Forbønn rammes ikke av det nye konverteringsterapi-forslaget, mener Advokatforeningen
Mener det nye lovforslaget er mer nyansert.
På en pressekonferanse fredag forrige uke lanserte ministerne Anette Trettebergstuen (Ap) og Emilie Mehl (Sp) regjeringens nye lovforslag for å forby konverteringsterapi.
– Religiøse handlinger kan også straffes etter paragrafen, sa kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen på pressekonferansen.
Et av spørsmålene flere har lurt på, er om forbønn med dette vil kunne bli ulovlig.
Rammer ikke forbønn
Etter det nye forslaget vil «religiøst baserte metoder» kunne bli rammet av forbudet.
«Også en-til-en-forbønn vil etter omstendighetene kunne anses som en religiøst basert metode», står det i lovproposisjonen.
Vårt Land har spurt Advokatforeningen om de mener at forbønn nå vil kunne bli straffet.
– Etter min vurdering, må svaret være nei, sier Nicolai V. Skjerdal i Advokatforeningen til Vårt Land.
Skjerdal er advokat og medlem av Advokatforeningens lovutvalg for strafferett og straffeprosess, samt foreningens menneskerettsutvalg.
Må foreligge en krenkelse
Årsaken til at Skjerdal ikke tror forbønn vil være omfattet av den nye foreslåtte paragraf 270 i straffeloven, er at bestemmelsen oppstiller en høy terskel.
– Det må foreligge en krenkelse, for eksempel i form av utilbørlig press mot noens vilje. Religionsfrihet og trosutøvelse er fortsatt grunnleggende. Men det har i grunnen aldri vært anledning til i religionens navn å undertrykke, presse, plage eller krenke mennesker. Det er allerede ivaretatt i lovgivningen, sier Skjerdal til Vårt Land.
Hva som er en krenkelse, avgjøres etter helhetsvurdering hvor flere momenter spiller inn.
Imøtekommer kritikken
I høringsrunden rettet Advokatforeningen kritikk mot regjeringens lovforslag.
Foreningen påpekte av bestemmelsen var vag og upresis, og at det var uklart hvilke typer handlinger som ville rammes.
Skjerdal sier til Vårt Land at det nye lovforslaget er mer nyansert.
I tråd med kritikken fra Advokatforeningen presiserer det nye forslaget i større grad hvilke typer handlinger som vil bli forbudt.
Skjerdal påpeker at det nye vilkåret om at det må foreligge en krenkelse også er egnet til å ivareta individets selvbestemmelsesretten.
Til Helhet vil ikke rammes
Ole Gramstad Jensen er styreleder i den kristne organisasjonen Til Helhet.
På nettsiden omtaler Til Helhet sin egen organisasjon som et tverrkirkelig kontaktnettverk for seksualitet og kristen tro, og driver blant annet med samtalegrupper.
– Dette er en trist dag for alle de som søker seg ut av en skeiv identitet de ikke ønsker, og for de som søker pastoral sjelesorg og blir møtt med en stengt dør fordi pastoren frykter å komme på kant med loven, skrev Gramstad Jensen i en e-post til Dagen på fredag.
På Til Helhets hjemmeside oppgir organisasjonen at de ønsker å «formidle tro på at endring i seksuell orientering er mulig.»
– Men grunnleggende sett så ser det ikke ut for meg som noe av vår virksomhet faller inn under straffebudet, sa Gramstad Jensen til Vårt Land på fredag.