Føler seg ikke ønsket i kirken

– Vi kan være der hvis vi går stille i dørene, sa Rolf Magne Haukalid fra Stavanger bispedømme.

Publisert Sist oppdatert

Rolf Magne Haukalid fra Forsand i Stavanger bispedømme gikk på talerstolen under generaldebatten på Kirkemøtet torsdag og etterlyste mer rom i kirken for dem som har klassisk ekteskapssyn.

Etter at kirkemøtet i 2017 vedtok ny liturgi hvor likekjønnede par kunne bli viet i kirken, vurderte Haukalid å melde seg ut av samvittighetsgrunner.

– Jeg ble stående av to årsaker: Det skulle være rom for to syn i samlivsspørsmål. Og jeg kunne være med å påvirke i riktig retning, sa Haukalid til kirkemøtet.

– Jeg oppfatter at vi som har et klassisk standpunkt ikke lenger er ønsket i kirken. Vi kan være der hvis vi går stille i dørene.

Bispeansettelse

Så viste han til Kirkerådets ansettelse av ny biskop i Stavanger, som har vakt sterke reaksjoner. Etter den kirkelige avstemningsrunden, hadde den populære prosten Helge S Gaard på Karmøy fått størst oppslutning. Kirkerådet valgte å ansette domprost Anne Lise Ådnøy.

– Hvis hele den demokratiske prosessen blir overkjørt, forsvinner også min andre grunn til å være i kirken. Det hjelper ikke om jeg er med, sier Haukalid.

– Dere må vise i praktisk politikk at det er plass til to syn og ikke bare med fine ord, sa Haukalid henvendt til kirkeledelsen.

– Matt og oppgitt

Også Jostein Ådna fra Stavanger tok opp bispeutnevnelsen i debatten. Han begynte med å si at også de som ønsket en annen biskop må rette blikket fremover og fremme godt samarbeid, men at han opplevde at han hadde en plikt til å si noe om prosessen.

– Det er maktpåliggende at dere forstår hvordan vedtaket har rystet Stavanger bispedømme og konsekvensene det får for det skjøre kirkedemokratiet, sa Ådna.

– Lest og lyttet

Da kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum oppsummerte den to timer lange debatten, gav hun også svar til Ådna og andre som uttalte seg om bispeansettelsen.

– Jeg lytter til kritikken. Det har vært mye av den. Jeg har lest og lyttet og tatt den inn over meg. Jeg har bedt Kirkerådet å ta opp kritikken og lære av erfaringene. Det gjorde Kirkerådet på marsmøtet, sa Raaum til Kirkemøtet.

– Er plass til Haukalid

Etter generaldebatten møttes Haukalid og Raaum fremme i kirkemøtesalen.

– Er det rom for Haukalid i kirken, Raaum?

– Ja, jeg har også i mange år vært i mindretall og kjent på frustrasjonen. Vedtaket i 2016 var første gang det ble sagt at det skal være plass til to syn. Det forplikter meg i alle saker jeg behandler. Så blir det kanskje lett å bruke enkeltsaker som bevis på hvor stort eller lite rommet er, sier Raaum.

Hun sier at det har vist seg å være vanskelig å kommunisere ordningen med valg av biskop. Der er den omfattende kirkelige avstemningen rådgivende, mens Kirkerådet alltid tar en helhetlig vurdering når de ansetter, sier Raaum.

– Vi vet at kirkerådet ikke har gjort noe ulovlig, svarer Haukalid.

– Men det er har med respekten for lokalmenighetene å gjøre. To ganger på to år har de stemt frem en kandidat så høyt, så blir det likevel satt til side. Hvorfor skal vi engasjere oss når det likevel blir gjort en kirkepolitisk ansettelse? spør Haukalid.

– Dette lytter jeg til og tar virkelig inn over seg det med lokalt engasjement, svarer Raaum. – Jeg har vært med på mange bispeansettelser i Kirkerådet. Det har alltid vært gjort både kirkepolitiske og helhetlige vurderinger.

Behandlet i kirkerådet

Da reaksjonene etter ansettelsen ble behandlet i Kirkerådet, var det klassifisert som oppfølging av en ansettelsessak. Dermed var saken lukket.

– Vi fikk en oversikt over reaksjonene, antallet og innholdet. Vi hadde en balansert samtale der mange forskjellige perspektiv kom frem, sier Raaum.

– Hvilke erfaringer har dere gjort?

– Det er en veldig komplisert ansettelsesprosess, og vi må hele tiden vurdere om våre ordninger er hensiktsmessige.

Tar ikke gjenvalg

Haukalid har valgt å ikke ta gjenvalg til høstens kirkevalg.

– Dette er noe av noe av grunnen til at jeg ikke er motivert til å fortsette. Det er i lokalplan at menigheten lever og man lever ut sin personlige tro, ikke i Kirkemøtet. Jeg har ikke motivasjon til å jobbe med dette. Jeg vil bruke kreftene på lokalplan der jeg føler jeg får igjen for kreftene jeg bruker. Det føler jeg at jeg ikke gjør i kirkepolitikken, sier Haukalid.

Raaum lytter til Haukalid.

– Det har jeg hørt fra flere. Det synes jeg er veldig trist. Vi mister gode folk. Det er veldig uheldig, sier Raaum.

Kirkemøte

Kirkens storting er samlet i Trondheim fra onsdag 27. mars til mandag 1. april

Åpningsgudstjenesten onsdag var i Nidarosdomen. Resten av møtet er på et konferansehotell

Powered by Labrador CMS