ALLE SPILLER: Nesten alle barn og unge i Norge mellom 9-18 år bruker tid på data­spilling, men mange foreldre strever med å forstå den spillverden barna er den del av.

Foreldre sliter med å forstå barns gaming

Mange foreldre ­bekymrer seg over barnas dataspilling. Nå har Blå Kors lansert en dokumentarserie om gaming som skal gi mor og far en bedre forståelse av spillaktiviteten til barna.

Publisert Sist oppdatert

Gaming har for lengst blitt en del av hverdagsspråket til barn og unge. Nesten alle barn mellom 9-18 år spiller, men mange foreldre greier ikke å henge med eller forstå den spillverden de unge er en del av. Det gjør dem ofte bekymret, noe Blå Kors sin undersøkelse utført av IPSOS tidligere i år bekrefter.

I kartleggingen rapporterer rundt 50 prosent av foreldrene at de bekymrer seg over barnas dataspilling. Tidsbruken, bekymring for at barnet skal bli for lite sosial og frykt for spillavhengighet er det som går igjen hos foreldre.

Opphav til konflikter

– Vi ser at gaming blant barn og unge kan være opphav til konflikter i familier. Det er et stort behov for hjelp, og Blå Kors har i de senere årene etablert et hjelpetilbud rettet mot denne relativt nye gruppen, sier Hanne Backe-Hansen til Dagen. Hun jobber med rådgivning knyttet til dataspilling og følger utviklingen på området tett.

RÅDGIVER: Hanne Backe-­Hansen, rådgiver Blå Kors.

– Ofte er det foreldre som tar kontakt med Blå Kors med sine bekymringer knyttet til barnas gaming. Man kartlegger hva som er problemstillingen for å finne ut hva dette handler om. Foreldre gir gjerne uttrykk for at det går på tidsbruk, at barnet er mindre sosiale og frykt for avhengighet, forklarer Backe-Hansen.

– Noen ganger ser vi at det ikke er spillingen i seg selv som er problemet, men at det er et symptom på noe som stikker dypere. Kanskje har ungdommen i huset droppet ut av skolen og opplever en form for mestring foran dataskjermen, eller barnet blir mobbet på skolen. Da kan spillingen bli en flukt inn i spilluniverset for å slippe unna det vonde. Det er lett å få tunnelsyn ved at man bare ser på gamingen isolert sett, og det kan da være nødvendig å snu litt om på problemstillingene.

Bedre forståelse

For å hjelpe foreldre yil å forstå gamingen bedre, har Blå Kors produsert en dokumentarserie i fire episoder. Den er nå tilgjengelig på NRK Skole og går i følge Backe-Hansen rett inn i kjernen av utfordringer foreldre strever med knyttet til barnas dataspilling. Hensikten er å gi mor og far en innføring i hvordan spilluniverset fungerer.

– Vi ønsker å vise fram hvor kompleks dette kan være. Mange foreldre forstår ikke helt hva som skjer i barnas spillverden, fordi interessen ikke er der eller de ikke har referanser til dataspill fra sin egen barndom. Vi ønsker å gjøre dem litt mer nysgjerrig. Det handler om å koble flere foreldre på tematikken, for vi tror bedre innsikt er bra for begge parter. Vi ser at det er store variasjoner i hvilken tilnæring foreldre har til barnas spilling. Noen er veldig strenge, mens andre får spille så mye de vil. Foreldre kan være ganske splittet i dette synet, sier spillrådgiveren i Blå Kors.

En av fagpersonene vi treffer i dokumentaren er førsteamanuensis ved NTNU, Kristine Ask. Hun har forsket på spill og forholdet mellom samfunn og teknologi. Hun trekker frem nettopp den faktoren at foreldres barndom for 30 år er noe helt annet enn barns hverdag i 2020.

– Før i tiden var man ikke bekymret for om det var lærerikt for barna å være ute i gaten å leke. Det at de nå er både hjemme og et annet sted samtidig, er et nytt fenomen som mange foreldre ikke kjenner igjen fra sin egen barndom. Det får barndommen til å fremstå som noe annet, og kan være drivende for en bekymring, utdyper Ask i serien.

Høy temperatur

Dokumentarserien er nå tilgjengelig for alle på NRK Skole, men Blå Kors håper at den etter hvert kan vises i en av NRK sine TV-kanaler. Fremover blir det viktig å nå ut til målgruppen.

– Nøkkelen er å nå fram til lærere i skolen. Foreldremøter er en typisk arena hvor man kan snakke om gamingen, og vi vet jo at det er et tema som i blant kan bli diskutert med høy temperatur der. Vi håper serien kan være et nyttig verktøy foreldrene, sier Backe-Hansen.

I serien får vi møte regissør, programleder og gamerpappa Egil Pedersen. Gjennom fire episoder utforsker han begreper som avhengighet, grensesetting, tidsbruk og grådighet. Han legger ut på en reise til ulike spillmiljøer og fageksperter. Uventede løsninger og nye tanker dukker opp, og programlederen mener han er blitt en klokere gamerpappa etter innspillingen av serien.

– Jeg har blitt mer avslappet i forhold til tidsbruken barna mine spiller. Jeg har skjønt at man heller bør ha fokus på at dagen skal inneholde litt variasjon framfor å telle minutter, understreker Pedersen.

Powered by Labrador CMS