SYKEHJEM: Betanien sykehjem har lagt ned besøksforbud for pasientene sine. Beboer Emmy Hagen og hjelpepleier Gunhild Kleppe blir dermed nødt til å hilse gjennom vinduet.

Føler seg trygg på sykehjemmet etter besøksforbud

93 år gamle Emmy Hagen frykter at koronaviruset skal komme inn på sykehjemmet hennes.

Publisert Sist oppdatert

De siste ukene har sykehjem over hele landet innført besøksforbud etter hvert som koronaviruset har spredd seg i Norge.

Helsemyndighetene frykter at koronaviruset skal spre seg til sykehjem. Det kan få fatale konsekvenser for eldre pasienter med svakt immunforsvar og underliggende sykdommer.

Også mange pasienter ønsker et besøksforbud velkommen.

Har det godt

93 år gamle Emmy Astrid Hagen bor på Betanien sykehjem i Bergen. Hun er glad for at sykehjemmet har tatt grep for å unngå smitte blant beboerne.

– Jeg forstår godt at de innfører det. Hvis noen av oss eldre får det, ville det blitt en katastrofe. Vi må finne oss i det, og det er ingenting å gjøre med det, sier Hagen.

Hagen forteller at hun har det veldig godt på sykehjemmet, men at hun håper at hun snart kan få besøk igjen.

– Det blir jo en vane. Vi vet jo ikke hvor lenge det varer, men jeg håper at det går over snart.

– Føler du deg ensom?

– Nei, i grunnen ikke. Vi er mange her og prater med hverandre. Vi har det så godt som vi kan ha det. Jeg vil ikke si at jeg føler meg alene, tvert imot, her er det mange folk å snakke med, forteller Hagen.

Tåler det neppe

– Er du redd for koronaviruset?

– Ja, det er jeg. Skulle det komme her, så har i hvert fall ikke jeg noe jeg skulle sagt. Jeg er over 90 år og tåler det neppe. Vi lever i håpet om at det ikke kommer inn hit.

– Har du opplevd noe i din levetid som kan sammenlignes med det som skjer nå?

– Nei, det måtte vært under krigen. Vi bodde på Nordnes, og der ble det jo bombet mye. Det husker jeg godt, forteller 93-åringen.

Veldig spesielt

Hjelpepleier Gunhild Kleppe på Betanien sykehjem sier at det er utfordrende å gå på jobb i denne tiden.

– Det er veldig spesielt, men jeg føler at vi får veldig god informasjon fra bedriften og ledelsen. Det er også betryggende at det til en hver tid sitter vakter ved inngangsdøren som passer på at ingen uvedkommende kommer inn.

Hun sier at en god del av pasientene forstår hvorfor det er innført besøksforbud.

– De har jo sett mye på fjernsynet om dette selv. Noen av dem er ganske vare hvis en annen pasient hoster i fellesarealene, og mange oppholder seg mye mer på rommene sine.

– Merker dere at pasientene er ensomme?

– Ja, det gjør vi. Men vi passer på at beboerne har strøm på mobilene sine og at de får nok aktivitet. Vi går også korte turer med beboerne utenfor sykehjemmet, forteller Kleppe, og legger til at også de pårørende viser forståelse for besøksforbudet.

FHI fraråder unødvendige besøk

Avdelingsdirektør for smittevern Hanne-Merete Eriksen-Volle i Folkehelseinstituttet sier til Dagen at det ikke er innført et nasjonalt besøksforbud i Norge, men at eldre er en folkegruppe med mange underliggende sykdommen som trenger ekstra beskyttelse.

ANBEFALING: Avdelingsdirektør Hanne-Merete Eriksen-Volle i Folkehelse­instituttet

– Hva er et «nødvendig besøk»?

– Vi har brukt som eksempel at alvorlig syke pasienter bør kunne få besøk.

Mangel på utstyr

Eriksen-Volle sier at det er opp til hver enkelt kommune å vurdere hvor strenge man skal være.

– Per nå er det begrenset tilgang til smittevernsutstyr, noe som igjen begrenser muligheten til å tilby besøkende utstyr fordi helsetjenesten trenger å prioritere beskyttelsesutstyr til helsepersonell.

– Kan mangel på utstyr gjøre at flere kommuner legger ned besøksforbud?

– For de kommunene som har liten tilgang på utstyr vil nok det være en del av vurderingen. Vi skjønner at dette oppleves svært tungt for veldig mange, både eldre og pårørende, men det er også en veldig stor dugnadsånd og bevissthet rundt å beskytte denne sårbare gruppen.

Bekymret for ensomme

Generalsekretær Harald Olimb Norman i Pensjonistforbundet sier at de stiller seg bak de vurderinger som blir gjort av kommuneleger og ledelsen på sykehjemmene.

BEKYMRET: General­sekretær Harald Olimb Norman i Pensjonist­forbundet.

Han frykter at eldre skal bli enda mer isolerte og ensomme enn de er i utgangspunkter.

– En ting er de eldre i institusjon som ikke får besøk, men en enda større gruppe er hjemmeboende eldre. Mange av dem er friske og raske, men kan likevel ikke få besøk eller være barnevakt for barnebarn. Da kan ensomheten ta dem.

Dårlige data-kunnskaper

– Man snakker mye om at dette er tiden for å ta i bruk ny teknologi. Er eldre forberedt på det?

– Det har ikke blitt gjort nok for å heve eldre sin teknologiske kompetanse. 200.000 eldre vet ikke hvordan de skal bruke en datamaskin, sier Norman og legger til:

– Men for dem som kan det, er det en eventyrlig mulighet til å teste seg, for eksempel ved å ringe barnebarna på FaceTime.

Norman opplyser også om Pensjonistforbundets «Bekymringstelefon» 94 85 60 04, hvor ensomme eller bekymrede eldre kan ringe for å ha noen å snakke med.

Folkehelseinstituttet anbefaler at alle sykehjem adgangskontroll og alminnelig besøksstans.

Nødvendige besøk kan gjennomføres dersom det gjennomføres smitterverntiltak.

Pasienter som er mistenkt eller bekreftet syk med covid-19 skal være isolert.

All pasientbehandling som krever nærkontakt skal utføres med munnbind, langermet frakk, hansker og beskyttelsesbriller eller visir.

Kilde: fhi.no

Powered by Labrador CMS