Forbud mot Jesus-budskap i fotball-VM
Brasils fotballstjerner har fått beskjed om å la drakter og fotballsko med Jesus-budskap bli igjen i garderoben under fotball-VM i Sør-Afrika.
Det har det internasjonale fotballforbundet FIFA gitt beskjed om i følge nettstedet goal.com. Da Brasil vant fjorårets prøve-VM i Sør-Afrika, bar Real Madrid-stjernen Kaka en t-skjorte med teksten «I belong to Jesus», mens hans lagkammerat Lucio hadde budskapet «Jesus loves you» på brystkassa. Kaka bruker dessuten fotballsko med påskriften «Jesus in first place».
Brasil har fått pålegg om å overholde FIFAs grunnregler som forbyr spillerne å bruke fotballbanen som arena for politiske, private og religiøse markeringer.
Fantastisk dyktige
Generalsekretær Kjell Markset i Kristen Idrettskontakt (KRIK) sier at han har en viss forståelse for at FIFA har regler man må følge på en bane.
- Men det ville været ille om man ikke kunne korset seg eller rettet en finger i været for å takke Gud, eller knele på bakken for å be en bønn. Det er mange måter å uttrykke sin takk på.
- De brasilianske spillerne har vært fantastisk dyktige til å rette takken til Gud når de er blitt intervjuet, men et budskap på de offisielle draktene eller skoene er noe annet.
- Men du har også den andre ytterligheten med tatoveringer og der er det jo mange budskap, selv om en undersøkelse nylig viste at korset er det mest brukte symbolet i tatoveringer, sier Markset.
Det religiøse språket
Brasils Edmilson har sagt til en spansk avis at han og de andre i spillergruppen, som er med i den kristne organisasjonen «Atletas de Christo», bevisst bruker store idretts-arrangementer som VM til å utbre evangeliet.
- Jeg kjenner organisasjonen og vet at de er veldig bevisste på å bruke slike anledninger til å fortelle hva de står for. Noen av verdens beste fotballspillere er med der, og de ønsker å bruke sin plattform, og det kan de nok fortsatt gjøre.
- Men det er jo snakk om å vise litt takt og tone og det må være ekte og naturlig. Om det blir en form for propaganda kan det like gjerne slå den andre veien.
- Det religiøse språket er en del av det å være menneske og ingen kan hindre den enkelte i å uttrykke sine følelser enten gjennom kropsspråk eller gjennom det man sier. Men når drakter er kjøpt og betalt har jeg forståelse for at man ikke blander dette inn, sier Kjell Markset.
Hijab-forbud
I følge Kristeligt Dagblad skjøt debatten om fotball og religiøse markering ny fart da FIFA tidligere i år forbød et iransk jentelag å spille i hijab ved Ungdoms-OL. Begrunnelsen var forbudet mot politiske og religiøse budskap.
FIFA kom til et kompromis med det iranske fotballforbundet slik at nlandet kunne delta dersom spillerne brukte en nøytral og tilslørende lue i stdet for den tradisjonelle hijaben.
Det er fortsatt uklart hvilke reaksjoner FIFA vil komme med overfor spillerne dersom det likevel dukker opp t-skjorter med Jesus-budskap under det pågående verdensmesterskapet. @Kreditering:DM