Følger Shimon Peres til Norge
Samarbeidet med Israel er godt, hevder Norges ambassadør i Tel Aviv, Svein Sevje. Norges-besøket til president Shimon Peres i neste uke gleder han seg til.
- Jeg har vært noen turer på Slottet og møtt kong Harald tidligere, blant annet i forbindelse med femårsmarkeringen for drapet på statsminister Jitzhak Rabin. I sin tid var jeg også på lunsj på Slottet sammen med PLO-leder Yassir Arafat, forteller Sevje.
I forkant av besøket til Shimon Peres 12.-13. mai er han med i den vanlige prosedyren når det gjelder forberedelse av saksområdene og det rent faglige som kongen skal orienteres om angående forholdet mellom Israel og Norge.
- Det er mye planlegging av et slikt offisielt besøk med tett og viktig program, men det aller meste faller på protokollen. Det legges opp til en uformell mottakelse på flyplassen søndag når Peres ankommer.
- Mandag blir det offisiell mottakelsesseremoni på Slottsplassen, som så etterfølges av diverse møter med statsminister Erna Solberg og stortingspresident Thommessen. Om kvelden er det gallamiddag på Slottet. Tirsdag blir det lunsj på Akershus Slott. Det er også lagt opp til et besøk i synagogen hos det jødiske samfunnet i Norge, forteller Sevje.
Sterkt kritisert
Den norske palestinakomiteen har kritisert norske styresmakter for å ta imot den israelske presidenten, og hevder at Norge dermed «anerkjenner den israelske okkupasjonen og landets undertrykking av palestinerne». Ambassadør Svein Sevje ønsker ikke å kommentere disse utspillene direkte.
- Vi har et godt bilateralt forhold oss imellom, men vi legger ikke skjul på at vi kritiserer den israelske okkupasjonen og er dypt uenig med Israel ut fra folkeretten og menneskerettighetene. Israel får kritikk fra det meste av det internasjonale samfunnet for dette, sier Sevje.
Osloavtalen
Shimon Peres stod sentralt i arbeidet med Osloavtalen i 1993, og fikk Nobels Fredspris i 1994 for dette sammen med Jitzhak Rabin og Yassir Arafat. Den snart 91-år gamle presidenten setter punktum for sin lange politiske karriere ved nok en gang å besøke Oslo.
Selv om fredssamtalene er stanset opp og resultatene av Osloavtalen er små, mener ambassadør Sevje det fortsatt er håp om at de skal lykkes.
- Avtalen har dessverre ikke gitt de resultater som vi håpet på. Men selv om Israel sier de har suspendert forhandlingene, tror jeg ikke det er helt slutt ennå. Et sentralt diskusjonstema på israelsk side er hvordan man skal kunne kombinere ønsket om en
nasjonalstat for det jødiske folk kombinert med demokrati dersom man får en palestinsk stat, men etter hvert et arabisk flertall i ens lags enstatsløsning, sier Sevje.
Ikke mye å feire
Han er med på at det ikke er så mye å feire etter over 20 år med Osloavtalen.
- Nei, vi har ikke noen stor grunn til å feire, men det er sider ved prosessen som vi mener har båret frukter. Palestinerne har selvstyre i deler av Vestbredden. Institusjoner er bygget opp, og det er lagt et grunnlag for framtidig økonomisk utvikling. Det er stadig stor internasjonal støtte til en tostatsløsning.
- De palestinske myndighetene har nylig inngått avtale med Hamas om å danne en palestinsk samlingsregjering. Det siste fikk Israel til å trekke seg fra fredssamtalene.
- Norge mener det er en forutsetning for en fredsløsning at man får en palestinsk forsoning. Israelsk holdning har vært at det er vanskelig å inngå avtale med Abbas når han ikke har kontroll over hele den palestinske befolkningen. Når han så lykkes med dette, blir det også feil sett fra Israel, i og med at de ikke vil forhandle med en regjering støttet av Hamas, som har de facto kontroll i Gaza, sier Sevje.
Kontakt med Hamas
- Betyr det at dere anerkjenner Hamas som har som sitt fremste mål å utslette staten Israel?
- Norge har aldri «anerkjent» Hamas, men har hatt kontakt på embetsmannsnivå. Vi forholder oss til de faktiske forholdene. For det første sier Mahmoud Abbas at det ikke skal være Hamas-medlemmer i den nye palestinske regjeringen, bare såkalte teknokrater. For det andre har Abbas sagt at hans regjering sier ja til de tre grunnleggende kravene fra Kvartetten: Anerkjennelse av Israel, avståing fra voldsbruk, og overholdelse av inngåtte avtaler mellom PA og Israel. Vi avventer utviklingen.
Ingen boikott
Svein Sevje er glad for det positive samarbeidet mellom Norge og Israel. Han understreker at Norge aldri har tatt til orde for boikott av Israel eller israelske varer og tjenester.
- Israel er medlem i OECD, og vi har et naturlig samarbeid. Det pågår konsultasjoner mellom våre land når det gjelder forsvar, og vi har et økende kulturelt samarbeid med egen kulturråd ved ambassaden. Dette muliggjør mange aktiviteter som er med å bedre Norges omdømme i Israel, sier han.
Oljefondet investerer
Sevje opplyser at Det norske oljefondet har investert i israelske aksjer og statsobligasjoner.
Det israelske gasseventyret er UD imidlertid forsiktig med å tilrå norske selskaper å satse på.
- Problemet er at det ikke er oppnådd enighet om delingen av sokkelen i det østlige Middelhavet. For Israel gjelder det særlig i forholdet til Libanon. UD maner norske selskaper til å utvise tilbakeholdenhet i slike omstridte områder, sier Sevje.
Han understreker at dette ikke er et forhold som gjelder Israel spesielt.
Han kjenner til at norske selskaper har vært involvert på israelsk sokkel, og sier Norge har tilbudt å dele den erfaring man har opparbeidet når det gjelder institusjonsbygging og skattelegging. I den forbindelse har israelske delegasjoner besøkt Norge..
- Verken denne eller forrige regjering har gått inn for noen boikott av Israel. Jeg sier ikke at firmaer ikke skal engasjere seg, men at de må være varsomme med hva de gjør. Det er bare positivt hvis de får det til, legger han til.
Dagen