REDNINGSPLAN: Hvis folkekirken skal reddes, må vi ha en plan, sier sokneprest Tor Even Fougner

– Folkekirken mangler en plan for nedgangstiden

Sokneprest mener folkekirken bør senke ambisjonsnivået i takt med at medlemstallet går ned.

Publisert Sist oppdatert

Så lite som halvparten av Norges befolkning kan være medlemmer av Den norske kirke om 20 til 40, ifølge en prognose Dagen presenterte onsdag. Utmeldinger og fallende dåpstall er de viktigste forklaringene til at folkekirken mister fotfeste i befolkningen.

I Oslo er den dystre spådommen allerede gått i oppfyllelse.

– Tallene er jo slik vi har det her i byen, sier Tor Even Fougner, sokneprest i Sentrum og St. Hans Haugen sokn. Soknet er et av de største i Oslo med 30.000 innbyggere.

Dagen møter Fougner i Gamle Aker kirke.

– Her er omtrent bare halvparten av innbyggerne medlemmer i Den norske kirke og barehalvparten av medlemmene i soknet døper barna sine, forteller soknepresten.

– Rett ned

Han regner at Norge kommer til å få se den samme utviklingen som i Church of England, hvor han selv har tjenestegjort som prest tidligere.

– Vi så det tydelig i England. Når medlemstallet kommer under 50 prosent, da stuper det. Da går det rett ned. Årsaken er at det oppleves unaturlig å døpe barn når under halvparten er medlemmer, og det fører til at færre faktisk døper, forklarer Fougner.

– Folk er uenige

Soknepresten mener at Den norske kirke må komme opp med en plan for å redde folkekirken.

– Staten er ikke lenger en garantist for folkekirken. Nå trenger vi en helhetlig plan og en helhjertet strategi for hvordan vi fortsatt skal være en folkekirke, sier Fougner.

Dåp: Tor Even Fougner står ved den eldgamle døpefonten like foran alterringen i Gamle Aker kirke. – Vi trenger å tenke nytt om dåp, sier han.

– Har ikke Den norske kirke en plan for det?

– Man sier at man fortsatt vil være en folkekirke, men jeg kan ikke se en helhetlig plan og en strategi for hvordan vi skal være en folkekirke i fremtiden. Ulikheter i kirkeforståelse i våre besluttende organer gjør at man ikke kan samle seg om en strategi, sier han.

Hans erfaring er at folk også på lokalt plan ikke er enige om hva Den norske kirke skal være. Det gjelder både teologisk og praktisk. Derfor må det komme en tydeligere plan fra sentralt hold, mener han.

Dåp er et av områdene hvor kirken bør tenke nytt, ifølge Fougner.

– Her i Gamle Aker i Oslo døpes det mange barn i høymessen. Men folkekirken trenger nok at dåp gjøres langt mer tilgjengelig både når det gjelder tid og sted. Hva med å tilby folk dåp i hjemmene sine?

Mål og middel

Han er bekymret for at kirkefolket, de trofaste medlemmene, blir et mål i seg selv.

– Hvis menigheten bare blir til for seg selv, vil folkekirken dø. Hvis kirkefolket derimot ser på seg selv som et middel for å tjene folket, da vil folkekirken leve, sier Fougner.

Han er takknemlig for de som opplever at det kristne fellesskapet har blitt en så viktig del av livet at de kommer ofte.

– Det er jo disse som sørger for at vi gudstjenestelivet holdes ved like. Men alle er ikke der. Mange har verken tid eller kjenner behov for å komme til kirken så ofte.

– For ambisiøse

Ambisjonsnivået bør derfor justeres, mener Fougner.

Mange menigheter prøver å være et viktig sted for en veldig stor del av befolkningen hver eneste søndag. Det tror jeg ikke noe på. Det er alt for ambisiøst.

Han synes det har vært mye ­fokus på lokal menighetsbygging og at dette kan legge et for stort press på vanlige folks liv.

– Hvis nye stikker hodet inn i kirken, skal de integreres og engasjeres med en gang. Det er ikke måte på hva menigheten skal gjøre med deg hvis du ikke har vært der før. Jeg vet ikke engang om det er meningen å presse småbarnsforeldre, som har så mye å gjøre, til å komme i kirken flere ganger i uken. Jeg vil faktisk fraråde det, sier Fougner.

– Mener du det er tilstrekkelig at folk kommer til høytidene, og når de ønsker dåp, konfirmasjon og vielser?

– Det er i alle fall en annen rytme enn å komme hver søndag. Jeg synes vi skulle være fornøyd med at folk kommer til viktige merkedager i livet. Folkekirken må holde fram en kristen praksis som det går an å leve med for vanlige folk, sier Fougner.

Mer tid til folket

Han mener kirken må se på hvordan den bruker ressursene sine.

– Jeg bruker 80 prosent av tiden min på de som kommer til kirken 20 ganger i året. Kanskje jeg burde brukt 80 prosent av tiden på de som kommer til kirken 20 ganger i livet, foreslår soknepresten.

Powered by Labrador CMS