– Folk søker trøst i kirken
Store deler av Storbritannia stenger ned, men kirkene får holde åpent.
Storbritannia strammer inn og stenger ned store deler av landet etter de oppdaget en mer smittsom virusvariant. På mandag vedtok derfor den norske regjeringen å stenge alle direkteflygninger fra Storbritannia for å hindre at det kommer til Norge.
– Vi må sikre at virusvarianten som er påvist i Storbritannia, i minst mulig grad sprer seg til Norge. Dette er i tråd med råd vi har fått fra Helsedirektoratet, sa helseminister Bent Høie (H).
Det kan se ut som om dette blir tredje gang nasjonen stenger ned, etter tidligere nedstengning i mars og november.
Åpne kirker
Til tross for at London og store deler av Øst-England stenger ned, får kirkene lov til å holde åpent.
Han er norsk, ortodoks prest i Apostel Andreas katedral, i Kentish Town i London. De holder åpent, men må overholde smitteregler om avstand, registrering og rensing av lokalet.
– Vi holder messer nesten hver dag. På en vanlig messe før korona pleide vi kanskje å ha 250 deltakere, men nå har vi opp til 70 med avstand og alt.
I tilegg til messer, så holder også kirken åpne dører fra kokken ni om morgenen til fem om ettermiddagen for alle som vil droppe innom.
– Det er veldig mange som kommer som ikke er en del av menigheten vår. Det kan være hjemløse og fattige som ikke har noe sted å gå. De har også behov for anerkjennelse, en samtale eller et smil. For samfunnet har kirken blitt en slik trøst, og det er folk ut og inn hele tiden, sier Akselberg.
Møtepunkt
Akselberg tror at kirken er blitt et viktig møtepunkt for mennesker under pandemien.
Da landet stengte ned i mars ble kirkene hardt rammet.
– Kirken var stengt i tre til fire måneder. Da fikk vi mange telefoner fra folk som ikke hadde kontakt med andre, det var mye depresjon og psykiske problemer.
England stengte igjen ned i november for å kontrollere viruset.
– Juletiden er en vanskelig tid for mange uansett. Jeg ser på det som positivt at regjeringen skjønte at kirken også er viktig. Den har noe å komme med den også, og ikke bare handlesenter og butikker, sier presten.
Krevende
– Det har vært psykisk krevende. Det er lite man kan gjøre når man ikke kan besøke eller ta imot noen. Det blir litt håpløst å høre om mange problemer uten å kunne gjøre noe med det fjes til fjes.
Tidligere i år, da kirkene var stengt, begynte menigheten med digitale arrangement som søndagsskole, diskusjonsgrupper og andakter.
Akselberg er bekymret for langtidskonsekvensene av å stenge ned landet.
– Alle disse tiltakene hjelper mot korona, men skaper mange andre alvorlige skader for mennesker som isolasjon, psykiske problemer og arbeidsledighet. Det er vanskelig for staten å finne en balanse for hvordan man skal veie disse opp mot hverandre, sier han.
Flere briter har mistet jobben eller blitt permittert på grunn av krisen, og arbeidsledigheten ligger nå på 4,9 prosent, ifølge BBC.
Sjømannskirken
Daglig leder i Sjømannskirken i London Dag Magnus Hopstock Havgar opplyser at de ikke har anledning til å ha fysiske gudstjenester.
Han forteller at de vil også arrangere digital live kirkekaffe etter gudstjenestene hvor folk kan snakke sammen.
– Det tryggeste for oss alle er at vi har digitale gudstjenester. Da når vi flere og skaper felleskap med folk der de er, sier Hopstock Havgar.
Ensomme studenter
Ingrid Ims er omreisende studentprest for Sjømannskirken i Storbritannia. Hun merker at henvendelsene hun har fått har vært annerledes i år.
– Det er mange som har opplevd at det har blitt ensomt. Det har vært et veldig fysisk begrenset sosialt liv. Det er nok flere som har tatt kontakt som ellers ikke ville ha gjort det, sier Ims.
Hun tror at vi vil se store ettervirkninger når ting en gang går tilbake til normalen etter pandemien.
– Når vi er midt oppe i noe så prøver vi å holde ut og å tilpasse oss. Når det engang er over så vil det nok bli større pågang for å snakke om hva dette har gjort med oss mentalt.
Hektisk
Til tross for at Ims ikke har fått muligheten til å reise ut av London på grunn av koronarestriksjoner har det likevel vært hektisk.
Vanligvis reiser Ims rundt til forskjellige britiske byer for å besøke studenter og snakke med dem. Dett har hun ikke hatt anledning til siden mars.
Det er mange studenter som har kontaktet sjømannspresten bare for å kunne snakke med noen andre enn dem man bor med.
– Det handler ikke om man er intro- eller ekstrovert. Det handler om at man ikke har muligheten til å være med andre, sier Ims.