World Watch List.

– Når Kim Jong-Un kommer som nummer én i dette heftet så kommer det av at han er fra det landet som er verst når det kommer til forfølgelse av kristne, forklarer han.

Informasjonssamling

Jan Opsal vektlegger informasjonssamling som en god måte å motvirke religionsforfølgelse på.

– Etterrettelig og presis dokumentasjon som myndighetene ikke kan tilbakevise, er et av de viktigste tiltakene mot forfølgelse på religiøst grunnlag.

Heitmann opplyser om at Åpne Dører får en strøm med informasjon om situasjonen til verdens kristne gjennom deres egen forskningsgruppe og nasjonale medarbeidere. I tillegg har de en avdeling som jobber i tett samarbeid med FN og amerikansk menneskerettighetsarbeid. I heftet informeres det om at man i de siste årene har sett en stor økning i vold mot kristne - ofte rettet mot kvinner og barn.

– Når en følger med i mediene så ser man at det er kolossalt press på kristne. Geriljaen i Colombia har kidnappet barn, og da spesielt fra kristne familier. Så kan vi ta IS, hvor vi ser at kristne jenter og kvinner er veldig utsatt, sier Stig Magne Heitmann.

Opsal legger til at brutaliteten ikke bare rammer kristne, men også andre religiøse minoriteter.

– Militante islamistiske grupper har blitt mer brutale i sin forfølgelse av ikke-muslimer. Denne forfølgelsen rammer ikke bare kristne. IS forfølger også yezidier og sjiamuslimer i Irak. Disse gruppene setter til side islams idealer om beskyttelse av religiøse minoriteter, sier han.

«Be for dem som forfølger dere»

Et bønnehefte som blir utgitt av Åpne Dører, hvor kristne oppfordres til å be for de ulike forfølgergruppene. Heftet inneholder tretten profiler, blant dem landsledere, terrorledere og religiøse ledere. I tillegg har heftet en beskrivelse av forfølgelsen som skjer innenfor familiens rammer.

Powered by Labrador CMS