– Fordi Gud elsker rettferdighet må vi kjempe for den
I tillegg til å frigjøre folk fra fattigdom mener Misjonsalliansens Bebeto Araújo at kirken også må bidra til å frigjøre rike fra grådighet og alle fra løgnen om at det ikke nytter å endre samfunnet.
Bebeto Araújo er leder for Misjonsalliansen i Brasil og talte om rettferdighet og økonomisk ulikhet under Rettferdskonferansen i Oslo fredag 9. november.
– Rettferdighet er et sentralt bibelsk tema som kan samle kristne til en felles agenda. Evangeliet fikk meg til å se at fattigdom krenker all menneskelig verdighet og er en fornærmelse mot Gud, sier Araújo.
Men fattigdomsbekjemperen er også opptatt av at evangeliet kan gjøre fri fra grådigheten som de rike ofte lider av.
– Når du er fattig lever du under et slaveri, men rike kan også leve under et slags slaveri gjennom grådighet. Grådighet er en undertrykkende struktur, men frigjøringen Jesus tilbyr er for alle, sier Araújo til Kristelig Pressekontor (KPK).
Han mener kirken og de kristne må invitere de som lider av grådighet til omvendelse.
– Jeg vil utfordre kirken til å invitere alle til et nytt liv, både fattig og rik, sier han.
Møtte Jesus
Araújo vokste selv opp i et middelklassehjem i Brasil, og var 22 år da han tok i en bibel for første gang. Gjennom å lese i Bibelen opplevde han det han kaller et transformerende møte med Jesus.
– Evangeliet fikk meg til å se at Bibelens Gud ikke kun er individualistisk, men har en sosial og kollektiv samvittighet. Evangeliet fikk meg til å se at vi som etterfølgere av Jesus skal nærme oss dem som har falt utfor veikanten - fordi det er på lokalt plan at det å overvinne fattigdom blir en reell mulighet, sier brasilianeren.
Bebeto Araújo fikk etter hvert et dypt ønske om å leve blant de menneskene han ønsket å tjene og to uker etter at han giftet seg flyttet han og kona for å bosette seg blant de fattige i et lokalsamfunn i utkanten av storbyen Curitiba.
Opplevde følgene av ulikhet
I 15 år bodde Araújo og kona i en av de fattige byene rundt Curitiba. Alle deres tre barn ble født der. Curitiba er ifølge Araújo blant de fem byene i Latin-Amerika med størst synlig urettferdighet.
– Hver eneste dag opplevde vi de synlige effektene og følgene av ulikhet. Vi vet hva det vil si å bo på et sted hvor folk blir behandlet som om de hadde mindre verdi enn andre.
Her var det ofte ingen medisiner på sykehuset, mange mistet barna sine på grunn av vold som følge av narkotikahandel og skolebarn gikk sultne fordi politikere stjal pengene som skulle brukes til skolemat.
– Men i dette fattige lokalsamfunnet og i et lite kristent fellesskap hvor vi reflektere over Bibelens budskap, lærte vi også at evangeliet befrir fattige mennesker fra løgnene, slik som: "Du er ikke i stand til, og du har ingen verdi". Sammen stilte vi spørsmålet: "Utfordringene i samfunnet er store, vi er ikke mange, men kan vi få til forandringer på dette stedet her?" Svaret vårt var: "Ja, Jesus sa at vi kan!"
Nærhet til de fattige
For Araújo er nærheten til de fattige en ønsker å hjelpe fundamentalt viktig. Å bare reise inn i et område for så å dra tilbake til sin egen trygge setting blir ifølge ham ikke det samme.
– Vi kunne aldri hatt den rollen vi hadde uten å bo der selv. Vi har Jesus som inspirasjonskilde. Gud har intervenert i menneskets historie på mange vis, men når han ønsket å gjøre noe med grunnproblemet kom han som menneske og bodde blant oss.
I Curitiba trente de folk til å innta de rom hvor offentlig politikk i byen formuleres og kontrolleres, selv om det kunne føre til spenninger med korrupte politikere og til og med fengsling.
– Vi begynte, i tillegg til å lese bibelteksten, også å lese vår kontekst. Vi fant i Guds ord håp og styrke til å handle. For seks år siden var alle initiativene ledet av mennesker som selv var født i lokalsamfunnet. Mennesker ble forvandlet og ble selv endringsagenter.
Løgnen om at det ikke nytter
Følelsen av at rettferdighetsproblemene er så store at ingenting man gjør egentlig nytter er ifølge Araújo en løgn vi også må frigjøres fra. Dette tror han best skjer gjennom handling.
– Å tjene den fattige er en frigjøring for en selv. For når vi bøyer oss ned for å hjelpe en annen opp reiser vi oss selv opp samtidig. Når vi går i retning av de svakeste møter vi Jesus, sier Araújo og viser til Jesu ord om de minste små i Matteus 25.
– Et møte med Jesus er alltid frigjørende. Helt konkret frigjør det oss fra løgnen om at det ikke nytter. Det frigjør oss fra likegyldighet.
– Må snakke mer om ulikhet
Misjonsalliansen-lederen fra Brasil mener vi må snakke mer om ulikhet og mangel på rettferdighet i kirken.
– Kirkens oppgave er å tjene Guds misjon. Vi må koble oss på Guds agenda. Rettferdighet er et så sentralt tema i Bibelen, men dessverre ikke like sentralt på alle prekestoler, sier Araújo.
Han mener vi også må være flinkere å få fram alle de positive tingene som skjer, særlig i lokale kirker.
– Verden er på en måte ikke glad i gode nyheter og det er ofte fokus på tragediene i mediene. Vi må få frem de positive endringene som skjer når lokale kirker gjør en innsats.