- For snever reservasjonsrett
Helseminister Bent Høie (H) vil kun la fastleger reservere seg mot å henvise til abort og aktiv dødshjelp. - Altfor snevert, mener reservasjonslege Eilif Haaland.
Tirsdag sendte helseminister Bent Høie ut et høringsnotat om reservasjonsmulighet for fastleger.
Høie slår fast at reservasjonsmuligheten kun gjelder henvisning til abort og aktiv dødshjelp, dersom det skulle bli lov i Norge.
Det er ikke Eilif Haaland, leder for Foreningen for helsepersonells reservasjonsrett, fornøyd med.
- Jeg ønsker også en reservasjonsmulighet mot å sette inn kobberspiral da den virker som et abortmiddel. Jeg vil også reservere meg mot å henvise til assistert befruktning med ukjent donor, både for heterofile og homofile/lesbiske, sier Haaland.
Innstramming
Det er Høyre, Fremskrittspartiet og KrF som sikrer flertall på Stortinget for reservasjonsmulighet for fastleger.
- Jeg er glad for at reservasjonsmuligheten skal ligge der og at Høie gjør plass for etisk refleksjon. Høie prøver å skape et helsevesen med plass for både legenes samvittighet og kvinnene som ønsker abort, sier Olaug Bollestad, helsepolitisk talskvinne i KrF.
De andre partiene på Stortinget har hevdet at reservasjonsmuligheten vil innskrenke abortsøkende kvinners rettigheter.
- Reservasjonsmuligheten vi nå sender på høring strammer ikke inn abortloven. Tvert imot. Den strammer inn praksisen som har eksistert i strid med regelverket i mange år, sier Høie i en pressemelding.
KrF alene
Høie sier med rene ord at fastleger ikke får reservere seg mot å gi prevensjonsmidler eller henvise til assistert befruktning. Med andre ord strammer han inn reservasjonsordninger enkelte leger praktiserte i flere tiår før Stoltenberg-regjeringen nektet all reservasjon i et rundskriv i 2011.
Det er ikke Bollestad så glad for.
- Det er synd, men henvisning til abort var det vi klarte å samle oss om i samarbeidsavtalen med regjeringen, sier hun.
KrF står alene om å ville utvide reservasjonsmuligheten enda mer.
- Vil KrF gå inn for Høies forslag eller vil dere kjempe gjennom en utvidet reservasjonsmulighet?
- Nå må høringsprosessen få gå før vi konkluderer, sier Bollestad.
Advarer leger
- Med denne snevre reservasjonsadgangen må unge leger tenke seg om to ganger før de går inn i allmennpraksis. Jeg tror dette vil slå negativt ut for rekrutteringen av leger, sier fastlege Haaland.
Han har blandede følelser for Høies lovforslag.
- Jeg er tilfreds med at helseministeren anerkjenner at det er viktig å respektere samvittighet, samvittighetsfrihet og etisk integritet for legene, men helsedepartementet har ikke gjort en god nok jobb. Det har gått altfor spesifikt og snevert til verks, og ikke dukket grundig nok ned i etiske problemstillinger når det gjelder andre reservasjonsønsker, sier Haaland.
Nye problemer
Legen mener at det «helt sikkert vil oppstå nye ønsker om reservasjonsadgang innen rimelig kort tid», og viser til utviklingen innen genteknologien.
- Forskning viser at det kan være veldig uheldig for barn å ikke ha mulighet til kontakt med sitt biologiske opphav. Fordi vi ikke har tilstrekkelig oversikt over mulige uheldige sider ved dette, har jeg et ønske om å reservere meg mot assistert befruktning med ukjent donor, sier Haaland.
- Departementet burde lage mer generelle reservasjonskriterier som dagens og fremtidens reservasjonsønsker kunne vært prøvd mot. Det har jeg foreslått for helseministeren.
Må informere
Ifølge Aftenposten er det minst 20 reservasjonsleger i landet. Avisen har forsøkt å kartlegge alle leger som ønsker reservasjon, men har bare fått svar fra halvparten av kommunelegene i landet.
Haaland har heller ingen oversikt over antallet.
- Vi antok i starten at det var snakk om 100-200 fastleger. Reservasjon er uansett et minimalt problem.
Høie slår i høringsnotatet fast at fastleger må informere innbyggere om at de reserverer seg.
- Det er klart vi må betale en pris for dette. Befolkningen har krav på å vite at jeg reserverer meg mot for eksempel abort, sier Haaland.
DAGEN