TORGMØTER: Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) har fått innvilget søknaden om å holde to torgmøter i Østfold denne lørdagen. Her holder de det første møte, som er på formiddagen på Fisketorget i Fredrikstad.

Forbudt i Finland, marsjerer i Norge

Den Nordiske Motstandsbevegelse ble oppløst av en finsk domstol etter at de sparket og drepte en motdemonstrant i Helsingfors. Nå marsjerer gruppen i norske byer.

Publisert Sist oppdatert

«Organisasjonen er tuftet på det velkjente, nazistiske synet på jøders destruktive rolle i samfunnet hvor jøder anses å undergrave interessene til landenes majoritetsbefolkninger». Slik beskriver Antirasistisk Senter holdningene til Den nordiske motstandsbevegelsen i rapporten «Norske nynazister 2018».

Her kommer det fram at organisasjonen er sterkt profesjonalisert i Sverige og at den i økende grad blir det i Norge også. Rapporten er skrevet av Shoaib Sultan og Rune Berglund Steen fra Antirasistisk Senter.

Den trekker linjer mellom Den nordiske motstandsbevegelsen og tidligere nynazistiske organisasjoner fra 1990-tallet og tar for seg hvordan nasjonalsosialistiske organisasjoner i de nordiske landene ble til én felles organisasjon.

Organisasjonen ser fortsatt på seg selv som nazistisk:

«Den nordiske motstandsbevegelsen bekjenner seg helhjertet til den nasjonalsosialistiske verdensanskuelsen», skriver de på sin egen nettside.

Demonstrasjoner i Norge

Sommeren 2017 marsjerte Den nordiske motstandsbevegelsen i Kristiansand. Det var rundt 70 som deltok i toget. Antirastisk Senter trekker frem flere forhold politiet har blitt kritisert for etter denne demonstrasjonen. Blant annet at politiet eskorterte demonstrantene gjennom Kristiansand, som kan ha gitt inntrykk av at de godtok demonstrasjonen til tross for at den var ulovlig.

Den 27. oktober i år holdt Den nordiske motstandsbevegelsen nye demonstrasjoner i Fredrikstad og Moss. Bevegelsen selv kalte demonstrasjonen for et torgmøte.

I podcasten Frontlinjen forteller leder Haakon Forwald at de møtte­ motstand av «rabiate kommunister og homovennlige forræder­politikere» under demonstrasjonen.

Ifølge NRK gikk motdemonstrantene med regnbueflagg og bannere med skriften «Ingen nazister i våre gater».

Bør Forbys

Antirasistisk Senters rapport konkluderer med at man bør opprette et organisasjonsforbud i Norge, som vil ramme Den nordiske motstandsbevegelsen. De legger FNs konvensjon fra 1965 mot rasisme til grunn for dette.

– Vi ser at de har etablert seg i Norge og sprer materiale, og at de vokser. Vi syns dette er et problem, og et av tiltakene som bør vurderes er et forbud, sier Shoaib Sultan.

I trusselvurderingen som er med i rapporten viser PST til at negativ medieomtale og forbud vil kunne virke styrkende på organisasjonen.

«Forbud mot markeringer brukes for å styrke det interne samholdet og rekruttere flere til miljøet», står det i vurderingen.

MARSJERER: Den nordiske motstandsbevegelsen under en demonstrasjon i Kristiansand juli 2017.

Likevel mener Shoaib Sultan at man bør vurdere å forby organisasjonen. Han mener organisasjonen allerede bruker det at samfunnet er mot dem som et virkemiddel for å rekruttere flere.

– De har et verdensbilde der de er truet og kneblet. Det vil ikke nødvendigvis forandres så mye av et forbud, sier han.

– Ikke mot jøder

Leder av den norske avdelingen av DNM, Haakon Forwald, er ikke enig i Shoaib Sultans beskrivelse av organisasjonen.

– Vi er imot masseinnvandring og at såkalte flyktninger skal komme til Norden og bosette seg her, men det betyr ikke at vi ser ned på andre mennesker, sier han til Dagen.

Han benekter også at organisasjonen er antisemittisk.

– Vi er ikke i mot jøder, men mot folk i maktposisjoner.

Forwald legger til at selv om de ikke har noe i mot jødedom som religion, mener organisasjonen at jøder er «overrepresentert i kulturlivet og gjennom multinasjonale selskaper».

Dehumaniserende

På deres egen nettside beskriver Den Nordiske Motstandsbevegelsen sitt forhold til nazisme:

«Den nordiske motstandsbevegelsen bekjenner seg helhjertet til den nasjonalsosialistiske verdens­anskuelsen».

Den nordiske motstandsbevegelsen mener selv det er brudd på grunnloven å forby deres demonstrasjoner. Også Antirasistisk Senter tar for seg denne problematikken i rapporten. Hva skal veie tyngst av ytringsfriheten og minoriteters krav på beskyttelse?

– Hvor går grensen for hvilke organisasjoner som skal forbys i Norge?

– Jeg mener at dette er en gruppering som har et sterkt dehumaniserende syn på andre mennesker og der går grensa for meg, sier Shoaib Sultan.

Haakon Forwald kaller et eventuelt organisasjonsforbud for et «fartshinder» og sier det på lang sikt vil styrke organisasjonen.

– Vi vil ikke legge ned organisasjonen vår om det kommer et forbud. Bare endre navn og form, sier Forwald.

– Bør gjelde flere

Shoaib Sultan understreker at det fortsatt skal være høyt under taket i Norge, men at samfunnet også må ha klare grenser for hva det tillater.

– Politiske uenigheter er helt legitimt, men å mene at andre mennesker ikke har rett til å eksistere er noe annet.

Shoaib Sultan vil ikke bare ha et forbud mot Den nordiske motstandsbevegelsen, men også andre grupper han mener har «dehumaniserende» syn på andre.

– Et forbud bør også gjelde andre grupper. For eksempel organisasjoner som viser støtte til IS. Du har ledere som blir arrestert, men jeg mener det er problematisk at folk er medlem av slike organisasjoner.

Powered by Labrador CMS