- For lite prat om sex på bedehuset
Morten Torsvik er vokst opp i en indremisjonsbevegelse med tydelige rammer for sex og samliv. Problemet er at det ikke snakkes om.
- Vi kan ikke tie lenger, sier Torsvik, som underviser i etikk ved Indremisjonsforbundet sin bibelskole på Bildøy. På Arbeidermøtet fredag hadde han seminar om «Hvordan veilede ungdom om ekteskapet?»
Etter ti år som bibelskolelærer har temaet blitt en hjertesak, for erfaring viser at kristne ungdommer har svært lite kunnskap om sex og samliv ut fra et bibelsk perspektiv.
- Mange blir jo kjærester når de går på bibelskole, og da er det viktig å reflektere rundt det: Hva er vitsen med et kjæresteforhold? Er det bare gøy, eller er det noe mer? Hva er hensikten med å være sammen, og hva er det viktig å finne ut av før man går til det skrittet og gifter seg? Og når er en egentlig klar for å gifte seg?
Usikkerhet
- Hvorfor fins det så lite undervisning om temaet på bedehusene, tror du?
- Jeg tror det handler om en usikkerhet hos oss voksne. Selv fikk jeg ingen undervisning om emnet på bedehuset. Der var det tyst, utover at det er synd å ligge sammen før man gifter seg. I tillegg tror jeg det er mye skam forbundet med temaet. Mange føler nok at de sitter i glasshus, for hvordan kan de snakke med frimodighet om et sånt tema når de har sviktet selv?
Torsvik tror at tausheten om emnet kan skyldes flere ting. Emnet oppleves nært, og man må innstille seg på nærgående spørsmål. Forståelsen av nåde kan være en annen årsak.
- Er bekjent synd tilgitt, eller skal vi føle skam for det vi har gjort resten av livet? Skal vi som forkynnere bare snakke om det vi mestrer, eller kan vi ta opp ting som vi selv sliter med og synes er vanskelig? spør han.
Forlegenhet
Svein Granerud, leder for Normisjon i Norge, deler Torsviks oppfatning av at det snakkes altfor lite om sex og samliv på bedehusene.
- I konservative kristne miljø er vi flinkere til å sette navn på det vi er urolig for i samtiden, enn å invitere til undervisning og veiledning inn i våre miljø, sier han.
Granerud mener at en god bedehusforsamling bør ha som mål at folk skal være rustet til å stå som kristne i samtiden.
- Da vil noen fort si at det viktigste er forkynnelsen av evangeliet, og det er det. Men vi må også forkynne Guds veiledning til det livet vi skal leve. Bedehusforkynnelsen har nok ofte vært bedre på å forkynne til omvendelse og tro, enn om det kristne livet.
- Hvorfor tror du at emnet ties om?
- Det kan være at forkynnere føler på en viss forlegenhet, fordi de vet at det fins mange som har personlige utfordringer i forholdet til tema man kan komme til å berøre. Det trenger ikke handle om dem selv. Ikke så få har barn og nær familie som har gjort andre valg enn foreldrene sine, og det smerter.
Positiv vinkel
Øystein Engås, leder for NLM Norge, sitter med et inntrykk av at temaet i liten grad belyses fra en positiv vinkel.
- Hvis en tar det opp, er det mer i form av en etisk veiledning. Da går det gjerne på spørsmål om samboerskap, skilsmisse og gjengifte. Bibelen er opptatt av gode rammer for seksuallivet, men også av selve samlivet som leves ut innenfor disse rammene.
Han bekrefter at temaet sjelden blir berørt på bedehusene men løfter samtidig fram at det har blitt tatt opp ved flere anledninger på UL (Ung landsmøte).
- Mitt inntrykk er at temaet lever i ungdomsmiljøet, men at det burde vært snakket mer om for aldersgruppen 25-40.
Engås understreker at sex og samliv er et tema som Bibelen faktisk har noe å si om, og at det derfor naturlig hører hjemme i det kristne fellesskapet å løfte det fram som en gudgitt gave til mennesket.
- Utfordringen for oss kristne er at vi ser for negativt på det Gud har skapt, fordi syndefallet har ødelagt så mange ting, tror han.
Han ser likevel klare utfordringer ved å finne en helhetlig måte å ta det opp på, og nevner kort at de som går på bedehusene er i ulike livssituasjoner og består av flere generasjoner.
Dårlige på innhold
Ifølge Torsvik er kristne forkynnere gode på rammer, men dårlige på innhold.
- Første bud er jo å snakke om emnet, og ha en bevissthet rundt det. Det vi står for i ImF er så annerledes enn det ungdommene møter ellers i samfunnet. Derfor må vi sette oss ned og snakke om hva vi ønsker at de skal lære om seksualitet og samliv, og lage en plan for når vi skal møte dette behovet, mener han.
- Vi må tenke gjennom hvilke sammenhenger det skal inn i, og begynne å kurse kjærester og ektefolk, slik Ungdom i Oppdrag gjør. Vi må avsløre løgnen vi fylles med gjennom media og tegne et positivt bilde fundert på Bibelen.
Blir sjelden spurt
Etter å ha undervist bibelskole-elever i ti år, synes Torsvik det er påfallende at han så sjelden blir spurt om å komme til et bedehus for å snakke om emnet.
- Jeg har hatt noen møtehelger der dette har vært tema, og stadig hører jeg det samme: «Dette har vi ikke hørt før». Det er rart, ikke minst med tanke på at de fleste er gift og har barn, sier han.