AKTIV: Gudrun Longva er aktiv i ImF Sunnmøre og har fulgt kvinnedebatten i organisasjonen hele sitt voksne liv.

Forkynner opplever fornyet tillit til ImF etter kvinnevedtak: – Skaper glede

Tirsdag kveld vedtok Fredheim Arena å åpne for kvinner i eldsterådet. Gudrun Longva hilser vedtaket velkommen.

Publisert Sist oppdatert

Gudrun Longva er aktiv i ImF Sunnmøre og har fulgt kvinnedebatten i organisasjonen hele sitt voksne liv. «Gratulerer til Fredheim. Et fornuftig vedtak» skriver hun i en kommentar på Facebook.

Hennes inntrykk er at forsamlinger i ImF finner måter å organisere seg på som involverer både kvinner og menn i lederstillinger.

– Det var et stort rabalder da Emblem bedehusforsamling vedtok å åpne eldsterådet for kvinner i 2019. Jeg vet ikke om det samme skjer nå, sier hun.

Ikke kirkesplittende

ImF vedtok i 2021 at synet på tjenestedeling mellom menn og kvinner ikke er en test på bibeltroskap og at det ikke skal være kirkesplittende.

Longva opplever at det ikke fungerer helt slik i praksis.

– Kan man for eksempel bli generalsekretær om man ikke deler ledelsens syn på tjenestedeling? spør hun.

– Personlig har jeg ingen negative opplevelser ved å reise i ImF, sier Gunvor Longva.

Rent praktisk tror ikke Longva at det har så stor betydning at to store menigheter i organisasjonen har endret syn på kvinner i tjeneste.

– Men det skaper glede og tilhørighet for de av oss som står for dette synet, og for min egen del opplever jeg at det gjør noe med tilliten til hele organisasjonen. Samtidig er det langt opp og fram før ImF kan få en kvinnelig generalsekretær, selv om vi nå har en midlertidig ordning med Runar Landro og Anja Ulveseth Heggen som deler på å lede organisasjonen.

Longva har reist mye som fritidsforkynner i organisasjonen og har flere ganger fått spørsmålet: «Er du i ImF ennå, du som har et annet syn?»

– Men personlig har jeg ingen negative opplevelser ved å reise i ImF, forteller hun.

I et vakuum

Andreas Bjørntvedt er pastor og daglig leder i Fredheim Arena. Også han hilser endringen velkommen, men «dagen derpå» opplever han det som å være i et vakuum.

Han kjenner på en smerte over at flere av dem han er så glad i og har tillit til, sørger over vedtaket. Mens andre derimot, er lettet over at denne saken omsider har landet.

PASTOR: Andreas Bjørntvedt er pastor og daglig leder i Fredheim Arena.

– Prosessen har vart i 13 år. Første gang det ble stemt over, var da jeg ble pastor. Selv om jeg hører til dem som mener at kvinner kan ha funksjonen som eldste, så er ikke saken veldig viktig for meg, sier han til Dagen.

Ba folk om å la være å klappe

Da resultatet ble kjent etter pausen, ble det helt stille i salen. Det var en «ønsket stillhet», ifølge pastoren.

– Vi sa på forhånd at vi ønsket respekt for at dette er en sak som betyr mye for noen på begge sider. Derfor ba vi folk om å la være å klappe og bare anerkjenne med et nikk.

Bjørntvedt forteller om et godt årsmøte. Personlig opplevde han stemningen som god og samlet.

– Vi hadde mat og kaker med visning av nye kontorlokaler i pausen. Jeg opplevde ikke at det var fraksjoner eller tydelige sider, og innleggene på årsmøtet var saklige og gode.

– En stor grad av frihet

– Hvilke reaksjoner har du fått i etterkant?

– Ikke mange. Jeg tror folk har respekt for at vi tenker ulikt i denne saken. For noen er vedtaket krevende å forholde seg til. Andre er lettet over at dette nå er endret. Som menighet skal vi klare å romme begge de opplevelsene. Det opplever jeg også at vi gjør så langt. Jeg forstår at noen er skuffet og kan oppleve at endringen bryter med teologi og tradisjon. Andre igjen mener det er gode teologiske grunner for å åpne opp for kvinner i eldsterådet.

– Kan vedtaket få betydning for Fredheims tilknytning til ImF?

– Det spørsmålet må du nok stille stille til organisasjonen sentralt.

– Dere har i flere år hatt en kvinne i pastorteamet. Hvorfor skulle det være mer problematisk med en kvinnelig eldste?

– Dette har vært noe av det samtalen har berørt denne gangen og som jeg nok synes er et relevant spørsmål å stille. Vi har en svært dyktig familiepastor. Det har vi hatt i flere år. Det viser at vi har en stor grad av frihet i måten vi strukturerer arbeidet på.

– Ingen nøyaktig oppskrift

Tirsdag ble Bjørntvedt intervjuet av Vårt Land sammen med Reidar Røyland, leder for eldsterådet. For ham var spørsmålet om kvinners tjeneste i forsamlingen tidligere en test på bibeltroskap, men ikke nå lenger.

– Jeg ser at det kan være komplisert å plassere bibelversene om at kvinner skal tie inn i dagens menighetsbilde. I Bibelen finnes ingen nøyaktig oppskrift på hva et eldsteråd og en menighet skal være. Jeg opplever derfor at mange synes det er vanskelig å konkludere i dette spørsmålet, noe jeg anerkjenner, sier han til Vårt Land.

Powered by Labrador CMS