Folkets favoritt ble biskop
Per Arne Dahl hadde grasrota og Kirkerådet med seg, mens biskopene og bispedømmet stemte frem andre kandidater.
- Det er utnevnt ny biskop i dag, forklarer kirkeverten til to kvinner som kommer for å høre orgelkonserten klokken 12 i Tønsberg domkirke. Andelen pressefolk var noe høyere enn på en vanlig onsdag.
- Det ble Per Arne Dahl, fortsetter hun.
- Ble det?! Det var kjempeflott, svarer kvinnene nærmest i kor.
Støtte
For Per Arne Dahl var meget ønsket av menighetene i Tunsberg bispedømme. Den lange prosessen og de litt sprikende utfallene av alle uttalelsene, var da også noe Per Arne Dahl trakk frem da han onsdag ble presentert som Laila Riksaasen Dahl sin etterfølger i Tønsberg.
11 av 14 medlemmer av Kirkerådet stemte på Dahl. De tre gjenværende stemte på Jan Otto Myrseth, domprost i Bergen.
- Jeg ser positivt på at prosessen er bred i kirken, selv om den er lovlig lang. Derfor var det litt rart å stå der å bli presentert, for de to andre var så gode kandidater, sier han til Dagen
- At man får støtte fra forskjellige fora er greit, men jeg er takknemlig for den store støtten fra grasrota og Kirkerådet. Jeg innrømmer at det har svingt litt i meg på hvilken støtte jeg har. Samtidig opplever jeg ikke at biskopene og bispedømmerådet har sagt nei til meg.
Voksen fyr
Dahl er 63 år og kan maksimalt sitte som biskop i seks år, hvis, som han sier selv, «vettet og helsa holder». Leder i Kirkerådet, Svein Arne Lindø, sier alderen ikke var noe som talte imot Dahl.
- Alder var ikke et moment som ble drøftet grundig. I det ligger det at det ikke talte negativt for Per Arne Dahl, sier han.
Dahl ble ønsket velkommen av den lokale presteforeningen som en «vital 63-åring». Selv påpeker han at ordet pensjonist ikke har bibelsk belegg.
- Hadde jeg vært katolikk ville jeg vært for ung til å bli biskop, ler han.
- Pensjonist er ikke et ord men finner i Bibelen. Jeg synes man må tenke mer offensivt om at ulike aldre innebærer ulike ressurser. Jeg vil brette opp ermene og jobbe aktivt med de lokale kreftene her i Tunsberg, lover han.
På pressekonferansen hadde Dahl med seg kona Anne. Det var ikke uten grunn.
- Vi har møtt mange mennesker, ikke minst gjennom de mange årene vi arbeidet ved Modum Bad, som strever med livene sine. Sentralt i den erfaringen er hvor sårbare vi er i forhold til vår selvfølelse og hvor avgjørende relasjonsbygging er for vår tjeneste. At Anne er med her er et signal om relasjonsbygging og et signal om mer gjestfrihet i kirke og samfunn.
Den nye biskopen pekte på at han har hatt fire arbeidsgivere de siste årene og at han nå så frem til en mindre «fri rolle».
- Jeg er 63 år og ser behovet for en langt mer samlet tjeneste. Jeg har ikke lenger behovet for å være libro, sa han med henvisningen til fotball-språket.
Godt kjent
Per Arne Dahl er godt kjent i bispedømmet han nå skal ha oppsyn med. Hans beskrivelse av Tunsberg ligner manges beskrivelse av ham selv.
- Sånn jeg har lært å kjenne bispedømmet, og jeg har nok vært i alle kirkene som finnes her, er det et kristenliv som har et tydelig fokus på det sentrale. Det er et Kristus-sentrert bispedømme. De liker ikke krangel om uvesentligheter.
Dette poenget gjorde også Dahl under pressekonferansen. Samspill blir viktig for ham i hans bispegjerning.
- Sammen er vi best. Ingen leder i dag kan lede som solospiller med private visjoner. Det er tid for at vi vekter relasjonsbygging sånn at vi kan vise i praksis at vi ikke tolker uenighet som fiendeskap. Vi må vende forakt til respekt, og ingen er bedre forbilde for det enn Jesus.
Dagen