– For lett å selge våpen til Israel
Norsk Folkehjelp mener det norske forbudet mot våpeneksport til Israel er for lett å omgå. Frp derimot mener Norge må kunne få lov til å selge våpen til Israel.
En enkel måte å omgå eksportforbudet på en lovlig måte er å opprette datterselskaper i utlandet, skriver Bergens Tidende.
Den norske våpenprodusenten Nammo AS, der staten eier halvparten av aksjene, solgte for eksempel i 2010 over 5.000 panserbrytende rakettkastere til Israel via det amerikanske datterselskapet Nammo Talley.
Tette bånd
I en rapport som Norsk Folkehjelp ga ut i 2012 som omhandlet de tette båndene mellom norsk og israelsk våpenindustri, anbefalte organisasjonen å pålegge norske selskaper i utlandet samme regler som de er underlagt på norsk jord.
– Når du kan omgå forbudet ved å eksportere via andre land, er ikke forbudet reelt, sier kommunikasjonssjef i Norsk Folkehjelp, Håkon Ødegaard, til avisen.
– Norge må sikre at norske våpen ikke når Israel via andre land, og innføre sluttbrukererklæringer. Norge bør heller ikke importere våpen fra Israel, sier han.
Avviser
Rakettkasterne av typen M72 er opprinnelig amerikanske, men Norge har tillatelse til å produsere rakettkasterne på lisens.
Kommunikasjonsdirektør Sissel Solum hos Nammo AS avviser derfor at våpenet som det israelske forsvaret bruker, er norsk.
– Alle våre selskaper i utlandet må følge de lovene og eksportrestriksjonene som gjelder i de landende de opererer fra, understreker hun.
Motsatt
Frps handelspolitiske talsmann Jørund Henning Rytman ønsker imidlertid å gå den motsatte veien, skriver Klassekampen. Han mener at mens andre land fryser våpensalget til Israel, må Norge oppheve forbudet.
– Norsk våpenteknologi ville kanskje bidratt til bedre presisjon, slik at de sivile tapene kunne ha blitt færre, mener Rytman.
Han får støtte fra partiets utenrikspolitiske talsmann Kristian Norheim.
– Frp er for økt samarbeid med Israel, også når det gjelder norsk våpenindustri, sier Norheim.
Ifølge Klassekampen er det flere norskproduserte våpen som brukes i Israel i dag. Det gjelder blant annet Amran-missilet, som bruker en rakettmotor laget av Nammo, Hellfirerakettene – som bruker norsk sprengstoff produsert av Hurum-bedriften Chemring Nobel, og kulene i MK 211-ammunisjonen, som lages av Nammo på Raufoss.