Forbønn for homofile fortsetter som før
Etter at Kirkemøtet stemte ned flertallsbiskopene, er det status quo i spørsmålet om vigsel eller forbønn for homofile par. Biskopene trenger å drøfte saken.
Torsdag og fredag samles bispemøtet i Trondheim. På agendaen står kirkelig forbønn for likekjønnede ekteskap i lys av Kirkemøtets vedtak i april. Der ble det ikke gjort noe vedtak i spørsmålene om homofil vigsel eller forbønn, og saken står der den gjorde før kirkemøtet.
Det betyr at det fortsatt er mulig for prester å be for homofile eller lesbiske par, som følge av bispemøtets vedtak i 2008:
« Forbønn for personer som har inngått likekjønnet ekteskap kan skje på grunnlag av den enkelte prests pastorale skjønn og ansvar.»
I forslaget til vedtak som bispemøtet skal forholde seg til, er det langs disse linjene man legger seg. Biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin tror ikke vigsel blir noe tema.
- Jeg tror alle biskoper er enige i at det er helt uaktuelt, selv for de mest radikale blant oss, å foreta en kirkelig vigsel for likekjønnede når det ikke foreligger kirkemøtevedtak. Det ville i så fall trolig bli kjent ugyldig. Jeg tror ikke at noen av biskopene vil akseptere at deres prester vier likekjønnede, sier Nordhaug.
Ulmer
Men flere andre biskoper flagget at de ville være ganske runde i sin praktisering av bispemøtets vedtak. Tunsberg-biskop Laila Riksaasen Dahl sa etter Kirkemøtets vedtak at hun ikke kom til å reagere overfor prester som velger å gjennomføre en forbønnshandling.
- Nå har hun stilt prestene friere til å utforme forbønnshandlinger for homofile og lesbiske par. Det var en reaksjon på at kirkemøtet ikke brukte sin liturgigivende myndighet til å anordne en forbønnshandling, sier Nordhaug.
- Hvordan blir stemningen på bispemøtet denne uken?
- Vi har lang trening i å leve i uenighet i det spørsmålet. Det kollegiale forholdet mellom oss er heldigvis det aller beste, selv om det er tydelig uenighet i dette spørsmålet. Egentlig har det ikke kommet noen nye momenter i saken. Det er klart at frustrasjonen har bygget seg opp, særlig de som håpet på en ekteskapsliturgi er skuffet. Det positive er at vi får økt interesse for valg til menighetsråd og bispedømmeråd i 2015.
Behov for drøftelser
Biskop i Sør-Hålogaland Tor B. Jørgensen har vært tydelig på sitt ståsted i saken. Han ønsker åpning for vigselsliturgi, men ser ikke at det med Kirkemøtets vedtak er så store muligheter.
- Det er ikke skapt noen nye store handlingsrom, vi må nå bare forholde oss til den praksis som har vært frem til i dag.
Jørgensen ser at bispekollegiet nå har behov for å sette seg ned i felleskap å drøfte hvordan hver de oppfatter situasjonen, samt hvordan de skal leve videre med den situasjonen som KM-vedtaket skapte.
- Det blir en helt åpen samtale. Det er ikke lagt inn noen premisser.
- Overrasket vedtaket på Kirkemøtet deg?
- Vi visste jo at Kirkemøtet var delt omtrent på midten, så jeg ble ikke spesielt overrasket. Det som kanskje overrasket var at heller ikke det forslaget som var mest i tråd med Kirkerådets innstilling fikk flertall.
Neste runde
Halvor Nordhaug tror at det først vil bli bevegelse i saken ved et nytt sammensatt Kirkemøte.
- Vi må vente på at det trer sammen et nytt kirkemøte. Det skal velges nye kirkeråd og eventuelt bli tatt nye initiativ. Bispemøtet avga læreuttalelse høsten 2013 som innspill til kirkemøtet. Jeg tror de fleste er innstilt på å avvente neste Kirkemøte. Ballen ligger nå hos dem.
Dagen