HISTORISK: Seilskuta Mathilde tilhører Hardanger museum. De siste dagene har den drevet langs kysten fra Stavanger til Bergen. Siste stopp er Selja i Sogn og Fjordane.

Følger kystens hovedvei til Selja

Det første norske pilegrimsseilaset på 500 år kastet loss etter et kortere opphold i Bergen mandag formiddag. Målet er Selja, der Olav Haraldsson gikk i land for 1000 år siden.

Publisert Sist oppdatert

«Ti stille, dere to!» En kraftig sunnmørsdialekt skjærer gjennom morgenyren. 20 personer, alle som én kledd i regntøy, blir musestille.

Om fem minutter legger Hardanger-skuta S/J Mathilde ut på havet, og kaptein Audun Snemyr Apelseth er i ferd med å forklare toalettrutinene om bord.

– Jeg må jo herje litt med dem, sier han til Dagen.

Sju nasjoner

Foruten Apelseth, som har styrt museumsobjektet siden 1998, er et mannskap på fem, samt en rekke andre reisende med på pilegrimsseilaset som startet i Stavanger forrige mandag og har kurs for Selja i Sogn og Fjordane. Målet er å gå i land på øya 10. juli, 1000 år etter at St. Olav gjorde det samme. I Stavanger-området besøkte pilegrimene blant annet det historiske Utstein kloster.

– Vi har med oss folk fra sju ulike nasjoner – Belgia, Luxembourg og USA for å nevne noen. Og så har vi en fransk kokk om bord, sier religionshistoriker Eivind Luthen til Dagen.

LES: Pendler fra Tønsberg til Nidaros

Luthen er daglig leder i Pilegrimsfellesskapet St. Jakob, og initiativtaker bak seilaset. Han har drevet pilegrimsarbeid i over 20 år.

E6 til sjøs

Luthen forklarer at bakgrunnen for seilaset er at Riksantikvaren sammen med fem vestlandske fylker og fire bispedømmer nylig etablerte Prosjekt Kystpilegrimsleia – som har et mål om å skape et autentisk nettverk og reiselivsprodukt for moderne pilegrimer basert på den gamle hovedfartsåren til Nidaros.

– Og vi ønsker å slå ring om dette statlige og kirkelige engasjementet, sier han.

Luthen er også forfatter av boken Pilegrimenes fotspor til Nidaros som ble gitt ut i 1992. Her beskriver han ruten pilegrimene benyttet seg av i Middelalderen. Han er også klar på at Bergen, der Mathilde har ligget til kai i helgen, var et viktig stopp på veien.

– Det er som vi tar E6 til sjøs. Vi seiler på pilegrimenes vis, avslutter han.

– Sendt fra oven

Kjersti (som ikke ønsker å oppgi etternavnet sitt) og Tormod Berger var blant de første til å melde seg på turen.

– Vi krangler om hvem som var tidligst ute, sier Tormod.

Han ser på Kjersti og ler.

– Dette er ikke min første pilegrimstur for å si det sånn, legger han til.

LES OGSÅ: Pilegrimer møter stengte kirkedører

Tormod Berger og Kjersti (som ønsker ikke å oppgi etternavn), er begge med på pilegrimsseilaset fra Stavanger til Selja.

Tormod, som til daglig er nettredaktør for pilegrim.no, forklarer at St. Jakob arrangerer én reise i året, og at han selv har vært med på samtlige.

– Jeg er som fast inventar å regne, sier han.

– Jeg har ingen sjømannserfaring fra før av, men nå har jeg jo muligheten til å få det, fortsetter han.

Kjersti har drevet med pilegrimsarbeid lenge, og vurderte selv å ta initiativ til en lengre tur da denne muligheten dukket opp.

– Så du kan si at det kom som sendt fra oven, sier hun.

St. Jakob

Pilegrimsfellesskapet St. Jakob ble grunnlagt i 1996 og har sitt kontor i Oslo.

Pilegrimsfellesskapet St Jakober en organisasjon med formål å spre kjennskap til og forståelse for pilegrimsvandringer nasjonalt og internasjonalt.

Organisasjonen utgjør et fellesskap av mennesker med interesse for pilegrimsvandringer og alle sider knyttet til dette.

Pilegrimsfellesskapet St. Jakob arbeider på et felleskirkelig så vel som historisk, kulturelt og økologisk grunnlag.

Pilegrim.no

Powered by Labrador CMS