For første gang kan en krets i ImF bli oppløst
Det jobbes med ny organisasjonsstruktur i Indremisjonsforbundet. Lørdag skal Sogn og Fjordane krets ta stilling til hvilken modell de vil gå for.
Arbeidet med en ny organisasjonsstruktur har tatt tid, ikke minst på grunn av pandemien som forsinket arbeidet.
I mars gikk organisasjonsprosessen i ImF går over i et nytt spor der det ikke lenger er et mål at alle kretser skal bli enige om en felles ny struktur.
– Det er en forståelse for at vi primært legger vekt på misjon, samtidig som vi arbeider for en fornyet organisasjon, sa ImF-leder Runar Landro til Sambåndet.
Klare for endring
Lørdag skal årsmøtet i Sogn og Fjordane ta stilling til om kretsen skal oppløses og arbeidet bli administrert av ImF sentralt. Eller om de skal restarte i en forenklet form der lokale forsamlinger får et større ansvar.
Det var Sambåndet som omtalte saken først.
Sondre Johannes Orrestad arbeider i dag som kretssekretær i Sogn og Fjordane i 80 prosent stilling. Han forteller til Dagen at de er klare for endring og har vært det en god stund.
– I Sogn og Fjordane er det nødvendig med endring nå fordi vi blant annet sliter med å få flere frivillige. Det er på tide å tenke nytt, sier han.
– Store forskjeller
Ifølge Orrestad har det vært fusjoner og sammenslåinger, men aldri tidligere har det blitt oppløst en krets i ImF.
– Var ikke planen at ImF skulle samle seg om en modell?
– Det har vært tanken lenge, men vi ser at det er store forskjeller på kretser og på arbeid som drives. Hvis vi skal gå for en modell innenfor de tidsrammene som er satt, kommer vi ikke så mye lenger. Måten vi organiserer oss på må tilpasses geografi og det området vi opererer i. Derfor kan vi også med frimodighet gjøre endringer nå, mener han.
Om årsmøtet går for en oppløsning av kretsen, vil ImF tilsette en områdeleder som vil få ansvar for områdene Sogn og Fjordane. Kanskje blir det også flere deltidsstillinger med tanke på de store avstandene.
Om de går for det andre alternativet, med en forenklet krets med en ny rolle, vil de lokale enhetene stå for mye av det operative arbeidet. Kretsen vil primært forvalte ressurser som eierskap, økonomi og eventuelle tilsatte.
Snur hver stein
Runar Landro, leder for ImF, sier til Dagen at han håper at alle kretser «snur hver stein» i arbeidet med hvordan de skal drive misjonsarbeid i fremtiden.
– I den prosessen må man se på alle mulige løsninger, sier han.
Etter at organisasjonsprosessen gikk over i et nytt spor opplever han at de enkelte kretsene har et større engasjement og en større opplevelse av å ikke bli tredd noe ned over hodet på seg.
– Vår jobb som forbund er å sørge for at de ser på arbeidet og finner en bedre måte å organisere det på.
Ødeleggende for engasjementet
I utgangspunktet ble det jobbet med flere ulike modeller som skulle gjelde for hele organisasjonen, men ifølge Landro ble det ødeleggende for engasjementet.
– Kretsene er ulike og har ulike behov og kulturer. Å nærmest oppleve seg tvunget til å velge én modell, opplevdes ikke som motiverende for kretsene. Det har vi heller ikke fullmakt til som forbund.
En hybrid modell
Ifølge Landro er det ikke usannsynlig at ImF vil få en hybrid modell. Det kan være kretser som fortsetter som før, og det kan være kretser som velger å jobbe tettere med sine store forsamlinger. En naturlig konsekvens av det vil bli at kretsleddet tones ned.
For noen kretser kan det også være aktuelt å slå seg sammen med en eller to andre kretser og organisere seg mer som en region, med et større geografisk ansvarsområde.
– Går man tilbake til vår historie, så hadde vi ikke noe forbund, men lokale forsamlinger som bidro i det distriktet de var i, sier han.
ImF-lederen tror de har en god prosess som primært vil ansvarliggjøre de ulike sammenhengene på at det er misjon det dreier seg om.
– VI kan ikke la etablerte strukturer være et hinder for å drive effektivt i arbeidet med å nå ut med evangeliet, understreker han.
To tredjedels flertall
På årsmøtet i Sogn og Fjordane skal det stemmes over to alternativ. Begge krever to tredjedels flertall, men om det blir flertall for å oppløse kretsen, så krever det et ekstraordinært årsmøte i tillegg.
Orrestad sier til Dagen at de presenterer to reelle alternativ. Det eneste som ikke er et alternativ er å fortsette som før.
– Det handler om hvilke satsinger vi gjør, om visjon og strategi.
Frigjøre kapasitet
Han tror at hvis man for eksempel løser opp Sogn og Fjordane Indremisjon som egen juridisk enhet og knytter det lokale arbeidet tettere til ImF, så vil de frigjøre mer kapasitet. Orrestad tror det vil gi en god synergieffekt.
– Vi er klare for en lettere struktur der vi benytter oss av de teknologiske hjelpemidlene vi kan, sier han.
I Sogn og Fjordane har de mange foreninger i bygdene der storparten er eldre folk. De har også to forsamlinger; en i Sogndal og en i Bygstad.
Få påmeldte
–Vi har ikke veldig mange i arbeidet vårt, og massen av frivillige er ikke så stor. Vi må også ta en realitetsorientering og se hvor mye vi skal kreve av folk når det kommer til det å opprettholde verv. Kanskje kan vi jobbe enklere. Målet er å drive misjon og nå ut med evangeliet, ikke å opprettholde en organisasjon, sier kretslederen.
Foreløpig er det få som har meldt seg på årsmøtet lørdag der saken skal opp.
– Noen av dem som ikke kommer har sendt oss en uttalelse om hvilket alternativ vi bør gå for, men de får ikke være med og stemme med mindre de sender noen med fullmakt, sier Orrestad.