Forfølgelse til Stortinget
Partileder i KrF, Knut Arild Hareide, vil bruke forfølgelsesrapporten til Åpne Dører for å påvirke norsk utenrikspolitikk.
Denne uken offentliggjorde Open Doors International sin årlige forfølgelsesrapport World Watch List for 2018. Den forteller at hver 12. kristne i verden opplever å bli forfulgt for sin tro, at forfølgelsen øker og berører over 215 millioner mennesker.
Åpne Dører lanserte rapporten på Litteraturhuset i Oslo med en panelsamtale mellom redaktør Berit Aalborg fra Vårt Land, redaktør Kari Fure fra Dagen og Knut Arild Hareide fra Kristelig Folkeparti.
– Mennesker blir forfulgt for sin kristne tro. Det er et spesielt ansvar for oss. Denne rapporten er med og kvalitetssikrer det vi sier gang på gang. Jeg vil følge dette opp på en bredde av politiske områder, sier Hareide til KPK.
KrF-lederen har tidligere tatt opp situasjonen til de forfulgte kristne i interpellasjoner i Stortinget og presset på slik at Norge fikk en egen ambassadør for trosfrihet i 2012.
– Vi har ikke gjort en god nok jobb på dette. Jeg mener de tallene som kommer nå gir grunnlag for en ny debatt i Stortinget. Det er kjempeviktig at vi bruker vår politiske arena til å løfte denne problemstillingen, sier han.
Aalborg forteller at de i Vårt Land opplever at saker om forfølgelse av kristne i økende grad har kommet på dagsorden i mediene.
– Nå blir saker vi skriver om forfølgelse fortere tatt opp av andre medier enn det ble for fem eller ti år siden, sier Aalborg som berømmer jobben Åpne Dører har gjort med World Watch List i mange år.
Hinduistisk fundamentalisme
I tillegg til de ti landene som ligger på topp på forfølgelseslisten (se faktaboks), fremhevet Åpne Dører India, der forfølgelsen har økt kraftig de siste årene på grunn av hinduistisk fundamentalisme og nasjonalisme.
Hareide mener at fordi Åpne Dører har trosfrihet som sin sak får de legitimitet når de snakker om drivkreftene bak forfølgelsen.
– Det er riktig at man snakker om ekstrem islamisme, som ifølge rapporten er faktor nummer en. Men da er det bra at Åpne Dører også løfter fram India. Det viser at det er sammensatt og at vi kan se de samme mekanismene, sier Hareide, og påpeker at kristne også har en fortid de kan ta med i betraktningen.
– Vi må tørre å snakke sant om at radikal islam står bak mye forfølgelse av kristne og om undertrykkende elementer som finnes i islam som for eksempel konverteringsforbudet. Samtidig er vi som kristne kalt til å elske muslimene, sier Fure.
Hun er nylig tildelt Fritt Ord-stipend på 150.000 kroner for å dokumentere kristnes flukt fra Syria og Irak med et særlig blikk på kvinners situasjon. I en årrekke har hun systematisk reist til Midtøsten og møtt minoriteter som blir undertrykket. I 2015 skrev hun boken «Flukten fra Syria og Irak».
Forfulgte ateister
Panelet var også opptatt av at man ikke må glemme andre religiøse grupper og minoriteter som blir forfulgt.
– Det har vært mye snakk om Rohingyaene det siste året. Vi kan ikke snakke om forfølgelse av kristne med troverdighet uten at vi også tar opp forfølgelsen av andre religiøse grupper, sier Fure.
– Jeg tror det er viktig når man snakker om disse områdene at man ser på alle som blir forfulgt. Her er India et godt eksempel der både kristne og muslimer blir forfulgt. Vi skal heller ikke glemme at forfølgelsen av ateister også øker, sier Aalborg.
Press og vold
World Watch List kartlegger forfølgelse ved hjelp av tusenvis av feltarbeidere i Open Doors sitt nettverk. Forfølgelsen deles opp I to hovedformer: Press og Vold.
– Under press finner vi kristne som lever konstant under en forfølgelses-, trakasserings- eller diskrimineringssituasjon, forklarer faglig leder i Åpne dører, Stig Magne Heitmann.
Denne typen forfølgelse får, ifølge Heitmann, lite oppmerksomhet i media.
– Når mediene rapporterer fra hendelser er det ofte de store dramatiske voldshandlingene, sier han.
Heve forståelsen
Åpne Dørers generalsekretær, Morten Askeland, håper flere kan få øynene opp for forfølgelsen av kristne.
– Vi håper denne rapporten kan heve forståelsen og fokuset av at mange blir forfulgt for sin tro i verden og kan hjelpe oss å gjøre ting som kan bedre situasjonen for de forfulgte, sier han.
Askeland forteller at Åpne Dører er i kontakt med folk fra et bredt spekter av politiske partier for å gjøre dem oppmerksom på forfølgelsen av kristne.
– I noen land bør norske myndigheter ta disse tallene med i samtalene, både i politiske samtaler, men også når det er snakk om bistand må de snakke om trosfrihet. Norske politikere bør utfordre andre land på hvordan de tenker og håndterer disse tingene, sier han.
– Jeg ønsker også at det skal bli en høyere forståelse i det norske samfunnet for hvor viktig troen er for mennesker, sier Askeland.