KLIMAKRISE: Stadig flere mennesker på kloden må flykte fra både hjem og levebrød som en følge av mer ekstremvær og endringer i naturen. Bilde er tatt i forbindelse med en flom i India i 2017.

Folkekirken i Danmark har fått sine første klimasorggrupper

Nå kan dansker som er bekymret over klimakrisen møtes i sorggrupper i kirkelig i regi for å gi rom for avmakten mange kjenner på.

Publisert Sist oppdatert

Den dystre rapporten FN publiserte om klimakrisen i fjor høst ble beskrevet som kode rød for menneskeheten på jorden.

Ifølge rapporten truer klimakrisen hele økosystemet og menneskenes eksistensgrunnlag på kloden, og nå melder den danske Folkekirken at det er opprettet klimasorggrupper i kjølvannet av det som er kommet fram.

Maktesløshet

Sorggrupper i forbindelse med dødsfall og skilsmisse har i mange år vært en del av tilbudet fra kirken. Men fenomenet med tilsvarende grupper for dem som opplever de globale klimaproblemene som en eksistensiell krise har dukket opp i senere tid.

Stefanskirken på Nørrebro i København er en av menighetene i Folkekirken som har tatt steget ut og etablert egen klimasorggruppe. Presten Thomas Høg Nørager forteller i et intervju på kirkens nettside at den andre samlingen fant sted i desember, og at det handler om å ta menneskers bekymring for framtiden på alvor.

– Folkekirken er et av de siste tilbakevennende steder hvor vi kan komme med vår maktesløshet, sårbarhet, tvil og fortvilelse. I våres samfunn er det mange politiske skyttergraver, og når man ser seg rundt, virker det som alle har et svar på alt. I kirken kan vi kravle oss opp av skyttergraven og reflektere over at vi ikke kan vite alt og makte alt, sier Nørager.

Klimasorg

29 år gamle Sarah Strunge Albertsen er en av dem som har søkt til kirken med sin avmaktsfølelse overfor alle konsekvensene av klimakrisen.

Hun forteller at lokale klimasorggrupper fyller et behov, selv om det ofte er i andre deler av verden mennesker må forlate hjem og levebrød på grunn av konsekvensene av klimaets herjinger.

– I Danmark er vi ikke ennå ikke rammet av de store katastrofene, så sorgbegrepet blir mer abstrakt her. Men mange kjenner likevel på en følelse av at ting forsvinner og i ferd med å gå tapt, sier Albertsen, som fremhever særlig et område hvor unge bærer på en sorg med tanke på framtiden.

– Det er sorgen over ikke å ville sette barn i den verden vi lever i. Det er et enormt tap, understreker 29-åringen.

EKSTREMVÆR: Ekstremvær skaper oftere og oftere voldsomme ødeleggelser i naturen og reduserer menneskenes eksistensgrunnlag. Hos noen skaper utviklingen sorg, angst og avmaktsfølelse.

Sorg over naturtap

Tanken om å etablere egne sorggrupper i kirken for mennesker som sørger over naturtap har også vært luftet her i Norge.

I et intervju i Vårt Land i fjor høst ga Marion Grau, professor ved MF vitenskapelig høyskole, uttrykk for at kirken bør bruke sin lange erfaring med sorggrupper knyttet til dødsfall også i møte med klimasorgen.

– Kirkefolk må presse på nedenfra. Det står om livet, og jeg tror noen lider av økosorg i den forstand at de ikke greier å ta innover seg hvor mye dette påfører egen virksomhet og selvforståelse, sa hun til avisen.

Powered by Labrador CMS