Forbereder seg på større konfrontasjon
Raketter regner over Israel og bomber drønner i Gaza. Tegn tyder på at konflikten blusser opp til et nivå den ikke har nådd på flere år.
Etter flere år med stadig nye byger med raketter over Israel og militære gjengjeldelser mot Gaza–stripen, gir flere israelere uttrykk for at myndighetene må sette Hamas ut av spill. De mener det må skje på en måte som gjør at organisasjonen ikke kan bygge opp ny kapasitet igjen i løpet av et år eller to.
– Israelere bruker mye tid i bomberom, sier den norskfødte guiden Elin Elkouby på telefon fra Israel.
Hun er bosatt i Ashdod, som ligger ved kysten mellom Gaza og Tel Aviv.
Ryddet badestrender
Mål som tidligere har vært utenfor rekkevidde for Hamas´ raketter, er nå truet med nytt arsenal fra Iran.
– De som bor i Jerusalem, Tel Aviv og områdene rundt, er ikke vant til å gå i bomberom og høre sirener, sier Elkouby.
Hun forteller at politiet har ryddet badestrender fordi det ikke er trygt til å være ute.
– I Norge er man flink til å snakke om at det ikke er høye dødstall på israelsk side, men man skjønner ikke de dyptgripende konsekvensene for alle som er rammet, sier hun.
Frykter Iran
Hvert hus som bygges i Israel, må ha bomberom.
– Nå har vi fått beskjed om at vi må fylle bomberommene med mat, hermetikk og så videre, sier Elkouby.
Det har hun ikke opplevd før. Hun tror det kan tyde på at man regner med at konflikten kan bli alvorligere.
– Vi regner kanskje med at en konsekvens kan bli at man får innblanding fra Iran, sier hun.
Men hun understreker at dette ikke er offisiell informasjon, og at myndighetene er forsiktige med å skremme innbyggerne. Så lenge som mulig prøver de fleste å leve et normalt liv.
– Men det er grusomt slitsomt over tid. Det blir bagatellisert internasjonalt, og det irriterer meg, sier hun.
Mange palestinske ofre
De israelske angrepene hadde onsdag ettermiddag kostet 33 palestinere livet, mens 250 var skadet, ifølge lederen ved Shifa–sykehuset som NTB hadde snakket med.
Lege og medisinprofessor Mads Gilbert, som nettopp hadde returnert fra Gaza, sier at helsevesenet i området var i ferd med å bryte sammen allerede før angrepene begynte.
– Stormaktene må legge press og få på plass en våpenhvile. Fokus må være sivilbefolkningens behov, som har et krav på beskyttelse forankret i folkeretten, sier Gilbert til NTB.
Elkouby erkjenner at de israelske angrepen også rammer sivile, men er overbevist om at israelske styrker gjør alt de kan for at uskyldige skal slippe unna.
– Det er ikke noe hyggeligere at en arabisk unge dør i Gaza enn at enn at en jødisk unge dør her, sier hun.
– Her i Israel går sivilbefolkningen i bomberommene, men i Gaza er det Hamas og ikke sivilbefolkningen som har bomberom, sier hun.
Håper på sameksistens
Når konflikten igjen blir tilspisset, opplever hun at det israelske samfunnet blir preget av en dyp motløshet.
– Men personlig tror jeg denne situasjonen en gang kommer til å snu seg, sier Elkouby.
Hun mener palestinere og arabere har alt å hente på samarbeid og fredelig sameksistens.
– Jeg ville være dum hvis jeg valgte å være her og ikke trodde på at andre samlivsformer enn det vi har med palestinerne nå er mulig, sier hun.
– Men jeg har ikke tro på at det er noen god løsning rett rundt hjørnet. Jeg er jo kristen, og tror at Messias må på plass før det blir fred, sier hun.
Lammet av trøtthet
En datter av Elkouby er alllerede i det militære, en annen er på vei inn. Hun legger ikke skjul på at hun synes det er slitsomt å være urolig for dem og for hele situasjonen.
– Den virker så hemmende og lammende. Noen morgener våkner jeg med en vanvittig trøtthet og klarer ikke å gjøre noen ting, sier hun.
Rolige studenter
For tiden er en gruppe på tre lærere og 17 kristendomsstudenter fra NLA Høgskolen i Israel for å gjennomføre et sommersemester. De har vært i Jerusalem og Betlehem, og kom til Genesaretsjøen på mandag. Der skal de være til 18. juli.
– Vi merker ikke noe her i det hele tatt og anser ikke situasjonen som særlig dramatisk for oss. Konflikten er først og fremst på Gaza og de store byene i Sør-Israel. Vi er i nord, sier førsteamanuensis Gunnar Johnstad.
Generalsekretær Rolf Gunnar Heitmann i Israelsmisjonen forteller at de følger situasjonen fra dag til dag og tar de sikkerhetstiltak for sine medarbeidere som de finner nødvendige.